bihon.ro Web analytics

Tulnicăreasa de la „Samuil Vulcan” va studia la Școala Militară de Jandarmerie

De Veronica Bursașiu

Tulnicăreasa de la „Samuil Vulcan” va studia la Școala Militară de Jandarmerie

Foto: Ioan Curpaș
Denisa Mateiu este născută în comuna Arieșeni, județul Alba. Este elevă în an terminal la Colegiul National „Samuil Vulcan" Beiuș, profilul Filologie. Denisa Mateiu s-a făcut remarcată cântând la tulnic. A făcut-o și în urmă cu câteva zile, când Asociația Avram Iancu Beiuș i-a premiat pe participanții la concursul organizat cu prilejul sărbătorilor pascale.
Scris de Veronica Bursașiu - Denisa Mateiu este născută în comuna Arieșeni, județul Alba. Este elevă în an terminal la Colegiul National „Samuil Vulcan" Beiuș, profilul Filologie. Denisa Mateiu s-a făcut remarcată cântând la tulnic. A făcut-o și în urmă cu câteva zile, când Asociația Avram Iancu Beiuș i-a premiat pe participanții la concursul organizat cu prilejul sărbătorilor pascale.

De ce alege o adolescentă din Arieșeni să studieze la Beiuș?

„Mi-am dorit o schimbare și un prilej pentru a mă maturiza. Plecarea mea de acasă mi-a oferit noi responsabilități și noi oportunități de a-mi dezvolta personalitatea. După absolvirea liceului îmi doresc să urmez studiile din cadrul Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi «Grigore Alexandru Ghica»”, spune Denisa.

Tânăra a învățat această artă din ce în ce mai rară, cântatul la tulnic, de la bunica ei, Sofea. „Bunica este și va rămâne mereu oglinda copilăriei mele. Nu-mi amintesc exact vârsta pe care o aveam, 8-9 ani, în momentul în care aceasta mi-a dat primul meu tulnic. Copil fiind, curiozitatea m-a făcut să-i descopăr tainele și secretele. Îmi aduc cu drag aminte de poveștile pe care mi le spunea despre ceea ce înseamnă cu adevărat tulnicul. În funcție de evenimentul pe care-l prevesteau: nuntă, război, moarte sau furtună, tulnicăresele cântau un cântec specific și astfel dădeau de știre sătenilor. În zilele noastre, acesta a rămas un simbol al moților și amintirea strămoșilor noștri.

Deși aparent pare ușor, cântatul în tulnic necesită exercițiu și consecvență. Calitatea lemnului și modul în care a fost creat sunt de asemenea foarte importante pentru sunetul cât mai amplu al acestuia.

Prin această tradiție, simt că nu mi-am uitat originile, simt că indiferent de locul în care mă aflu, port cu mine un lucru care mă leagă de casă. Prin mine și prin mulți alți copii care încă susțin portul popular și obiceiurile tradiționale, esența poporului român rămâne vie”, spune Denisa Mateiu. Vulcanista va duce tulnicul cu ea oriunde o va purta viața.

“Îmi doresc ca de fiecare dată când am ocazia, indiferent de locul în care mă aflu, să prezint oamenilor o parte din ceea ce înseamnă moț, o parte din inima Munților Apuseni”, spune tânăra. Iar în minte va purta ca un testament vorba bunicii sale: „Nu ești moață dacă nu știi cânta în tulnic”.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi să apelezi la un centru de înfrumusețare
  Domeniul beauty este în continuă expansiune și numărul locațiilor care oferă astfel de servicii a crescut considerabil în ultimii ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice 2022, la Oradea
  Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  3 bărbați și o femeie condamnați la închisoare cu executare depistați și arestați de polițiștii bihoreni
  Cei patru bărbați au fost depistați în trafic de către polițiștii bihoreni și arestați.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziții de artă fotografică în mijloacele de transport din Oradea
  Proiectarea expozițiilor de artă fotografică este realizată prin parteneriatul dintre Asociația Internațională „Euro Foto Art” şi Oradea Transport Local S.A.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.