bihon.ro Web analytics

Szabo: Antonescu nu şi-a ţinut cuvântul!

Liderul executiv al UDMR Bihor arată că USL le promisese maghiarilor să-i ia la guvernare încă din toamna lui 2012.
Scris de erdei - Liderul executiv al UDMR Bihor arată că USL le promisese maghiarilor să-i ia la guvernare încă din toamna lui 2012.

În contextul ruperii USL şi a iminenţei cooptării UDMR la guvernare, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, arată cum Uniunea maghiară trebuia să facă parte din Guvern încă din decembrie 2012. Responsabil pentru faptul că acest lucru nu s-a întâmplat ar fi Crin Antonescu, arată Szabo, deoarece liderul liberal nu şi-a ţinut cuvântul dat în scris, cu două luni şi jumătate înainte. După alegerile din decembrie 2012, liderul PNL a fost cel care s-a opus cooptării UDMR la guvernare.

În 1 octombrie 2012, Crin Antonescu şi Victor Ponta, din partea USL, respectiv Kelemen Hunor şi Borbely Laszlo, din partea UDMR semnau un „Acord de colaborare politică”. Prin acel acord, cele două forţe politice se angajau să guverneze împreună. Iată ce scrie în protocolul respectiv, la art. 1:

„ a) în cazul înc are USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare va anunţa încă din seara de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR;

b) în cazul în care USL nu va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare, UDMR va anunţa încă din seara de 9 decembrie susţinerea pentru un guvern USL – UDMR, având ca Prim-Ministru persoana desemnată de către USL”.

Promisiuni maghiarilor

În acel acord era prevăzută „soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş, în conformitate cu înţelegerea semnată în data de 22 septembrie 2012 la Tg. Mureş de către cadrele didactice române şi maghiare, în prezenţa doamnei ministru al Educaţiei”. De asemenea, acelaşi protocol prevede şi reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în instituţiile şi structurile deconcentrate de la nivel local şi judeţean.

Ca aspect particular, acordul respectiv este scris într-o limbă română lipsită de diacritice. La fel cum şi Guvernul României şi-a format un obicei din a-şi scrie comunicatele de presă tot fără diacritice. De altfel, şi documente oficiale, date publicităţii de către Guvern, sunt redactate fără a fi inserate diacriticele specifice limbii române.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Testele rapide, livrate școlilor cu o întârziere de 4 săptămâni
  Ministerul Educației a distribuit în școli peste 10,5 milioane de teste rapide pentru depistarea Covid 19. Acestea au fost distribuite deja școlilor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sărbătoare cu defilare, dar fără Hora Unirii
  Câteva sute de orădeni au participat ieri la ceremonia prilejuită de sărbătorirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Omagiu adus eroilor din Apuseni, la 8 ani de la tragedia aviatică
  Membrii West Alpine Off Road au depus flori, au aprins lumânări și s-au rugat în locul în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Descoperire șocantă în Bihor: Bărbat dispărut în primăvara anului trecut, găsit spânzurat într-o pădure
  Cadavrul bărbatului a fost descoperit luni după-masă, într-o pădure de pe raza localității bihorene Butani, comuna Măgești. Doi săteni care treceau prin zonă l-au observat și au anunțat autoritățile. 1

  România

  George Simion, stropit cu cerneală la Iași, în Piața Unirii. Manifestanți cu pancarte „AUR și Șoșoacă nu reprezintă Iașiul”
  Cu prilejul Zilei Unirii, în centrul Iașului s-au strâns sute de oameni - unii susținători AUR, alți contestatari ai Alianței pentru Unirea Românilor. Liderul formațiunii politice, George Simion, prezent la Iași, a fost stropit pe față și haine cu cerneală. 19

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 din 17 bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei
  Lovitură pentru români chiar în zi de sărbătoare. Treisprezece din cele șaptesprezece bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.