bihon.ro Web analytics

Trecutul - magnet pentru turisti

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Candidatul UDMR, Cseke Attila, spune că Oradea trebuie să profite de importanţa pe care a avut-o Cetatea Oradea.
Scris de Călin Corpaş - Candidatul UDMR, Cseke Attila, spune că Oradea trebuie să profite de importanţa pe care a avut-o Cetatea Oradea.

Senatorul Cseke Attila, candidat UDMR la Primăria Oradea, propune ca Oradea să profite de trecutul său pentru a atrage turişti. În acest sens, Cseke a trecut în revistă, joi, capetele încoronate îngropate în Cetatea Oradea, în secolele XII-XV: Ladislau I al Ungariei, regina Beatrix de Luxemburg, soţia lui Carol Robert de Anjou, regina Maria de Ungaria şi regele-împărat Sigismund de Luxemburg, Elisabeta, soţia ducelui Wladislaw de Opole, palatinul Ungariei şi fiica lui Nicolae Alexandru Basarab. Deoarece fiica Sfântului Ladislau, Piroska, canonizată sub numele de Irene, a fondat aici un ordin de călugăriţe ortodoxe, Cetatea din Oradea ar putea deveni loc de rugăciune ecumenică atât pentru catolici, cât şi pentru ortodocşi, crede Cseke.

Meridianul zero

Candidatul UDMR a subliniat faptul că vreme de două secole, între 1464 şi 1667, prin Oradea trecea meridianul zero, aflat azi la Greenwich, în sud-estul Londrei. Cseke spune că marii navigatori s-au folosit de observaţiile astronomice făcute la Oradea. Cseke: „Stabilirea poziţiei meridianului zero se datorează episcopului Ioan Vitez (Vitéz János), profesorul copiilor lui Iancu de Hunedoara, care a avut şi iniţiativa construirii primului observator astronomic european la Oradea. A scris în acest sens fizicianului vienez Georg Peuerbach să-l ajute. Peuerbach a întocmit tabelele pentru eclipsele de Soare şi de Luna şi i-a trimis episcopului câteva instrumente astronomice ale vremii: astrolab, cadran solar, împreună cu indicaţii de folosire. (…) Rezultatele observaţiilor astronomice efectuate în Cetatea orădeană au fost folosite de navigatorii din perioada marilor descoperiri geografice. Fără Oradea şi fără meridianul zero care trecea prin Oradea, Cristofor Columb n-ar fi descoperit America, fiind cunoscut faptul că temerarul navigator a purtat peste Atlantic un exemplar din «Tabulas Varadienses», întocmit de Georg Peuerbach (care prezintă poziţiile lunii şi ale planetelor) pentru a calcula longitudinea folosindu-se de poziţia Lunii.

Un alt navigator, Amerigo Vespucci aminteşte în memoriile sale cum a învăţat să măsoare longitudinea din aceste tabele. Astfel, Oradea a avut astfel o contribuţie enormă la descoperirea Americii şi la toate evenimentele deosebite scurse în perioada în care Tabelele orădene şi meridianul de referinţă zero erau la Oradea. Trebuie să exploatăm acest fapt!”.

Pentru a pune în evidenţă această istorie, candidatul UDMR propune realizarea, eventual chiar în curtea Cetăţii, a unui monument care să-i reprezinte pe Ioan Vitez şi fizicianul vienez Georg Peuerbach, acesta din urmă în mână cu un astrolab. La baza monumentului este realizată o linie care simbolizează primul meridian ce a trecut deasupra unuia dintre turnurile fostei Bazilici din Cetatea Oradea. Joi, Cseke a dezvelit o machetă a acestui monument, realizată de sculptorul Deak Arpad.

Festival gastronomic

Tot pentru promovarea oraşului, Cseke propune realizarea unui festival gastronomic european, în colaborare cu oraşele cu Oradea este azi înfrăţită: Coslada – Spania, Mantova – Italia, Ceyrat – Franţa, Debreţin – Ungaria, Givatayim – Israel şi Linköping – Suedia. Fostul ministru mai propune ca identitatea orădeană să fie întărită prin realizarea unei cărţi de istorie locală, care ar putea deveni curs opţional în învăţământul gimnazial.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.