bihon.ro Web analytics

UDMR si-a adus aminte de Rimanoczy

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Purtătorii de lalele au acum planuri în memoria arhitectului. Însă vin la pachet cu săgeţi către conducerea Primăriei.
Scris de erdei - Purtătorii de lalele au acum planuri în memoria arhitectului. Însă vin la pachet cu săgeţi către conducerea Primăriei.

După ce a pus accent pe Ady Endre şi pe ceilalţi poeţi maghiari din grupul Holnaposok, UDMR Bihor îl scoate acum în evidenţă pe Rimanoczy Kalman Jr. Cu câteva zile înainte de Anul Nou, deputatul Szabo Odon anunţa că în 2012 s-au împlinit 100 de ani de la moartea arhitectului care şi-a pus amprenta asupra arhitecturii Centrului Istoric al Oradiei. Cu astă ocazie, Szabo spune că s-ar fi aşteptat ca municipalitatea orădeană să fi făcut un gest simbolic în amintirea lui Rimanoczy, care a proiectat inclusiv clădirea Primăriei. Întrebat de ce grupul UDMR din Consiliul Local nu a avut nicio iniţiativă în acest sens, Szabo a replicat că udemeriştii au vrut să vadă dacă municipalitatea va lua iniţiativa. „Am vrut să vedem dacă cei care se pretind mai maghiari decât noi, cei din UDMR sau cel care spune că e cel mai bun prieten al maghiarilor îşi va aduce aminte de Rimanoczy”, a motivat Szabo lipsa de iniţiativă a UDMR din Consiliul Local, pe această problemă. Plus că, fiind an electoral, a arătat preşedintele executiv al UDMR Bihor, s-a dorit evitatea tentei electorale. Szabo spune, totuşi, că de 1 mai sau de 11 iunie, data naşterii, respectiv a morţii arhitectului, s-ar fi putut organiza un moment comemorativ. Deşi a evitat să pronunţe nume, atitudinea liderului UDMR Bihor l-a vizat, în mod evident, pe primarul Ilie Bolojan.

Deşi până acum s-a făcut că plouă, UDMR are în 2013 planuri cu numele lui Rimanoczy Jr. Politicienii de etnie maghiară vor să instaleze o plachetă comemorativă cu nunele lui Rimanoczy Kalman pe o clădire din Oradea. Se doreşte cererea acordului proprietarului ori pentru actuala clădire a Filarmonicii, de pe strada Moscovei, al cărui proprietar e azi Consiliul Judeţean, ori pe casa familiei Rimanoczy, situată în strada Libertăţii, pe malul Crişului, deţinută azi de omul de afaceri Viorel Micula. Szabo spune că Micula şi-a dat deja acceptul verbal pentru o asemenea iniţiativă.

Premiu simbolic

O altă iniţiativă este premiul Rimanoczy, ce va fi acordat anual. E vorba despre o plachetă – creaţia sculptorului Deak Arpad – care îi înfăţişează pe cei doi Rimanoczy, tatăl şi fiul. Szabo spune că premiul va fi decernat de un juriu format din trei arhitecţi şi că va fi acordat neţinându-se seama de considerente etnice. „Din 2013, anual îl oferim pentru o creaţie sau unui arhitect din judeţul Bihor. Ori pentru o clădire renovată în Oradea sau unui arhitect care a realizat ceva important în municipiul Oradea sau pentru un antreprenor care a realizat ceva, a făcut bine o lucrare”, declară Szabo Odon. Nu va fi şi un premiu în bani, anunţă udemeristul.

Rimanoczy Kalman Jr. a construit 24 de clădiri din Oradea, printre ele aflându-să clădiri-simbol pentru oraş. Prima a fost clădirea ce adăposteşte acum Filarmonica de Stat, pe strada Moscovei. Alte clădiri: Primăria, Episcopia Ortodoxă, Episcopia Greco-Catolică sau Baroul de avocaţi.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum porți corect pantofii la vestimentație
  Stilul vestimentar reflectă personalitatea fiecărui bărbat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Priveşte natura în ochi în „România sălbatică”. Pelicula poate fi văzută la Cinema Palace Oradea
  Filmul realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache poate fi vizionat la Cinema Palace.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Momente de emoţie la Festivalul Național de Folk „Pro Lirica", de la Oradea
  Cea de a patra ediţie s-a desfăşurat timp de două zile în Parcul Bălcescu din municipiu.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  România

  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Florin Cîțu. Fostul șef al GNM i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna
  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis, luni, din funcție de premierul Florin Cîțu. Decizia fost publicată în Monitorul Oficial.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesoara orădeană Mirela Tanc, susținută de ministrul Educației în cursa pentru un milion de dolari: „E singura din România care în ultimii 5 ani a reușit această performanță"
  Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" se află pe lista scurtă a celor 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize", "Oscar- ul Educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

  Anunturi Electrica

  Întreruperi energie electrică -B. 23.09.2021 - 24.09.2021 -PL Salonta + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.