bihon.ro Web analytics

Trei proiecte din 137 pentru Bihor, în Masterplan

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Aceste proiecte fac parte din Masterplanul în Turism adoptat de Guvern săptămâna trecută şi urmează să fie construite la Sînmartin, Budureasa şi Vârtop.
Scris de farcas - Aceste proiecte fac parte din Masterplanul în Turism adoptat de Guvern săptămâna trecută şi urmează să fie construite la Sînmartin, Budureasa şi Vârtop.

Masterplanul Ministerului Turismului are ca scop atragerea turiştilor printr-o serie de investiţii din bani publici. În Masterplan sunt prevăzute să populeze România zeci de parcuri de aventuri, pârtii de schi, centre spa, wellnes şi balneare şi investiţii în porturile de la Dunăre. Aproximativ 150 de proiecte de interes naţional şi local fac parte din acest document. Proiectele ar urma să fie finanţate în proporţie de 85% de Guvern şi 15% de UAT-uri. Pe această listă figurează un parc de aventuri la Sînmartin şi un domeniu schiabil la Budureasa. „Nu avem încă un proiect, dar avem variante de amplasament. Am luat în discuţie cele 10 ha de teren de la intrarea în Sînmartin, unde trebuia să fie amplasat aquaparcul; este posibil să facem un schimb de păduri cu Direcţia Silvică sau să construim parcul de aventuri în ştrandul cu valuri”, spune primarul de Sînmartin, Cristian Laza. Şeful Primăriei Sînmartin a ţinut să menţioneze că „un rol decisiv în prinderea parcului în Masterplan a avut domnul vicepreşedinte al CJ, Ioan Mang”. În ceea ce priveşte pârtia de la Vârtop, „este vorba despre o extindere substanţială”, a precizat Ioan Mang. În aceeaşi ordine de idei, Ioan Mang spune că Primăria Budureasa „va trebui să-şi rezolve problema cu terenul pe care se va construi pârtia, fiindcă nu se poate construi pe teren privat”.

Proiectele de la Budureasa, Vârtop şi Sînmartin au trecut de filtrele de selecţie, alături de alte aproximativ 137 de proiecte cuprinse în Masterplanul pentru investiţii în Turism.1.200 de proiecte au fost depuse în total, în urma consultării unităţilor administrativ-teritoriale. „Căutăm cele mai bune locaţii pentru pârtia de la Budureasa”, asigură primarul Adrian Magda.

„Pentru noi a fost un pas extrem de important acela că am reuşit să cuprindem domeniul schiabil de la Budureasa în Masterplan. Sperăm că vor fi şi fonduri pentru a realiza acest proiect, fiindcă o comună ca a a noastră nu ar putea face niciodată un astfel de proiect din bugetul propriu. Acum facem pasul următor: studiem cele mai bune variante de amplasare a domeniului schiabil. Ideal ar fi ca amplasamentul să fie cât mai aproape de comună, deoarece noi trebuie să ducem acolo utilităţile, începând cu drumul. Sunt terenuri private, dar are şi Primăria Budureasa terenuri disponibile pentru acest proiect”, a precizat primarul de Budureasa, Adrian Magda.

Investiţiile de la Sînmartin, Budureasa şi Vârtop sunt cuprinse în Masterplanul Investiţiilor în Turism, ca urmare a faptului că Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre discutată în şedinţa de vinerea trecută, Programul multianual pentru dezvoltarea investiţiilor în turism şi pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism. După aprobarea Masterplanului pe Turism, premierul Tudose a averizat că unele proiecte ar putea dispărea de pe listă, deoarece noile reguli sunt mai stricte decât în trecut.

Masterplanul prevede activităţi majore în domeniul turismului: dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement, dezvoltarea zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor de pe Litoralul Mării Negre.

„Programul Multianual, denumit Masterplanul investiţiilor în turism, are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităţilor locale din zonele cu potenţial turistic ridicat, prin creşterea investiţiilor publice în infrastructură turistică.

De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism şi o direcţionare eficientă a investiţiilor publice, dezvoltarea unei reţele de destinaţii turistice competitive pe plan internaţional, valorificarea durabilă a specificului local şi a elementelor de identitate naţională prin turism şi promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Contribuţia financiară a Ministerului Turismului în investiţii variază în funcţie de nivelul de importanţă. Pentru investiţiile de importanţă naţională, contribuţia aparţine în totalitate Ministerului. Pentru investiţii realizate în staţiunile de interes naţional, contribuţia instituţiei este de 90%, iar contribuţia UAT este de 10%; pentru investiţii realizate în staţiunile de interes local, contribuţia Ministerului Turismului este de 85%, iar a UAT-ului de 15%.

0 Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primarul de Sălacea e liderul care schimbă lumea
  Juriul care i-a desemnat pe bihorenii care au excelat în activitățile lor au avut de ales din 120 de nominalizări la 8 categorii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Îngrijirea tenului pentru sezonul rece și pregătirea lui pentru sărbători
  Tenul se numără printre victimele sezonului rece, acesta suferind din cauza scăderii temperaturii, vântului, umiditității.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arbitrează la Berlin
  Arbitrul orădean Adrian Alexandrescu va oficia la meciul din LEN Champions League dintre Spandau 04 Berlin și Szolnoki Dozsa.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Arteziană cu jocuri de lumini și muzică în Parcul 1 Decembrie
  În perspectiva deschiderii unor linii de finanțare dedicate refacerii parcurilor învechite, Primăria s-a apucat de planuri de reamenajare a Parcului 1 Decembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă tentativă de reabilitare a sălilor din Palatul Vulturul Negru
  După mai multe încercări eșuate de a atrage fonduri europene pentru acest obiectiv, municipalitatea a depus un nou proiect pentru peste 4 milioane euro, la FEDR.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.