bihon.ro Web analytics

TVA redus cu 5% pentru lemnul de foc. De când intră în vigoare

De Simona Drimbău

TVA redus cu 5% pentru lemnul de foc. De când intră în vigoare

Măsura este benefică mai ales în contextul în care 85% dintre românii din mediul rural se încălzesc cu lemne.
Scris de Simona Drimbău - Măsura este benefică mai ales în contextul în care 85% dintre românii din mediul rural se încălzesc cu lemne.

De la 1 decembrie 2021 se va aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru livrarea de lemn de foc către persoanele fizice și juridice sau alte entități indiferent de forma juridică a acestora, inclusiv școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri.

Camera Deputaţilor a aprobat, cu majoritate de voturi, două proiecte de modificare a Codului Fiscal, unul dintre ele privind reducerea TVA de la 19% la 5% pentru lemnele de foc cumpărate de persoanele fizice.

Potrivit acestuia, cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.

Celălalt proiect menţionează că TVA de 5% se aplică, de asemenea, asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00. În prezent, TVA pentru livrarea lemnelor de foc este 19%, se menţionează în expunerea de motive.

„Pentru evitarea abuzurilor și dificultăților în aplicarea cotei reduse este obligatorie o precizare cât mai clară a conținutului noțiunii de „lemn de foc”. În condițiile în care Codul silvic nu oferă o definire propriu-zisă a noțiunii, am utilizat trimiterea la codurile NC corespunzătoare lemnului de foc din Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun, cu modificările și completările ulterioare, codurile NC fiind deja utilizate pentru stabilirea sferei de aplicare a cotelor reduse de TVA și pentru alte bunuri”, se arată în Raportul suplimentar trimis conducerii Camerei Deputaților de parlamentarii din Comisia de buget-finanțe.

Camera Deputaților este for decizional. Proiectele vor ajunge la președinte, pentru promulgare, urmând să fie apoi publicate în Monitorul Oficial.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. vvcc says:

  haideti sa taiem padurile!!!

 2. Coasta de arsur says:

  Pânã la 1 Dec. ce facem, ne bronzãm.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022
  Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A început „The Jogger Show": Noul model al gamei DACIA este prezentat în cadrul unui show ONLINE
  Pe parcursul evenimentului, desfășurat sub forma unui show online, se va organiza o sesiune de Q&A, cu diferite premii și surprize pentru participanți.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -D. 31.01.2022 - 04.02.2022 - COR mt jt Alesd (anuntate cu 2 zile)

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gabriel Ghilea, numit subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării
  Fiul fostului deputat PNL de Bihor, Gavrilă Ghilea, este subsecretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! După Gojdu, Liceele Ady Endre, Greco-Catolic și Emanuel intră în online
  Datorită numărului de elevi și profesori infectați cu Omicron, și Liceul Teoretic „Ady Endre” a decis să intre cu toate clasele în online. 3

  România

  Președintele Iohannis, declarații după ședința CSAT: Ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil
  România are peste 600 km de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil, spune Klaus Iohannis. 6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.