bihon.ro Web analytics

Traseul final al drumului expres Oradea - Arad, în valoare de 1,38 miliarde de euro, aprobat de CNAIR

De Georgiana Anghel
Comisia tehnico-economică din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat varianta cu cel mai mare punctaj, după ce au fost analizate patru trasee din punct de vedere tehnic, financiar, mediu și social.
Scris de Georgiana Anghel - Comisia tehnico-economică din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat varianta cu cel mai mare punctaj, după ce au fost analizate patru trasee din punct de vedere tehnic, financiar, mediu și social.

 

Traseul final al drumului expres. FOTO: CJ Bihor

Drumul expres (DX) Oradea – Arad va avea o lungime de 119 kilometri, cu două benzi de circulație pe sens. Potrivit preşedintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, vor fi construite 75 de pasaje supraterane și poduri peste cursuri de apă și intersecții cu alte drumuri. În județul Bihor sunt propuse patru noduri rutiere, alte patru fiind în județul Arad. Viteza de proiectare a fost stabilită la 140 de kilometri pe oră. “Astăzi, viteza medie de deplasare pe ruta Arad -Oradea este de 60 de kilometri pe oră. Viteza de proiectare pentru drumul expres este de 140 de kilometri pe oră, prin urmare se va înjumătăți timpul parcus pe ruta Oradea – Arad”, a declarat Ilie Bolojan, care a precizat că având în vedere modul în care este proiectată șoseaua, la 120 de kilometri sau 100 de kilometri la oră, condițiile de siguranță și vizibilitatea vor fi foate bune.

Traseul în Bihor

“Drumul pleacă din legătura dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania. Primul nod rutier este la aproximativ 8 kilometri de Oradea, la intersecția dintre drumul comunal care asigură accesul în localitatea Livada, comuna Nojorid. Următorul nod rutier este la intersecția dintre DX și Drumul Național 19, în zona localităților Cefa și Gepiu. Al treilea nod rutier este în zona Municipiului Salonta, la intersecția cu drumul județean care leagă Salonta de Tinca și Beiuș, iar al patrulea nod este la limita cu județul Arad, în zona comunelor Avram Iancu și Zerind”, a explicat președintele Consiliului Județean Bihor. El a precizat că în cadrul proiectului vor fi realizate și câteva șosele de legătură, care să conecteze nodurile rutiere cu parcuri industriale sau alte drumuri naționale sau comunale.

Peste un miliard de euro

Valoarea estimată a proiectului este de 1,38 miliarde de euro, iar perioada de execuție este de 36 de luni. Șeful CJ Bihor a explicat că sunt presați de timp și construcția la acest proiect trebuie să înceapă anul viitor, altfel autoritățile pot pierde finanțarea prin Programul Operaţional Regional. „Începând de luni, echipele de topografi care sunt parte a echipei Consitrans vor fi în teren și vor începe lucrările topografice. Peste două săptămâni își încep activitatea echipele care realizează studiile geologice. Estimăm că până în primăvara anului viitor studiul de fezabilitate va fi gata, ca în primăvara anului 2023 să avem un contract cu un constructor pentru începerea lucrărilor. Conform proiectantului, durata de execuție va fi de 36 de luni, deci spre finalul anului 2025 am putea deja circula pe unele structuri din drumul expres Oradea – Arad”, a mai adăugat Ilie Bolojan în conferința de presă de la Arad.
„Drumul acesta expres este unul dintre proiectele de fond importante ale Alianței Vestului”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, prezent și el la conferință. “Această dezvoltare trebuie văzută în ansamblu și abordată în ansamblu, fiindcă muncind împreună putem accesa mai ușor finanțarea necesară, putem grăbi implementarea proiectelor și putem întări poziția județelor noastre la nivel euro-regional”, a mai precizat președintele CJ Arad. Jb – G.A.

 

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. xxx says:

  Pixul lui Bolojan il va mai modifica pe parcurs, sa fie mai drept si scurt. Apoi cu degetul din mijloc ne va arata noul traseu

 2. K62i says:

  La aprox 11.5 mil pe km. se poate si autostrada ,la aceste preturi nu o sa avem autostrazi niciodata!!!

 3. zsizsi says:

  Nu vor reuși să termine în 3 ani nici să îi aducă pe Strabag, UMB, Aktor, Pizzarotti pe sectoare de 25-30km fiecare. Se lălăie cu câte 10 km de autostradă doi ani și jumătate… Eventual cu niște muncitori chinezi ar avea șanse reale.

  • Cipri says:

   Hai lasa-ne cu vrajelile tale, ca deja prea le repeti

  • mig 29 says:

   Tovarășe zsizsi mergi pe forumul peunfemerg. ro secțiunea drumuri expres și mergi la DX 12 Craiova – Pitești și vezi cum UMB pe un sector de 40 km de drum expres (Slatina – Balș) lucrează cu peste 1000 de oameni până la apusul soarelui. Vor sa dea gata lucrarea cu peste 1 an mai devreme decât termenul contractual! Așa cum au făcut și la centura Bacău și toate tronsoanele de autostrăzi care le-au construit pană acuma. Fără Aktori și Pizza ca ăștia sunt dezastru la execuție – ca și termene. Așa că comuniștii mucles la comentarii pe acest subiect. Om trai și om vedea.

 4. Vasilache says:

  In ultimul timp toate lucrurile din banii publici au preturi umflate și totuși termenele de finalizare nu sunt respectate, pentru ca beneficiari nu ii controlează și presează pe executanți lucrărilor, vezi cum se lucrează și în Oradea pe Cantemir-nufărul bătaie de joc, se bune asfaltul nou peste cel vechi, pe tot traseul vezi un utilaj doua și vreo 4 muncitori sprijiniți în lopeți în rest nimic, la canalizarea de lângă blocul Cicero se lucrează în ritm de melc, iar la pasaj nici o mișcare, iar la iarna vor motiva ca nu-i lasă vremea, iar acum când e vremea bună nu au chef de lucru sau cu cine lucra.

 5. Anonimul says:

  Revin sper ca n-am fost banat.
  Sper ca in acest secol sa fie gata, ori macar sa apuc in viata asta sa circul pe acest drum.

 6. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutorul de încălzire și curent electric pentru sezonul rece, la DASO. Documentele necesare și sumele alocate
  Direcția de Asistență Socială Oradea va distribui și prelua documentele necesare pentru ajutorul de încălzire și pentru suplimentul de energie electrică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Terminalul intermodal de mărfuri, pe terenul Vămii Oradea
  Aleșii locali au votat vineri trecerea clădirii Vămii Oradea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului de Finanțe, în domeniul public al Primăriei Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pompierii au salvat viața unui bărbat adus la porțile subunității din Salonta
  Pompierii salontani au intervenit prompt și au salvat viața unui bărbat de 66 de ani.

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Dragnea vorbește despre planurile președintelui Klaus Iohannis cu criza politică
  Klaus Iohannis a vrut ca PNL să fie controlat de el 100% și nu putea face asta cu Ludovic Orban și a mai vrut ca cel care face propunerile pentru șefii parchetelor să fie omul lui, spune Liviu Dragnea:„își bate un cui în talpă foarte serios”. Despre alegerile anticipate, Dragnea afirmă: „o cacialma”.

  BIHON Opinii

  Instinctul ca durere
  E foarte greu să definești în ziua de azi, noțiunea de instinct, într-o societate așa zisă modernă și civilizată care funcționează după anumite reguli morale, sociale, politice etc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Județean 709, reparat pe cheltuiala constructorului
  Consiliul Județean Bihor a transmis că firma de construcții SC Crișana Proconstruct SA a început, pe propria cheltuială, lucrările de reparații pe Drumul Județean (DJ) 709 Talpoș, la limita cu județul Arad.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.