În luna noiembrie, “Casa cu ierboaie”, cum este cunoscută local, găzduiește o serie de ateliere tradiționale care promit să readucă în atenția publicului gusturile autentice de altădată. Programul debutează pe 8 noiembrie, de la ora 15:00, cu un atelier de tăieței de casă, urmat pe 15 noiembrie de celebrii “boți ca la Binș” (sarmale în stil beiușean).
“Vrem să aducem oamenii împreună, să le amintim cât de frumos e să faci ceva cu mâinile tale, în tihnă, ca pe vremuri”, explică gazdele. În cadrul atelierelor, participanții vor învăța pas cu pas tehnicile tradiționale, de la cernutul făinii și frământatul aluatului, până la secretele umpluturii perfecte pentru sarmale.
Locația nu este doar un spațiu pentru gătit, ci și un loc de poveste, restaurat cu materiale tradiționale – lut, var, lemn și piatră de râu. Aici, vizitatorii sunt încurajați să aducă ștergare din zona lor, caiete vechi de rețete sau povești moștenite de la bunici, contribuind astfel la păstrarea vie a tradițiilor locale.
Pentru cei mai tineri, “Casa cu ierboaie” oferă și programe educaționale în cadrul săptămânii “Școala Altfel”, unde copiii pot descoperi diverse meșteșuguri tradiționale, de la împletitul pănușilor până la modelarea lutului, toate acestea completate cu plimbări în natura din împrejurimi și degustări de preparate tradiționale.
Spațiul limitat și atmosfera familială fac ca rezervarea din timp să fie necesară. Cei interesați pot face înscrieri la numărul de telefon 0726.196.968 sau pot urmări activitatea locației pe paginile de social media Ineu312.
“Viața poate fi trăită și simplu, în tihnă. Noi doar le amintim oamenilor cât de frumos e asta”, concluzionează Magnolia Tudor, subliniind astfel filosofia care stă la baza acestui proiect cultural-culinar unic în peisajul bihorean.
CH: 26812


Citiți principiile noastre de moderare aici!