bihon.ro Web analytics

Terminal nou la Aeroportul Oradea, încă din acest an?

Reactualizat la:

Terminal nou la Aeroportul Oradea, încă din acest an?

Reactualizat la:
Evreii presează Consiliul Judeţean şi Aeroportul Oradea să construiască un nou terminal, de vreme ce vin zborurile externe.
Scris de Demian - Evreii presează Consiliul Judeţean şi Aeroportul Oradea să construiască un nou terminal, de vreme ce vin zborurile externe.

Consiliul Judeţean şi Aeroportul Oradea par puşi pe repede înainte! După ce până de curând Aeroportul Oradea părea o incintă părăsită, ţinută în viaţă doar de plăpândele curse Tarom, iată că aerul s-a schimbat. Nu bine s-a finalizat  pista aeroportuară nouă, cu tot cu platforma de îmbarcare, că se are în vedere construirea unui nou terminal. Evreii sunt cei care cer acest terminal nou, de vreme ce, începând cu luna aprilie, la Oradea vor ateriza primele curse charter cu turişti israelieni, iar terminalul actual, reabilitat în 2010 – 2012, devine prea mic. Mai cu seamă că operatorul aerian de stat din Israel – El Al – are în vedere curse regulate Oradea – Tel Aviv, pe viitor.

Pe structură metalică

Directorul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc avansează termenul de realizare al noului terminal chiar în acest an! Curajul lui Pasc vine din sprijinul masiv pe care i-l acordă Consiliul Judeţean Bihor, dar şi de faptul că pista a fost reabilitată la termen, anul trecut, tot printr-un proiect comun CJ Bihor – Aeroport, din fonduri europene. „Pista este o realizare de excepţie. Nu am crezut că se poate termina în timp aşa de scurt. A început să se înţeleagă şi la noi că o asemenea infrastructură generează o dezvoltare pe orizontală”, a declarat ieri directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, prezent în Băile Felix la întâlnirea Asociaţiei Aeroporturilor din România.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, se fereşte să dea termen pentru noul terminal de pasageri, dar se exprimă aşa: „Termenul este „cât mai repede”. Noi ne-am raportat la numărul de zboruri, dar iată că vin companii care impun altceva. Atunci am luat decizia pe loc, chiar în cadrul discuţiilor cu El Al, am zis că până în toamnă încercăm să facem încât să nu mai poată spune că noi îi împiedicăm prin faptul că nu avem să le punem la dispoziţie ceea ce ne cer”, afirmă Cornel Popa.

aeroportul-oradea1-600x399

Directorul Pasc dă detalii: firma Iptana din Bucureşti lucrează la studiul de fezabilitate, s-au luat deja măsurători topografice la Aeroport, iar în lunile martie sau aprilie Consiliul Judeţean va aproba indicatorii tehnico-economici ai investiţiei! Pasc afirmă că se are în vedere ridicarea unei construcţii pe structură metalică, cu panouri de sticlă. „Terminalul care se proiectează nu va fi foarte mare, nu va fi ceva grandios. Va fi pe un singur nivel, de 2.500 – 3.000 mp, cu o valoare de 5 milioane de euro, predat la cheie”, informează Pasc, precizând că o astfel de construcţie poate fi edificată în patru luni de la începerea şantierului.

Clădirea noului terminal este prevăzută chiar în faţa noii platforme de îmbarcare. Va avea acces la DN 79, iar intersecţia va fi amenajată sub forma unui sens giratoriu.

Fonduri UE sau credit

Se doreşte ca noul terminal să beneficieze de o finanţare europeană, mai cu seamă că la întâlnirea naţională a aeroportuarilor, găzduită de Lotus Therm din Băile Felix, a participat şi Nicuşor Marian Buică – secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. Însă, chiar dacă finanţarea europeană nu va veni, Consiliul Judeţean pare decis să finanţeze investiţia, fie şi prin accesarea a încă unui credit, transmite purtătorul de cuvânt al CJ Bihor, Horia Carţiş.

Terminal necesar

Aeroportul Oradea avea deja în sertar un proiect de terminal nou, pe mai multe nivele, însă destul de scump – cu o valoare estimată la 40 de milioane de euro. Noile nevoi cer, însă, o construcţie care să poată fi ridicată rapid, având în vedere faptul că Aeroportul Oradea devine cu adevărat internaţional în acest an. Şi sunt şanse reale ca de la Oradea să se zboare spre 5-6 destinaţii încă din acest an.

Din aprilie, Air Bucharest va aduce la Oradea primele curse charter cu turişti din Israel, pentru ca Blue Air să facă aceste curse charter, din vară. Tot Blue Air a anunţat deja două curse săptămânale de Torino, începând din august – septembrie. Tot de atunci, compania LCD Denmark este aşteptată să genereze patru curse externe săptămânale de la Oradea, preferate fiind destinaţiile Londra, Barcelona, Milano şi Stuttgart.

Să vină Air Serbia!

Consiliul Judeţean ţine legătura şi cu Air Serbia, ce ar putea conecta Oradea cu restul lumii, din toamnă, via Belgrad. Compania aeriană Etihad Airways, a doua companie aeriană a Emiratelor Arabe Unite, după Emirates, deţine 49% din acţiunile Air Serbia (fosta Jat Airways), iar Guvernul sârb majoritatea de 51%. Air Serbia are 40 de destinaţii euro-mediteraneene directe şi intermediează alte 200 de zboruri ale Etihad, prin hub-ul său, stabilit pe Aeroportul Nikola Tesla din Belgrad. Dacă Air Serbia va trece Oradea pe harta sa, orădeanul va putea să ajungă la New York, Rio de Janeiro, Tokyo, Sydney sau Dubai, via Belgrad.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.