bihon.ro Web analytics

Sute de plângeri ale bihorenilor referitoare la Legea Mirosului

De Simona Drimbău

Sute de plângeri ale bihorenilor referitoare la Legea Mirosului

Dejecţii deversate pe sol FOTO: GNM
Reactualizat la:
Măsuri suplimentare referitoare la prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv.
Scris de Simona Drimbău - Măsuri suplimentare referitoare la prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv.

Ca urmare a adoptării modificărilor şi completărilor la Ordonanţa de Urgenţă 195/2005 cu privire la stabilirea măsurilor suplimentare referitoare la prevenirea şi reducerea disconfortului olfactiv, în perioada 13.07.2020 – 09.09.2020, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor au verificat 15 sesizări care fac referire directă la disconfortul olfactiv al unui număr de 227 de semnatari din judeţul Bihor.

Împrăştierea de dejecţii pe terenurile agricole a reprezentat disconfortul major semnalat de petenţi, în speţă în zonele rurale. Într-un final, dejecţiile de la diferite specii de animale domestice au fost incorporate în sol, după depozitarea acestora pe diverse terenuri. Deşi au fost respectate prevederile Codului de Bune Practici Agricole şi ale Autorizaţiilor de mediu, a existat totuși un disconfort olfactiv pronunţat, în toate cazurile sesizate.

„Având în vedere aceste aspecte, dorim să aducem la cunoştiinţă prevederile legale referitoare la disconfortul olfactiv : Art.96, alin.2, pct.12^1 din OUG nr.195/2005, privind Protecţia Mediului, conform căruia autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a lua măsurile necesare prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv provenit de la activităţile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi de a dispune măsurile legale ce se impun, Art.96, alin.2, pct.12^4, conform căreia administraţiile publice localeau obligația de a reglementa, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de disconfort olfactiv în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement, unităţi sanitare şi unităţi de învăţământ. Considerăm important de ştiut şi faptul că legiuitorul a stabilit şi alte obligaţii şi atribuţii la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale”, arată comisarii de mediu bihoreni.

Controale

Astfel conform noilor prevederi, administraţiile publice locale trebuie să prevadă, la elaborarea planurilor de urbanism şi amenajare a teritoriului, măsuri de prevenire şi reducere a disconfortului olfactiv, să întreţină reţeaua de canalizare, instalațiile de preepurare/staţiile de epurare şi să ia toate măsurile, astfel încât să nu creeze disconfort olfactiv.

Totodată, ele trebuie să controleze, cu scop preventiv şi la sesizarea publicului, activitățile care nu se supun reglementării din punctul dc vedere al protecției mediului și care pot crea disconfort olfactiv. O altă obligaţie a acestora este implementarea prevederilor Legii nr. 50/1991 republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu modificările şi completările ulterioare, în vecinătatea activităţilor cu posibil impact olfactiv asupra populaţiei.

În acest sens, autoritătile administraţiei publice locale resping solicitările de dezvoltare a proiectelor care necesită asigurarea de protecţie sanitară, dacâ distanţele minime de protecţie stabilite între teritoriile protejate şi o serie de unităti care produc riscuri asupra sânătăţii populaţiei nu sunt respectate.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. nero says:

  nici cea a zgomotului nu se respecta..la strandul cu valuri din 1 Mai urla muzica mai dihei ca la discoteca

 2. BIHON Opinii

  Accident rutier. Ce despăgubiri poți obține? (II)
  Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul - pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staţionării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri până la limita de răspundere prevăzută în contractul RCA pentru:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ,,Ready de party”, cu Mr. Lupu
  Videoclipul a fost lansat, la începutul acestei săptămâni, și este dedicat momentului în care Andrei Lupu s-a îndrăgostit definitiv și irevocabil de hip-hop.

  Bihon CSM Oradea

  Debut fulminant în Europe Cup. Au fost „lei” în fieful „vulturilor”
  CSM CSU Oradea a învins pe Beșiktaș Istanbul în primul meci din Turcia.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Procurorul Bogdan Sergiu Chiș, delegat șef la DNA Oradea
  Membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au decis, în ședința de marți, delegarea pe funcția de șef al DNA Oradea a procurorului Bogdan Sergiu Chiș. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cuzap: Album istorico-geografic - o carte de vizită pentru sat și oamenii lui
  Monografia satului Cuzap, adunată într-o lucrare pe cât de elegantă pe atât de plină de conținut, a apărut la finele anului trecut, la editura Ratio et Revelatio.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul - o miză tot mai mare
  Deși rezultatul alegerilor locale, dar și parlamentare, au arătat clar că județul Bihor este dominat copios de către PNL, UDMR insistă în Capitală pentru funcția de prefect. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.