bihon.ro Web analytics

Țin loc de minister. Un beiușean organizează olimpiade naționale, alături de colegi de la Oxford, MIT sau Harvard

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Țin loc de minister. Un beiușean organizează olimpiade naționale, alături de colegi de la Oxford, MIT sau Harvard

Reactualizat la:
Beiușeanul Tamio Vesa Nakajima face parte dintr-o generație excepțională, care nu uită cum a ajuns să studieze la universitățile de top ale lumii.
Scris de Veronica Bursasiu - Beiușeanul Tamio Vesa Nakajima face parte dintr-o generație excepțională, care nu uită cum a ajuns să studieze la universitățile de top ale lumii.

Înscrierile la prima ediție de științe online se pot face până pe 28 februarie. În timp ce Ministerul Educației desființează olimpiadele, mai mulți studenți români aflați la cele mai prestigioase universități vin și organizează o competiție pentru elevii din România, văduviți de șansa de a-și testa competențele. Peste 100 de studenți, masteranzi, foști olimpici români, actuali studenți la universități de prestigiu din țară sau din lume, cum ar fi Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea Harvard, Universitatea Oxford sau celebra MIT, au decis să suplinească golul lăsat de Ministerul Educației și să nu permită neglijarea unei categorii de elită: olimpicii României.

Olimpici pentru olimpici

„Dacă nu erau olimpiadele, probabil nu intram la Oxford”, spune Tamio Vesa Nakajima, imediat după ce a aflat intenția capilor din Educație de a desființa olimpiadele școlare. Tânărul cu un palmares impresionant, lider al studenților români de la Oxford, a fost component al echipei naționale de Informatică a României, medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Informatică. El a încheiat primii ani de studenţie la Oxford cu cea mai mare medie dintre studenţii informaticieni şi a fost preşedinte al Societăţii Românilor din Universitatea Oxford. A reprezentat Oxfordul la competiții internaționale de informatică. Tânărul beiușean a inițiat și un protest în mediul online, combătând cu argumente decizia de a desființa olimpiadele. Alături de alți colegi, a decis să ofere cadrul necesar elevilor pentru a participa la o competiție națională, creând o platformă www.scienceon.ro.

„Concursul de științe exacte Science On se adresează tuturor elevilor pasionați de chimie, fizică, biologie, matematică, astronomie, informatică și științe ale pământului”, se arată în prezentarea făcută platformei.

Tamio Vesa Nakajima este reprezentantul platformei la Informatică. „Salut, mă cheamă Tamio și sunt student la master la Oxford. Începând cu liceul, am participat la multe concursuri și olimpiade de informatică. Cred că aceste concursuri reprezintă o parte importantă a sistemului educational din România, o parte pentru care trebuie să luptăm să o păstrăm, în special în contextul pandemiei. Mă bucur deci de oportunitatea pe care o am prin acest concurs de a păstra tradiția competitivă, de a oferi oamenilor șansa să își demonstreze cunoștințele. Vă invit deci să participați și sper să vă placă acest concurs!”, e mesajul lui Tamio pentru participanți. Această competiție a apărut din „ideea și nevoia de a propulsa competiția științelor exacte în mediul școlar românesc”. Conform edupedu.ro, studenții care au creat-o arată, în manifestul concursului, că sunt „coordonați de profesori pasionați și reputați în domeniul olimpiadelor”. Aflat la prima ediție, Scien On va avea doar faza națională, deschisă participanților din întreaga țară. Va exista și o probă de tip baraj la fiecare știintă, probă destinată elevilor care doresc să participe la competițiile internaționale din anii viitori. Concursul e unul multidisciplinar, astfel că elevii se pot înscrie la maximum 3 secțiuni diferite. Înscrierea se face pe baza unui formular și se completează o declarație de onestitate, prin care participanții se angajează că nu vor copia. De altfel, subiectele sunt „open-book”, evitându-se astfel orice tentativă de „inspirație”. Competiția are loc pe Zoom. Unul dintre inițiatorii platformei, Andrei Răzvan Udrea a declarat pentru edupedu.ro că „programa olimpiadei nu este cea de la olimpiadele clasice, ci este peste clasa respectivă, dar merge pe gândire. Vrem să stimulăm gândirea”, a mai spus Andrei. Inițiatorii intenționează să-i promoveze pe elevii care vor avea rezultate remarcabile. Premiul pentru primii 10-15 clasați va fi o tabără cu activități de gândire, pe căre tinerii studenți vor să o organizeze în perioada august-septembrie.

Vlad Roșca, fost participant la olimpiadele de fizică și astronomie, în prezent student în inginerie la University of California din Los Angeles, afirmă că „după toată experiența mea legată de olimpiade, am realizat că acestea au fost cele care m-au împins să îmi depășesc limitele, atât pe plan academic, cât și personal”.

„Olimpiadele erau acel lucru care ne diferenția țara din punct de vedere educațional – pozitiv vorbind, pentru că negative sunt, din nefericire, multe situații. Prin olimpiade, elevii cei mai buni își demonstrează cunoștințele, lucru care îi va ajuta în nenumărate moduri, mai încolo, în viață”, declară Tamio Vesa Nakajima, care a pledat deja cu câteva luni în urmă pentru susținerea online a olimpiadelor. „Mi se pare o crasă abdicare a responsabilității modul în care ministerul zice «ah, mai degrabă decât ceva, mai bine nimic». Măcar să le țină pe acelea unde se poate. Eu, ca membru a mai multor comisii știintifice, știu clar că am putea ține olimpiada online fără probleme”, este convins Tamio Vesa Nakajima. Și iată că are dreptate.

Programul concursului:

– Informatică: 27-28 martie

– Fizică: 13-14 martie

– Matematică: 6-7 martie

– Chimie: 20-21 martie

– Astronomie: 20-21 martie

– Biologie: 13-14 martie

– Științele Pământulu: 27-28 martie

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. saul says:

  bine baieti, bravo voua, felicitari pentru initiativa.

 2. BIHON Opinii

  Accident rutier. Recuperarea sumelor plătite de asigurator

  Mapamond

  Globurile de Aur 2021: Filmul „Nomadland” și serialul „The Crown”, marii câștigători ai galei. Vezi lista câștigătorilor

  Mapamond

  Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat pentru corupție

  România

  Șoferița care a provocat accidentul mortal din Capitală consumase alcool. A fost reținută
  1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție, călători: devieri pe liniile de autobuz 14, 30 și 33

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primăria prelungește pista de biciclete din zona Parcului Brătianu

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.