bihon.ro Web analytics

Șteiul, în ruta orașelor cu patrimoniu totalitar sovietic. Planuri în orașul lui Mussolini

De Veronica Bursașiu

Șteiul, în ruta orașelor cu patrimoniu totalitar sovietic. Planuri în orașul lui Mussolini

Foto: Bihor în imagini.
Orașul bihorean e parte din ruta culturală Atrium din anul 2017. Recent, reprezentanții orașului au participat la prima prima întâlnire transnațională din cadrul proiectului european FARO pentru patrimoniul totalitar, implementat de către Asociația ATRIUM.
Scris de Veronica Bursașiu - Orașul bihorean e parte din ruta culturală Atrium din anul 2017. Recent, reprezentanții orașului au participat la prima prima întâlnire transnațională din cadrul proiectului european FARO pentru patrimoniul totalitar, implementat de către Asociația ATRIUM.

Șteiul nu-și reneagă trecutul și alături de alte orașe din Europa, se promovează ca „muzeu viu” al arhitecturii totalitariste.

Prima întâlnire a avut loc în Forli, orașul lui Benito Mussolini, unde rețeaua ATRIUM își are sediul. Dintre orașele Asociației Atrium, participantele la proiectul de mobilitate sunt: Forli si Carbonia (Italia), Dimitrovgrad (Bulgaria), Ștei (România), Shkodra (Albania), Nova Gorica (Slovenia), Districtul Piotrkov (Polonia) și Lousada (Portugalia). În fiecare dintre aceste orașe se vor organiza întâlniri de lucru de câte două zile.

“Proiectul FARO, o inițiativă a mai multor orașe din rețeaua culturală ATRIUM, este finanțat integral din fonduri europene și are ca țintă, stabilirea de relații de colaborare între aceste orașe europene cu specific totalitar, asemenea Șteiului, iar pentru orașul nostru promovarea imaginii la nivel european. Delegația șteiană a adus de la Forli informații bogate despre felul în care ATRIUM și Uniunea Europeana abordează turismul cultural și patrimoniul disonant totalitar. Aceste date sunt importante pentru eforturile de dezvoltare durabilă a Șteiului. Patrimoniul totalitar s-a născut în 1952. Ceea ce s-a edificat între 1952 și 1956 e păstrat în proporție de 95% și va putea fi fructificat, pentru a contribui la dezvoltarea turismului în orașul nostru”, explică primarul Șteiului, Iulian Balaj.

Ultima întâlnire din acest proiect va avea loc la Ștei în februarie 2023, „iar colegii noștri europeni sunt nerăbdători să ne descopere orașul, care are o istorie aparte și o arhitectură cu totul specială”, spune primarul Balaj. Șteiul s-a dezvoltat în urma exploatării uraniului de la Băița, motiv pentru care în viitorul oraș Dr. Petru Groza a locuit un numeros personal militar şi tehnic sovietic. Aceștia au marcat maniera în care orașul a fost construit.

Oamenii zonei știu că pentru ruși au fost construite blocurile cu două nivele de pe strada Lenin, loc de promenade, interzis circulației auto pentru a nu deranja elita orașului. Pe lângă aceste imobile, au fost ridicate blocuri de tip KD (cu pereți de panouri), dar și celebrele căsuțe verzi specific Șteiului, așa numitele BW-uri. Despre Ștei se spune că a fost proiectat la Moscova, de unde și specificul străzilor lungi și paralele, iar clădiri precum Casa de Cultură şi vechiul sediu al Primăriei sunt realizate în același stil stalinist ca numeroase alte clădiri din Uniunea Sovietică.

Despre Casa de Cultură a oraşului se spune că are elemente arhitectonice aparținând clădirii celebrului Teatru Balşoi din Moscova. La fel se întâmplă şi cu Palatul care adăpostea sediul administrativ al minei. În concluzie, Șteiul nu vrea să-și renege istoria, nu fuge de ea. Valorificarea patrimoniului totalitar sovietic constituie unul dintre punctele cuprinse în strategia de dezvoltare a oraşului.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  România

  Klaus Iohannis a promulgat Legea Offshore - Statul va câștiga 60% din redevențe în urma exploatării
  Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri,25 mai, Legea Offshore.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Incendiu cauzat de o afumătoare improvizată - o casă și o anexă au fost salvate
  Pompierii militari bihoreni au intervenit în cursul nopții de marți spre miercuri, 25 mai, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din localitatea Aușeu.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ce tipuri de ampermetru există? De ce ampermetrul digital este cel mai folosit?
  Ampermetrele sunt folosite pentru a detecta probleme în circuitele electrice( niveluri neobișnuit de ridicate sau scăzute de curent). Primul poate indica o funcționare defectuoasă a componentelor pentru un scurtcircuit, în timp ce, cel din urmă poate fi un semn de întreruperi perturbatoare sau impedanță electrică neobișnuită. Este obligatoriu să verifici prizele folosind un ampermetru atunci când efectuezi reparații sau schimbi o siguranță.Ampermetrele nu trebuie confundate cu voltmetrele, care măsoară tensiunea dintr-un circuit. Tensiunea electrică este diferența de potențial electric dintre două puncte dintr-un circuit și, prin urmare, cantitatea de forță necesară pentru a muta sarcina între ele. Ampermetrul digital – ce trebuie să știi despre el?

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Indicele ROBOR a trecut pragul de 5 %, indicele IRCC în creștere
  Conform informațiilor publicate zilnic de BNR, încă de la sfârșitul lunii aprilie 2022, indicele ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și ROBOR la 1 an, a depășit pragul psihologic de 5 % și continuă să crească, fiind cotat la niveluri comparabile cu cele de acum zece ani.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.