bihon.ro Web analytics

Tulburător. Și-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei și a ajuns să trăiască în Peștera Șuncuiuș

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Tulburător. Și-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei și a ajuns să trăiască în Peștera Șuncuiuș

Reactualizat la:
Dormea în ger ,flămând, pe pământul ud și săptămâni întregi a plouat peste el. Și se ruga zilnic să moară.
Scris de Veronica Bursașiu - Dormea în ger ,flămând, pe pământul ud și săptămâni întregi a plouat peste el. Și se ruga zilnic să moară.

Acesta e cel mai șocant caz al unui om salvat în extremis de la moarte în așezământul lui Viorel Pașca de la Dumbrava. Situația în care a ajuns omul i-a șocat și pe binefăcătorii din cadrul centrului, chiar dacă în fiecare zi sunt obișnuiți să li se deruleze în fața ochilor situații dramatice.

Delia Păcală, coordonatorul proiectului de la Dumbrava a povestit despre cazul bărbatului adus cu ambulanța din Peștera Șuncuius în cadrul retrospectivei săptămânale pe care o fac pentru oamenii care susțin proiectul prin donații.

„Dacă ar fi să pun un titlu retrospectivei din această săptămână, acesta ar fi :«Omul din peșteră».

Aproape zilnic ne confruntăm cu diferite cazuri, oameni necăjiți și bolnavi ajung la noi pentru a-și găsi oarecum alinarea de care au nevoie ”, explică Delia Păcală contextul în care acest caz e unul aprope incedibil. Cinci bolnavi din București, Constanța și Oradea au ajuns și în săptămâna care a trecut la Dumbrava.

Toți oameni ai străzii, bătrâni cu numeroase răni și boli. Unul dintre cei aduși a reușit să locuiască doar două zile la Dumbrava și apoi a plecat în lumea celor drepți. „Unul din aceste cazuri este de-a dreptul tulburător.
Este vorba de un bărbat în vârstă de 55 de ani care a fost adus la noi de către un echipaj de ambulanță din Șuncuiuș.

Omul a fost adus dintr-o peșteră unde locuia în condiții greu de imaginat, spune coordonatorul proiectului. Delia Păcală spune că a aflat de la bărbat, dar și din ancheta socială, că înainte de pandemie era un om „ca majoritatea dintre noi, normal, cu o oarecare calificare, ducând o viață normală , având un loc de muncă și o locuință proprie.După ce a fost dat afara de la muncă din cauza pandemiei, s-a aflat în imposibilitatea de a plăti o datorie băncii și astfel a ajuns să-și piardă casa, aceasta fiind luată de carte bancă, iar el ajungând pe străzi ”.

A încercat apoi de multe ori să-și găsească un loc de muncă i-a fost refuzat ajutorul de către instituțiile statului și așa a ajuns să locuiască prin parcuri, să doarmă pe bănci unde era bătut și îi erau furate hainele de pe el.

„Astfel a ajuns omul să își dorească să moară, nemaivăzând nici o cale de ieșire din nenorocirea lui. S-a retras într-o peștera din Șuncuiuș, pe care o vizitase în tinerețe impreuna cu alți prieteni. A ajuns în anul 2021 să fie nevoit să trăiască ca în Evul Mediu, într-o peșteră, într-o sărăcie lucie.Ne-a povestit cum dormea în ger,flămând, pe pământul ud și săptămâni întregi a plouat peste el. Se ruga zilnic să moară până într-o zi când l-au găsit doi oameni care erau în căutarea plantelor medicinale și astfel au chemat salvamontiștii, iar bietul om a ajuns în cele din urmă la noi în îngrijire”, a povestit Delia Păcală.

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. alioto says:

  “i-a fost refuzat ajutorul de către instituțiile statului ” – nu sunt bani decat pentru pensii speciale, salarii speciale.

  Chapeau bas pentru cei de la Dumbrava !

 2. Cetatean says:

  Unde îi sunt familia, copiii și prietenii? La chefuri s-au prezentat cand avea casă și bani, dar cand omul a avut nevoie de ei, au dispărut. Statistic, este aproape imposibil ca acest om să nu aibă chiar pe nimeni.
  Statul nu este familia, copilul și prietenul nimănui. Cine crede altfel este un simplu visător. El ce a făcut să nu ajungă astfel?
  Felicitări membrilor proiectului Dumbrava pentru tot ceea ce fac. Romania cine o salvează?

 3. Gheorghe says:

  Sunt multi care nici nu vor să audă de lucru de parcă ar fi o boală molipsitoare si se găsesc chiar si printre asistatii sociali ,dar din păcate multi ajung la periferia societătii datorita ,,bunătătii si respectului față de semeni,, ! Statul nu are treabă cu astfel de cetăteni , la fel ca si cu pensionarii după ce nu mai lucrează si nu-i mai poate jupui de impozite îi lasă în plata Domnului sau în grija câtorva oameni cu inimă mare care nu pot trece pe lângă cineva aflat în suferintă !

 4. Oradeanca says:

  Copiii așteaptă să mori ,sa le rămână averea …in tara asta ,părinții suferă de singurătate ,copiii după ce se vad cu sacii-n căruța întorc spatele ,vor sa se realizeze ,nu te mai viziteaza ,nu te mai suna și ajungi bătrân ,neputincios și fără ajutor, la mila celor care mai au suflet sau in cazul de fata pe strazi ,peșteri …etc .In tara asta funcționează ideea că ,, copiii nu-i faci pt. tine” .ar trebui legi .care ar trebui să-i oblige pe copii sa fie mai responsabili.

  • Bogdan says:

   Copiii nici nu ar trebui facuti ca sa aiba grija de tine. Ar trebui sa existe alte solutii

  • Abandonata de mica says:

   Depinde si cum ii cresti pe cei ce doresti ca sa te bazezi la finalul vietii!!
   Tot incerc sa ii conving pe unii parinti ca sa nu dea atata “mana libera” copiilor doar pe motiv ca acestia trebuie sa isi etaleze sau dezvolte propria personalitate. Excesiva !!
   Am observat si eu ceea ce spui tu, Oradeanca.
   Dar chestia asta se manifesta in 80 – 90 % din cazuri la familiile cu potential, unde copiilor li s-a dat voie sa isi dezvolte excesiv personalitatea.
   In familii echilibrate, in care parintii sunt apropiati cu copii lor, care ii cresc oferindu-le si bune dar si rele numai cu masura, care se formeaza in spiritul si frica lui Dumnezeu, unde exista respect si buna intelegere, acolo nu se prea intampla asa ceva.
   Mai sunt cei care in tiberete si-au sfidat, si-au umilit, si-au chinuit sau abandonat familiile si copii.
   De aceea ar trebui ca acei ce sunt batrani si se afla in respectiva situatie descrisa de tine, sa stea stramb dar sa gandeasca drept.
   Sa vada care a fost contributia lor la situatia actuala.
   Cum si cand au gresit in raport cu odraslele lor.
   Ca nu exista pacate neplatite.
   Mai devreme sau mai tarziu, Dumnezeu da la fiecare dupa fapte.
   Ca D-zeu nu-i țigan!!
   Doar ca majoritatea celor in varsta ce se gasesc in aceasta situatie azi, au invatat o replica celebra a lui Gheorghe Dinica dintr-un film.
   Marele actor zice ca : Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste mila!
   Si ei asta fac.
   Spun ACUM o poveste ca sa fie ajutati.
   Dar nu spun povestea intreaga.
   Expun doar ultima partea a povestii vietii lor.
   Putini spun intreaga poveste, inca de la inceput.
   Oare ce au facut in trecut, ca sa isi intoarca copii impotriva lor?
   Asta e cealalta parte a adevarului nespus.
   Si cum sa sari tu azi sa il ajuti pe nenorocit, cand el atunci cand era in putere si tu erai lipsit de mijloace si neputincios, el nu te-a bagat in seama?
   Si ai crecut cum ti-a ajutat D-zeu.
   Ca El e singurul care are mila de fiecare suflet.
   Deci ar fi necesara si autocritica, un fel de Mea Culpa.

 5. Andrei says:

  Pestera ”Ungurul Mare” Ca asa se numeste cea ce aveti in poza este o pestera amenajata cu casuta pentru ghizi si acces blocat pe podul suspendat deasupra Crisului… Daca a ales locul ala, cum draq nu au dat ghizii peste el ? Ori o fi poza doar sa fie ceva la articol ? P.S. Daca cineva vrea sa lucreze in tara asta atunci isi gaseste de lucru, dar cei care au frisoane si de auzul cuvantului munca fug de ea ca draqu de tamaie… Daca a avut loc de munca inainte inseamna ca are si ceva studii si ar fi capabil de ceva… Statul nu are menirea de a sustine pe toti cu alergie la munca ! 15% din populatia apta de lucru beleste acasa ca asistat social fiindca el ”nu lucreaza pentru bani putini”… Statul e devina ca incurajeaza aceasta lenevie ! Nu e vorba de cazurile in care e chiar nevoie de ajutor !

  • Cu drag de la Arad says:

   Si când a zis Dragnea ca reduce/elimină ajutorul social au sarit Pnl-ul și Usr si au iest in stradă o ”gramadă” pentru că ASA CEVA NU SE POATE. 2 ani au fost PNL-isti la putere au redus ceva ceva, dar de data asta nu a mai protestat nimeni. Statul dă : ”bani de mame” , ajotor de ajutor dar nu dă altele. Si apropo a zis Hristos: ”Pe săraci pururea îi veți avea cu voi”. Și daca cerebelul lor atata judecă , pentru ei e ok să nu lucreze.
   Dar despre omul din articol vă spun doar atât: nu stiți voi prin ce stres trece o peroană executata de bancă, ce comportament au firmele de recuperare, executorii judecătorești și ce usor se primesc executarile silite in instantă… voi ziceți că Statul nu ar trebui să facă, dar judecătoriile pot??? de exemplu BCR a vandut în 2014, 10000 de credite la packet către kruk, ce drame au fost, ce depresii si stres, ce nesimțiți. Amenințările ăstora au dus la sinucideri și disperare. Kruk-ul le -a plasat executorilor , Atenție, nu la toți . Pentru vestul țării există Soames Cosmin Robert, de la Timisoara. din executări, trăiește. A terminat dreptul la Universitatea Drăgan din Lugoj, nu la Cluj dar e ”tare”.
   Așa ca stați si mai meditați, omul acesta a trecut pritr-o dramă, în vremea noastră… Și noi ce am făcut??? Dar ca el câți mai sunt în Bihor????

   • Decretel says:

    Iar ai trecut tu la politizare!
    Este vorba de un caz social.
    Si tu duci discutia iar la pro si contra.
    Sa il pupi pe Dragnea intre buci, locul unde nu-l bate soarele.
    Ca drag ti-este!
    F&tel-ai!

   • Andrei says:

    Alooo ce vorbesti bre ??? Oare nu tocmai psd & dragnea a folosit asistatii sociali ca masa de manevra la contra demonstratii ??? Vezi ca dai cu stangu in dreapta, psd nu va desfiinta niciodata sistemul asta ca ar ramane fara votanti ! Nu degeaba fieful psd-ulu e in sud si nu din pura intimplare in sud este cea mai mare densitate de asistati sociali …

 6. Popa Bogdan says:

  Am întâlnit acest om când am fost să aprind o lumânare pentru un foarte bun coleg și prieten. Era adăpostit ca sa zic așa inainte de urcarea spre peștera Unguru Mic. Am stat puțin cu el de vorbă și zicea ca e de o săptămână acolo, l-a adus un prieten de la Oradea și urma să vină după el sa-l aducă inapoi. Zicea că ar mai vrea sa stea o săptămână ca lui îi place muntele. Încercase să-și facă un foc dar bietul om avea doar lemne culese din albia Crișului. L-am ajutat să-și adune câteva surcele mai uscate de pe lângă traseul ce duce spre peștera Moanei. Avea cateva haine murdare, parcă și o plapumă pe care dormea și cu care se și invelea,condiții nu prea prielnice pentru un om de munte. Mă bucur ca a ajuns pe mâini bune.

 7. Anonimul says:

  Probabil ca asta va fi soarta romanului sa se ascunda in pesteri sau sa cutreiere padurile, alea care sunt pe cale de disparitie. Cand ne-or “sterge” si istoria nu va mai ramane nimic, ca de 30 si ceva de ani astia tot “restructureaza”, darama, taie, “armonizeaza”, dispar o gramada de bresle traditionale de sute, zeci de ani, insa nimic, o caramida, o intreprindere noua romaneasca, nimic la orizont.

 8. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.