Rectorul a declarat că va continua să pună accentul pe investițiile în infrastructura spațiilor de învățământ. În acest sens, Constantin Bungău a prezentat o serie de exemple de investiții deja realizate:
- modernizarea corpului X, aparținând Facultății de Științe Socio-Umane, un proiect în valoare de 3,3 milioane de lei;
- dezvoltarea unui centru de formare continuă în domeniul medical, o investiție de 7,8 milioane de lei, încheiată în campusul din strada Nicolae Jiga;
- opt laboratoare modernizate prin proiecte FDI, cu o valoare însumată de 1,8 milioane de lei, și altele două din sponsorizări.
„Ne dorim ca studenții noștri să fie mândri că învață aici, ca profesorii noștri să aibă cele mai bune condiții pentru a face educație și cercetare, iar mediul socio-economic să fie mulțumit de calitatea absolvenților noștri”, a declarat Constantin Bungău.
Universitatea a achiziționat, de la Episcopia Greco-Catolică de Oradea, clădirea, din centrul Beiușului, în care se pregătesc studenții a două extensii ale învățământului superior orădean, respectiv cei de la domeniile de studiu Inginerie și Științele Educației. Potrivit rectorului imobilul avea nevoie de lucrări de reabilitare majore, însă investițiile nu puteau fi realizate decât în condițiile deținerii proprietății sau administrării spațiului de către Ministerul Educației, ceea ce a justificat decizia de achiziționare.
„Dorim să modernizăm aceste spații, astfel încât, în cel mai scurt timp, să putem dezvolta Beiușul universitar ca o investiție rentabilă pentru noi și, mai ales, pentru comunitate”, a afirmat rectorul.
Tot anul trecut au fost date în folosință cele două cămine finanțate de Primăria Municipiului Oradea, CP1 și CP2. Acestea oferă 400 de locuri, organizate în camere de două sau trei paturi, fiecare beneficiind de grupuri sanitare proprii.
„Sper că, până la sfârșitul mandatului meu, la Universitatea din Oradea să avem doar camere de cămin cu baie proprie”, a mai declarat Constantin Bungău.
Rectorul Universității din Oradea a anunțat că, în termen de cel mult o lună, va fi dat în folosință un imobil în care vor funcționa spații și laboratoare ale Departamentului de Medicină Dentară, din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie.
„Este o investiție sută la sută a Universității, realizată din venituri proprii, modernă, cu toate facilitățile necesare, în care sperăm să instalăm 80, poate chiar o sută de unități stomatologice”, a spus rectorul Universității din Oradea.
De asemenea până în luna iunie, Centrul de Transfer Tehnologic va deveni și el funcțional.
Planuri pentru 2025
În 2025, Universitatea din Oradea va demara trei proiecte majore, finanțate prin granturi.
Un nou cămin studențesc și o cantină modernă vor fi realizate prin fonduri PNRR. Căminul va fi construit între sala de gimnastică și căminul C2, în timp ce cantina, amplasată pe un singur nivel, va deservi complexul de cămine aflat în dezvoltare lângă Oradea Arena.
În această zonă vor exista aproximativ 800 de camere realizate prin Compania Națională de Investiții (CNI), fiecare găzduind câte doi studenți. Deja, universitatea dispune de 400 de locuri oferite de primărie și alte 400 în propriile cămine, ceea ce înseamnă că 1.600 de persoane vor avea nevoie de un spațiu modern pentru servirea mesei. Noua cantină, cu o capacitate de 380 de locuri, va fi situată vizavi de sala polivalentă a universității.
Totodată, se va moderniza cabana Gaudeamus din Stâna de Vale, printr-un proiect de opt milioane de lei, menit să transforme baza didactică montană într-un spațiu sustenabil. Rectorul Universității din Oradea a mai anunțat că, în colaborare cu Ministerul Energiei, se intenționează instalarea de panouri fotovoltaice pe toate clădirile eligibile din campus, pentru a crește capacitatea universității de a utiliza surse regenerabile de energie.
Noi programe de studiu
Mecatronica, în sistem dual, și Geoinformatica, la Facultatea de Geografie, Turism și Sport, vor începe să funcționeze, cel mai probabil, din anul universitar următor. Altele, precum Medicina Dentară și Comunicare/Media Emergente, în limba engleză, și Cosmetica Medicală, fiind în curs de pregătire. Sunt, de asemenea, în curs de acreditare și noi studii de doctorat precum cel în Științe Politice, Științele Educației, Calculatoare și Tehnologia Informației.
132 de proiecte de cercetare
Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sanda Filip, a subliniat amploarea activității de cercetare a Universității din Oradea, menționând că numărul proiectelor este semnificativ. În anul universitar 2024-2025, sunt în derulare 132 de proiecte de cercetare, cu o finanțare totală de 68 de milioane de lei. Acestora li se adaugă și inițiativele desfășurate în cadrul alianței academice europene EU GREEN, axate pe cercetare și mobilitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!