bihon.ro Web analytics

Trecutul - magnet pentru turisti

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Candidatul UDMR, Cseke Attila, spune că Oradea trebuie să profite de importanţa pe care a avut-o Cetatea Oradea.
Scris de Călin Corpaş - Candidatul UDMR, Cseke Attila, spune că Oradea trebuie să profite de importanţa pe care a avut-o Cetatea Oradea.

Senatorul Cseke Attila, candidat UDMR la Primăria Oradea, propune ca Oradea să profite de trecutul său pentru a atrage turişti. În acest sens, Cseke a trecut în revistă, joi, capetele încoronate îngropate în Cetatea Oradea, în secolele XII-XV: Ladislau I al Ungariei, regina Beatrix de Luxemburg, soţia lui Carol Robert de Anjou, regina Maria de Ungaria şi regele-împărat Sigismund de Luxemburg, Elisabeta, soţia ducelui Wladislaw de Opole, palatinul Ungariei şi fiica lui Nicolae Alexandru Basarab. Deoarece fiica Sfântului Ladislau, Piroska, canonizată sub numele de Irene, a fondat aici un ordin de călugăriţe ortodoxe, Cetatea din Oradea ar putea deveni loc de rugăciune ecumenică atât pentru catolici, cât şi pentru ortodocşi, crede Cseke.

Meridianul zero

Candidatul UDMR a subliniat faptul că vreme de două secole, între 1464 şi 1667, prin Oradea trecea meridianul zero, aflat azi la Greenwich, în sud-estul Londrei. Cseke spune că marii navigatori s-au folosit de observaţiile astronomice făcute la Oradea. Cseke: „Stabilirea poziţiei meridianului zero se datorează episcopului Ioan Vitez (Vitéz János), profesorul copiilor lui Iancu de Hunedoara, care a avut şi iniţiativa construirii primului observator astronomic european la Oradea. A scris în acest sens fizicianului vienez Georg Peuerbach să-l ajute. Peuerbach a întocmit tabelele pentru eclipsele de Soare şi de Luna şi i-a trimis episcopului câteva instrumente astronomice ale vremii: astrolab, cadran solar, împreună cu indicaţii de folosire. (…) Rezultatele observaţiilor astronomice efectuate în Cetatea orădeană au fost folosite de navigatorii din perioada marilor descoperiri geografice. Fără Oradea şi fără meridianul zero care trecea prin Oradea, Cristofor Columb n-ar fi descoperit America, fiind cunoscut faptul că temerarul navigator a purtat peste Atlantic un exemplar din «Tabulas Varadienses», întocmit de Georg Peuerbach (care prezintă poziţiile lunii şi ale planetelor) pentru a calcula longitudinea folosindu-se de poziţia Lunii.

Un alt navigator, Amerigo Vespucci aminteşte în memoriile sale cum a învăţat să măsoare longitudinea din aceste tabele. Astfel, Oradea a avut astfel o contribuţie enormă la descoperirea Americii şi la toate evenimentele deosebite scurse în perioada în care Tabelele orădene şi meridianul de referinţă zero erau la Oradea. Trebuie să exploatăm acest fapt!”.

Pentru a pune în evidenţă această istorie, candidatul UDMR propune realizarea, eventual chiar în curtea Cetăţii, a unui monument care să-i reprezinte pe Ioan Vitez şi fizicianul vienez Georg Peuerbach, acesta din urmă în mână cu un astrolab. La baza monumentului este realizată o linie care simbolizează primul meridian ce a trecut deasupra unuia dintre turnurile fostei Bazilici din Cetatea Oradea. Joi, Cseke a dezvelit o machetă a acestui monument, realizată de sculptorul Deak Arpad.

Festival gastronomic

Tot pentru promovarea oraşului, Cseke propune realizarea unui festival gastronomic european, în colaborare cu oraşele cu Oradea este azi înfrăţită: Coslada – Spania, Mantova – Italia, Ceyrat – Franţa, Debreţin – Ungaria, Givatayim – Israel şi Linköping – Suedia. Fostul ministru mai propune ca identitatea orădeană să fie întărită prin realizarea unei cărţi de istorie locală, care ar putea deveni curs opţional în învăţământul gimnazial.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Fetiţa cu chibrituri”, concert dedicat copiilor
  La sediul Filarmonicii de Stat Oradea s-a demarat şi o strângere de donaţii împreună cu Asociația Caritas Eparhial Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un transport agabaritic va tranzita județul Bihor. Traseul vehiculului
  CNAIR a anunțat, miercuri, că în următoarea perioadă se va efectua un transport agabaritic cu depășiri pe ruta Sibiu-Borș II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o contestație a fraților Costa și a pompierului Butuc, respinsă de Curtea de Apel Oradea
  Frații Florin și Andrada Costa și fostul pompier Cătălin Butuc rămân în continuare după gratii. Curtea de Apel Oradea a respins miercuri, contestația celor trei tineri care au terorizat o femeie, de prelungire a arestului preventiv.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Sport local

  Turneu caritabil la Avram Iancu. „Maracanito 2021, ediție specială Ionuț Mânz”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  VIDEO | Dacă o persoană are anumite boli, trebuie să evite vaccinul? Răspunde dr. Ramona German, medic specialist în medicina de familie
  Întrebarea și răspunsul au fost formulate în cadrul dezbaterii „În dialog cu medicii”, moderată de către jurnalistul Octavian Haragoș. Dezbaterea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare desfășurată sub genericul „COVID-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți”, inițiată de către Primăria Municipiului Oradea.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ - C. 10 si 15.12.2021 - PL Salonta + Rural + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.