bihon.ro Web analytics

Transplantul de cornee | Noi metode de operaţie în cadrul centrului oftalmologic Medsystem Oradea

Reactualizat la:

Transplantul de cornee | Noi metode de operaţie în cadrul centrului oftalmologic Medsystem Oradea

Reactualizat la:
In cadrul centrului oftalmologic Medsystem din Oradea, în ultimii 5 ani s-au efectuat 359 transplanturi de cornee penetrante și 28 de transplanturi lamelare profunde utilizând metoda „big bubble”.
Scris de Demian - In cadrul centrului oftalmologic Medsystem din Oradea, în ultimii 5 ani s-au efectuat 359 transplanturi de cornee penetrante și 28 de transplanturi lamelare profunde utilizând metoda „big bubble”.

Marea majoritate (cc.80%) a acestor transplanturi lamelare s-a efectuat la pacienți suferind de keratoconus, iar restul la pacienți suferind de diferite distrofii (granulare, maculare) stromale. Transplanturile penetrante s-au efectuat la pacienții cu distrofia endo-epitelială (Fuchs), keratopatiile buloase, stările după arsuri chimice, cicatrice posttraumatice, leucoame, stări postkeratitice.

În acest an, în urma unor investiții semnificative, vom începe transplanturile endoteliale cu metoda DSAEK.  Această metodă are câteva avantaje
foarte importante față de transplantul penetrant. În timpul operației se îndepărtează membrana Descemet și endoteliul recipientului și se înlocuiește cu un strat de stromă, membrana Descemet cu celulele endoteliale din corneea donor. Acest strat de stromă are o grosime de 100-140 microni, se poate manipula mult mai usor, decât membrana Descemet transplantată în timpul operațiilor DMEK.

În practica noastră, ne-am întâlnit cu foarte mulți pacienți cu keratopatii buloase de lungă durată, cu stroma corneei abia transparentă. Acești pacienți din această cauza nu erau candidați buni pentru metoda DMEK, dar cu metoda DSAEK vom avea posibilitatea de a reda transparența corneei și în aceste cazuri grave.

Rejet endotelial există și după operațiile DSAEK, acestea însă sunt mult mai blânde decât rejeturile după transplanturile penetrante. Un mare avantaj al acestei proceduri este lipsa firului care fixează corneea, astfel nu se produce astigmatizm, nu vor apărea complicații legate de fir.

În câteva săptămâni acuitatea vizulă devine deja stabilă, deși de obicei o usoara hipermetropizare se poate constata. Prin utilizarea metodei DSAEK vom avea posibilitatea să recomandam o gamă și mai largă a operațiilor corneene pentru mulțumirea pacienților nostri. Trebuie menționat, că, din păcate, nu există subvenţie din partea Casei de Asigurări pentru astfel de operații, și, în consecință pacientul trebuie să suporte integral aceste costuri.

Mai trebuie amintit că pentru realizarea acestor intervenţii se colaborează cu Banca de Cornee din Budapesta.

Autor: Dr. CZUMBEL Norbert, medic primar oftalmolog, Spitalul Jahn Ferenc Budapesta

Scopul programului oftalmologic este de a face disponibile rezultatele optime ale îngrijirii și tratamentului oftalmologic cu ajutorul specialiștilor de  rang internațional și a instrumentelor de ultimă generație.

Tip de îngrijire: chirurgie de o zi (one day surgery), a cărei practici se bazează pe experiențe internaționale de spectru larg. Instituția lucrează în sistem de matrice.

La îngrijirea ambulatorie ultramodern echipată efectuăm următoarele consultații și tratamente: verificarea acuității vizuale, biomicroscopie, ecografie oculară (scan A-B), refractokeratometrie automată, măsurarea presiunii intraoculare (contact și noncontact), examinarea
computerizată a câmpului vizual, biometrie IOL Master, tomografie în coerență optică (OCT), tratament cu laser Nd: YAG și YAG cu frecvență dublată.

Medicul care va efectua operația va aduce la cunoștința pacientului rezultatul așteptat al tratamentului, eventualele riscuri și va răspunde la întrebări. Medicul anestezist va asigura serviciul de urgențe. Siguranța generală a pacienților este asigurată de echipamentele ultramoderne (defibrilator, pacemaker, respirator). Sălile de operație oftalmologice sunt prevăzute cu aer condiționat steril, pentru a exclude apariția infecțiilor.

Intervenție chirurgicală de o zi (One Day Surgery)

 • Transplant de cornee
 • Microchirurgie vitreo-retinală (vitrectomie)
 • Operația cataractei prin facoemulsificare
 • Tratamentul oftalmologic al bolnavilor cu diabet
 • Tratamentul chirurgical si cu laser alglaucomului
 • Tratamentul degenerescenței maculare

Oftalmologie pediatrică

 • Profilaxia ametropiei și a strabismului începând de la vârsta de 6 luni

Examinari cu instrumente de ultima generatie.

 

MEDSYSTEM SRL.

Oradea
str. General Magheru nr 1.
Telefon: 0259-422-277 • Fax: 0259-422-270
Mobil:0756-066-464
E-mail: medsystem@medsystem.ro
www.medsystem.ro

 

Advertorial!

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Vasile says:

  Am avut un accident la ochi și mi sa pus cristalin artificial dar am o cicatrice pe cornee. Cum se poate rezolva și cât ar costa???

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.