bihon.ro Web analytics

Uimitoarea lecție de viață a asistentei Olivia Marincaș. Și-a promis că în fiecare pacient îl va vedea pe tatăl său…

De Veronica Bursașiu

Uimitoarea lecție de viață a asistentei Olivia Marincaș. Și-a promis că în fiecare pacient îl va vedea pe tatăl său…

Scris de Veronica Bursașiu

Olivia –Daniela Marincaș e asistentul medical care știe că demnitatea omului în suferință e tot atât de importantă ca tratamentul. Iar, uneori, e tot ceea ce poți să îi mai oferi celui ce se pregătește să plece. De ziua asistentului medical, Olivia Daniela Marincaș a făcut o confesiune care te răscolește până la cea din urmă celulă. Asistenta de la Spitalul Județean și-a promis atunci când a îmbrățișat această meserie să vadă în fiecare pacient pe propriul tată. Și să-l trateze cum ar fi tatăl său.

Experiența pe care a avut-o văzând suferința tatălui, îngrijindu-l a marcat-o profund, a sensibilizat-o și i-a arătat drumul, menirea în viață. Avea doar 5 ani când tatăl său a suferit un accident și a rămas tetraplegic pentru tot restul vieții. Iată tulburătoarea poveste: „Având un tată care din păcate a bătut toate recordurile medicale trăind mai bine de 36 ani paralizat după o fractură mielică de coloană cervicală am fost nevoită de mică să deprind activitățile specifice îngrijirii unui bolnav …Crescând am conștientizat că tata era total dependent de noi, de familie și îmi puneam mereu întrebarea ce aș putea face să-l ajut, cum aș putea să-i fiu de folos? …Așa am ajuns asistentă”. Au fost momente în care mărturisește că s-a îndoit că va putea să gestioneze atât de mult timp atâta suferință pe care vedea la capul celui bolnav.

La braț cu suferința

“Mi-am descoperit pe parcurs vocația, nu credeam atunci că voi fi în stare să-mi petrec întreaga viață la braț cu suferința și boala dar mi-am propus atunci, în ziua în care m-am angajat că voi vedea în fiecare pacient pe tatăl meu, învățând pe parcurs să-mi onorez bolnavii de orice vârstă: copil, tânăr sau bătrân, pentru că, ajunși în mâinile noastre sunt ființe total lipsite de apărare, ce își pun în încrederea în știința și devotamentul nostru. Am învățat să privesc la fel săracul cât și bogatul, să-mi respect nobila misiune începând cu însăși persoana mea. Să fiu cinstită și echitabilă, integritatea morală fiind una din virtuțile fără de care nu putem fi asistenți medicali. Am învățat să mă port în orice situație cu demnitate, cuviincios, cu omenie”, povestește doamna Marincaș.

 

Având o sensibilitate aparte, dar și o forță interioară pe măsură, încă de copil Olivia-Daniela Marincaș a învățat și limbajul non-verbal al suferinței. „Veghind nopți în șir la căpătâiul tatălui meu încă din anii adolescenței mele am învățat ascultarea activă dar și limbajul nonverbal, îi știam interpreta orice grimasă, încruntarea sau stupoarea erau semne ce mă alarmau știind mereu chiar dacă tatăl meu nu comunica cu mine din pricina faptului că era sleit de puteri când să chem medicul.

 

Am învățat că atunci când știința nu îi mai e de folos unui pacient, bunătatea și purtarea mea să-l susțină pentru a putea părăsi această lume cu demnitate. Am învățat să nu-mi umilesc pacienții oricum umiliți de propria lor suferință și să nu distrug niciunui pacient iluzia vindecării, să păstrez secretul profesional și să nu fac nicio deosebire de clasă socială sau credințe religioase. Nu am considerat niciodată îngrijirea pacienților mei o povară, o corvoadă, am încercat să le respect orele de somn, rugăciune, de odihnă sau de masă. Consider o virtute obligatorie în exercitarea acestei nobile meserii empatia, capacitatea de a înțelege sentimentele pacientului și de a oferi in mod dezinteresat ajutorul. Răbdarea, înțelegerea și profesionalismul sunt trei atribute care ar trebui să întregească pleiada de virtuți ale unui asistent medical. Nu trebuie să ne mărginim doar la cunoștințele dobândite în școală, mereu trebuie să le împrospătăm pentru a putea acorda cele mai bune îngrijiri pacienților noștri.

 

La mulți ani, dragi colegi! Fiți umani!”, a fost mesajul Oliviei Daniela Marincaș. Aceasta lecție dură de viața a făcut din doamna Marincaș un om senin, care radiază dragoste, bucurie și căldură atunci când apare între oameni. Olivia Daniela Marincaș e acel om devotat care în pandemie a condus de mână mulți bihoreni bolnavi de COVID 19 spre veșnicie. Ochii albaștri ai asistentei au fost pentru mulți privirea care i-a condus spre Câmpiile Elizee. Nu s-a plâns deși multă vreme a luptat cu inamicul necunoscut, a oferit dragoste, empatie, a alinat suferințe…Doamna Marincaș, va mulțumim că existați!

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. unul says:

  Adica nu asa ar trebui sa procedeze ori ce cadru medical ca nu inteleg adica lipsa de empatie si luatul spagi este absolut normal si cand un angajat in sanatate se comporta asa cum ar trebui este laudat in presa si ridicat in slavi, oare cat a platit doamna ca sa apara pe Bihon cu povestea dansei oare in situatia ei nu mai sunt si altii medici chiar parca era un chirurg pe la Beius deci normalitatea este caz de presa asa se recunoaste ca sistemul sanitar este putred de sus pana jos
  Stiti cat e spaga pentru un post de asistenta cateva mii de euro si atunci banii trebuie recuperati repede nui asa si bani astia se dau de ce oare?

 2. adevar says:

  Pe ce sectie lucreaza doamna ca asistenta,ar fi interesant sa aflam sper ca nu pe chirurgie dep 1 . unde am avut o trauma cu un parinte internat , avand cancer in stare terminala iar personalul nu a facut altceva decat sa-i grabeasca moartea , mai precis asistentele de la Judetean isi fac de cap cu bollnavii ii bat ii bruscheaza ,La solicitarea mamei mele sa i se dea apa asistentele au ignorato ,evident ca nu a primit 1gram de apa timp de 3 zille cat timp a fost internata de la nicio asistenta care trecea pe langa patul ei acetea intorcandu-i spatele . implorandu-ma sa o scot de acolo ca nu mai rezista , sa nu mai zic faptul ca am scoso din spital cu vanataie la mana intrebando pe mama de vanataie mi-a marturisit ca o asistenta cu ochelari mai micuta si satena ia sucit mana. Acum sper sa nu fie aceasta dna Marincas . ia sucit mana , a bruscato,, vb. f urat cu ea si cu bolnavii din salon etc . Acolo este mafia asistentelor
  Din descrierile mame-i femeia asta din poza seamana 90%cu cea descrisa de catre mama mea care ia sucit mana mamei
  Nu cred ca ar merita sa fie laudate si felicitate asa des , acu cateva zile am vazut asistente felicitate si premiate de catre nu stiu ce ministru

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -Perioada 07.07.2022 -08.07.2022 - PL Rural +PL Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Beiușeanca Anamaria Babău e Miss World NexT Top Model 2022
  Nu e primul titlu al beiușencei din acest an. Iolanda Anamaria Babău a fost Miss Earth Emiratele Arabe Unite 2022, dar și coperta revistei de fashion fashion L’Officiel Arabia, ediția digitală din ianuarie 2022, respectiv US Fashion, ediția februarie 2022. 1

  Mapamond

  Dezastru în Turcia: Inflaţia a ajuns la 80%
  Inflaţia din Turcia a ajuns la aproape 80%, în timp ce analiştii au avertizat că ţara riscă să fie prinsă într-o spirală de creştere a preţurilor şi salariilor. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.