bihon.ro Web analytics

Trei condamnați pe viață, după gratii, la Oradea

De Otilia Șandor

Trei condamnați pe viață, după gratii, la Oradea

Penitenciarul Oradea
Reactualizat la:
Penitenciarul a tras linie la 2019. Trei deținuți sunt aici închiși pe viață.
Scris de Otilia Șandor - Penitenciarul a tras linie la 2019. Trei deținuți sunt aici închiși pe viață.

În prezența unui director de la București, din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a unor oficiali locali și colegi din alte instituții colaboratoare, Penitenciarul Oradea și-a prezentat activitatea de anul trecut.

3 pentru toată viața la pușcărie

Din punct de vedere al stării de recidivă, dintre cei 432 de deținuți aflați la Penitenciarul Oradea, la finele lui 2019, 201 erau recidiviști, 102 – cu antecedente penale și doar 129 fără antecedente penale.
Tot din acest total, 16 sunt condamnați la pedeapsa cu închisoarea până la un an, 51 sunt condamnați la pedeapsa cu închisoarea între 1-3 ani.

Cei mai mulți, 313, sunt condamnați între 3-15 ani, alți 49 au fost condamnați la pedeapsa închisorii peste 15 ani și 3 sunt condamnați la detenție pe viață. Cei trei condamnați pe viață au vârsta de peste 20 de ani și toți au fost găsiți vinovați de omor. Unul a ajuns la pușcărie în aprilie 2018, al doilea – în martie 2019 și al treilea din septembrie 2019. Doi sunt din Satu-Mare și unul din Gorj.

Eliberare condiționată amânată

Majoritatea cererilor de liberare condiționată au fost amânate. Comisia de liberare condiționată, în cele 51 de şedinţe, a analizat și reanalizat un număr de 175 de deținuți, din care pentru 63 de deținuți s-a formulat propunere de liberare condiționată, iar pentru 113 s-a hotărât amânarea, fixându-se un termen de reanaliză.

Deținuții, buni la muncă

Pe parcursul anului 2019, Comisia de selecționare și repartizare la muncă, s-a întrunit în 58 de ședințe și, din 966 de persoane private de libertate, au fost selecționate 561.
Penitenciarul Oradea a încheiat anul trecut două contracte de voluntariat, dar și șase contracte de prestări servicii, cu forţă de muncă specială, cu un tarif mediu lunar de 14,88 lei cu TVA, rezultând un salariu mediu de 2.499 lei/lună, reprezentând 120,14% față de salariul minim pe economie.

Una peste alta, ca urmare a folosirii la muncă a deținuților, s-a obţinut un fond de venituri de 488.030 lei cu TVA, reprezentând 80,40% față de planul anual de venituri propus de șefii Penitenciarului Oradea. În același timp, numărul deținuților participanți la programele sociale în anul 2019 a înregistrat o creștere semnificativă față anul 2018, indicatorul fiind aproape triplu (de la 39 la 114).

Cu toate acestea, post-detenție, niciun organism al statului nu supraveghează și îndrumă foștii pușcăriași, motiv pentru care, mai mult de jumătate ajung înapoi după gratii.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ungaria a anunțat noi măsuri la granițe. România inclusă pe lista galbenă, cu restricții
  Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de duminică autoritățile ungare au anunţat noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei, măsuri care vor intra în vigoare miercuri, 15 iulie 2020, de la ora 00.00. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Școli în șantier: bani europeni pentru eficiență energetică
  O parte dintre lucrările de la Școala „Dacia” și de la LT „Onisifor Ghibu” ar putea fi gata până la începerea anului școlar. Termenul final: 2021. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se finanțează împădurirea terenurilor. Prefectul le cere și primarilor să aplice
  Se acordă două tipuri de prime pentru împădurirea terenurilor. Banii se acordă pentru proiect, pentru acoperirea cheltuielilor aferente împăduririi, dar și pentru compensarea pierderilor de venit agricol, până la 12 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Reverse The Moment” lansează E.P-ul „Empty Words”
  E.P.-ul conţine cinci piese şi poate fi ascultat peYoutube, Spotify, Deezer, Itunes si Apple music.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 450 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore
  După ce sâmbătă a fost înregistrat un număr record de cazuri, duminică, 12 iulie, au fost anunțate 456 de noi infectări cu covid-19. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ARDT Oradea invită tinerii la un webinar unde să discute despre start-ul în carieră
  ARDT Oradea- Asociaţia de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului lansează un nou proiect educaţional: Evolve Intership.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.