bihon.ro Web analytics

Tokes: USL, restauratie post-comunista

Reactualizat la:
Reactualizat la:
La 23 de ani de la debutul Revoluţiei, la Timişoara, cel care şi-a legat numele de acele evenimente crede că asistăm la o „resturaţie post-comunistă”. Tokes Laszlo crede că „în România a ajuns, din nou, la putere democratura postcomunistă”. Discursul europarlamentarului e unul evident anti-USL, formaţiune pe care o consideră urmaşa „de drept” a comuniştilor.
Scris de Călin Corpaş - La 23 de ani de la debutul Revoluţiei, la Timişoara, cel care şi-a legat numele de acele evenimente crede că asistăm la o „resturaţie post-comunistă”. Tokes Laszlo crede că „în România a ajuns, din nou, la putere democratura postcomunistă”. Discursul europarlamentarului e unul evident anti-USL, formaţiune pe care o consideră urmaşa „de drept” a comuniştilor.

Însă acelaşi Tokes acceptă faptul că foştii nomenclaturişti sunt adăpostiţi prin toate partidele politice din România. Cât despre trecutul comunist al lui Traian Băsescu, cel care l-a decorat pe fostul episcop cu Ordinul „Steaua României”, Tokes e evident mai indulgent. „Trebuie văzut de la caz la caz. Eu vorbesc de un fenomen”, spune preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care reţine, totuşi, că, spre deosebire de alţii, Băsescu a făcut gesturi de condamnare a comunismului. Şi a exemplificat cu raportul Tismăneanu. Dacă pentru Tokes, USL înseamnă „restauraţie post-comunistă”, în schimb eurodeputatul rămâne fidel premierului maghiar Viktor Orban, care îi susţine, inclusiv pecuniar, demersurile politice. De aceea, Tokes nu ezită să spună că în 2010, în Ungaria s-a votat pentru „schimbarea de regim”.

 UDMR i-a “zăpăcit

Încercând să minimalizeze votul masiv al etnicilor maghiari pentru UDMR, în dauna PPMT, Tokes acentuează prezenţa relativ mică a acestora la urne. De asemenea, Tokes se arată dezamăgit de urmaşul său în scaunul de episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, care a îndemnat electoratul maghiar să voteze cu UDMR. O atitudine de a face în biserică „o politică de partid”, pe care, arată Tokes, nu a regăsit-o la niciun alt înalt prelat din celelalte culte religioase, maghiare sau române. Întrebat dacă se simte părăsit de propria-i biserică, dar şi de electoratul maghiar ardelean, Tokes a spus că, indirect, prin prezenţa slabă la vot a maghiarilor, îi simte pe aceştia aproape. Doar că „oamenii au fost zăpăciţi” de campania UDMR, care i-a alertat pe alegători că, votând PPMT, ungurii din Ardeal vor rămâne fără reprezentare parlamentară. Iată ce spune fostul episcop despre „lipiciul” pe care-l are la alegătorii de etnie maghiară, precum şi relaţia sa cu Biserica din care face parte: „Situaţia de acum este foarte asemenătoare cu situaţia din ‘89. De fapt, şi atunci am fost foarte singuratici şi am dus bătălia noastră în mod izolat. Nu ne-a sprijnit nici preoţimea, iar episcopia a fost una pro-comunistă. Deci sunt obişnuit cu această situaţie. Pe de altă parte, sunt conştient că voturile depuse nu reflectă în mod adecvat starea de spirit a comunităţii maghiare din România. Mulţi dintre alegători au fost induşi în eroare cu intimidarea şi propaganda falsă a UDMR că, vezi Doamne, vom pierde reprezentarea în Parlamentul României şi numai prin votul depus în favoarea UDMR poate fi validat. Pe de altă parte, cei rămaşi departe de alegeri, cei 60% dintre alegătorii maghiari, absenteiştii noştri, în mod indirect indică că comunitatea maghiară este divizată în această privinţă şi atitudinea lor nu îmi lasă dubii privind concepţia lor. În mod indirect, simt sprijinul moral al comunităţii maghiare din ţară, numai că sunt zăpăciţi oamenii şi induşi în eroare. Suntem într-o stare socială de tranziţie privind evoluţia opţiunilor politice”, a comentat Tokes.

 Platformă europeană anti-comunism

Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a vorbit despre necesitatea condamnării crimelor comunismului la nivel european, aşa cum s-a întâmplat după Cel de-al Doilea Război Mondial, cu nazismul. Colaboratorul lui Tokes consideră că se cere crearea unui tribunal european pentru crimele comunismului, mai cu seamă că acei criminali sunt în viaţă şi pot fi dovediţi. În această idee s-a creat o platformă de către mai multe ONG-uri din toată Europa, printre care şi două româneşti, care îşi doreşte să-i conştientizeze pe liderii europeni de importanţa condamnării oficiale a comunismului. Această iniţiativă poate fi consultată la adresa www.memoryandconscience.eu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum porți corect pantofii la vestimentație
  Stilul vestimentar reflectă personalitatea fiecărui bărbat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Priveşte natura în ochi în „România sălbatică”. Pelicula poate fi văzută la Cinema Palace Oradea
  Filmul realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache poate fi vizionat la Cinema Palace.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Momente de emoţie la Festivalul Național de Folk „Pro Lirica", de la Oradea
  Cea de a patra ediţie s-a desfăşurat timp de două zile în Parcul Bălcescu din municipiu.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  România

  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Florin Cîțu. Fostul șef al GNM i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna
  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis, luni, din funcție de premierul Florin Cîțu. Decizia fost publicată în Monitorul Oficial.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesoara orădeană Mirela Tanc, susținută de ministrul Educației în cursa pentru un milion de dolari: „E singura din România care în ultimii 5 ani a reușit această performanță"
  Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" se află pe lista scurtă a celor 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize", "Oscar- ul Educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

  Anunturi Electrica

  Întreruperi energie electrică -B. 23.09.2021 - 24.09.2021 -PL Salonta + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.