bihon.ro Web analytics

Ultimii mohicani de la Uzina Hiperion Ștei: Disponibilizare colectivă. Lacăt pe istorie

De Veronica Bursasiu

Ultimii mohicani de la Uzina Hiperion Ștei: Disponibilizare colectivă. Lacăt pe istorie

Protest spontan la Hiperion Ștei Foto: Horia Dumitraș
Perla industriei din Țara Beiușului, fosta Uzină Mecanică Ștei, pare că-și dă ultima suflare. Jumătate dintre angajați au fost anunțați că vor fi disponibilizați din data de 15 iulie.
Scris de Veronica Bursasiu - Perla industriei din Țara Beiușului, fosta Uzină Mecanică Ștei, pare că-și dă ultima suflare. Jumătate dintre angajați au fost anunțați că vor fi disponibilizați din data de 15 iulie.

După aflarea veștii, la finele săptămânii trecute, oamenii au participat la un protest spontan în fața sediului Hiperion. Aceștia cer prezența la Ștei a autorităților statului, după o discuție cu viceprimarul orașului, Marius Cioară. Din 2003, an în care a fost privatizată, firma face parte din grupul deținut de frații Micula. Aceștia au achiziționat, prin European Food au achiziționat, în septembrie 2003, pentru suma de 1.120.055 de euro, peste 77% din acțiuni.

Directorul Hiperion spune că societatea nu e în faliment, așa cum s-a auzit, dar că în urma pandemiei, vânzările au scăzut cu 40%. De asemenea, în acest an nu a mai fost încheiat niciun contract și ca urmare, firma nu își mai permite să mențină locurile de muncă ale celor 50 de angajați. În intervenția pe care a avut-o în fața angajaților, directorul spune că o parte din cei disponibilizați vor fi relocați, urmând să fie angajați la Sudrigiu.

„Suntem în executare judecătorească, în indisponibilitate de plată, noi cei din Consiliul de Administrație avem demisia pe hârtie, lucrăm fără bani”, a precizat directorul Gogan.

Tensiunea printre oameni e mare, unii dintre ei lucrează acolo din 1972. O doamnă ne-a spus că e angajată la Hiperion din 1989. De-altfel, oamenii afirmă că sunt puțini cei care au sub 35 de ani vechime în fosta Uzină Mecanică, iar mulți se apropie de pensie și nu-i mai angajează nimeni. Ei sunt sceptici și în ceea ce privește viitorul lor în grupul de firme, dacă vor fi absorbiți după disponibilizarea de la Hiperion. „Cine vor fi primii disponibilizați de la Sudrigiu? Acolo s-au mai făcut disponibilizări. Ultimii angajați vor fi primii disponibilizați?!”, se întreabă oamenii.

FOTO: Captură video

„La această întrebare nu am un răspuns. Este regretabil că vor fi disponibilizări. E regretabil fiecare loc de muncă pe care îl pierde Șteiul”, a spus viceprimarul Marius Cioară.

Oamenii nu vor să accepte că nu există comenzi, că pandemia le-a afectat activitatea. Aceasta fiindcă ei au muncit pe tot timpul pandemiei. „Noi am tras aici, pe salarii mizere, în condiții mizere și nu am vrut să se închidă firma. Acum ne spun să căutăm contracte. Noi avem de lucru și acum, nu facem față, avem exporturi pe Italia, avem cărucioare pe intern”, susțin oamenii.

Frații Micula au lucrat la Uzină

Hiperion SA Stei are ca obiect de activitate fabricarea echipamentelor de ridicare și manipulare. Societatea s-a constituit după restructurarea Întreprinderii Mecanice, care la rândul ei, provenea din fostele ateliere de întreținere și reparatii utilaje miniere. Acestea deserveau Bazinul Minier Băita-Bihor și au fost puse în funcțiune în perioada anilor 1952-1955. În perioada 1960-1970, se creează capacități de producție pentru fabricarea, repararea și întreținerea de utilaj minier și pentru utilaje de transport continuu. În perioada 1971-1980 se pun în functiune: fabricarea de masini de ridicat și transportat la sol; fabricarea de utilaje metalurgice; fabricarea de echipamente hidraulice. În perioada 1981-1989 se fac modernizări și extinderi pentru capacitățile existente.

FOTO: Captură video

Produsele oferite sunt mașini de ridicat și transportat la sol, continuu și discontinuu, acționate electric și manual; cilindri și echipamente hidraulice; mașini și utilaje pentru industria minieră; piese turnate și forjate; mașini și utilaje agricole; piese de schimb; realizarea diverselor constructii metalice (sudate) la cererea clientului, cu schița (desenul) beneficiarului. Hiperion a fost înființat în 1992, având ca obiect principal de activitate fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat . La preluarea firmei de către European Food, avea 383 de angajați. Printre obligaţiile asumate de către cumpărător figurau: păstrarea numărului actual de salariaţi şi suplimentarea acestuia cu peste 50% faţă de numărul existent în 2003.

„Trecutul ne susține, viitorul ne aparține”, e moto-ul care apare pe site-ul firmei, unde se specifică faptul că activitatea societății se împarte în 4 mari categorii de produse și servicii: transport la sol: transpalete hidraulice manuale, stivuitoare manuale, cărucioare pentru transportul mărfurilor nepaletizate; transport continuu: transportoare, elevatoare, cilindri hidraulici și grupuri de rotație pentru automacarale; produse și servicii efectuate la comandă: utilaje agricole (grape cu disc), prelucrări ale pieselor cu gabarit mare (strung carusel).

În anul Revoluției, societatea înregistra peste 5.700 de salariați, 6 secții de producție și o gamă foarte variată de produse, începând de la piese turnate și până la electrocarele destinate transportului uzinal. La un an după cumpărarea acțiunilor de către European Food, Hiperion repara transpaleții hidraulici și stivuitoarele cu care angajații European Food SA Ștei sortează produsele alimentare. La niciun an după privatizare, 100 de angajați au dispărut. Acum mai sunt 50. Din care pleacă jumătate. E disponibilizare colectivă. Ultimii mohicani nu știu când se va pune lacăt peste istoria industriei din Ștei. La această fabrică au lucrat atât Viorel, cât și Ioan Micula…

14 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Costel says:

  Dupa 90 politrucii parveniti si profani, talhari au falimentat toata industria romaneasca iar ei s-au imbogatit prin suceli si invarteli.

 2. victor says:

  Mno,fabrica asta n-a ajuns pe mana “strainilor”,ci pe mana unor “investitori” autohtoni,de “mare calibru”,romani adevarati.
  Atunci cum sta treaba cu mitul ca ne-am vandut strainilor.?
  Realitatea e crunta,nu suntem capabili sa dezvoltam afaceri in mediu concurential cinstit,capitalul romanesc nu a prea existat imediat dupa 90,iar cei ce au pus mana pe fabrici au preferat sa le exploateze in interes propriu si politic de moment,fara nicio intentie reala de dezvoltate pe termen lung.

  • MicMik says:

   Sunt straini cand nu platesc taxe, atunci sunt suedezi!
   Sunt suedezi cand dau statul roman la instanta.
   In rest sunt romani cand trebe.
   Mare dezvoltatori la industria “ficatul” distrusa de alcool.
   Dezvoltatori!

 3. Zic și eu says:

  Așa,…Totul în linie cu politica din ultimii 30 de ani. Să transforme românii care vor să muncească cu demnitate în cerșetori de pensie la stat. Și fondurile pentru redresarea economiei afectate de pandemie unde se duc? Toate la HoReCa căci numai ăștia trebuie să rămână în funcțiune . Aduc mare venit economiei cu o cafea pe care o vând. Deșteaptă-te române

 4. minulake says:

  Viorel si Ioan Micula sa ne suga lula…la toti din depresiunea Beiusului si nu numai!!!

 5. Anonimul says:

  Sa fi pus cineva ochii pe teren sau pur si simplu vor sa puna pe butuci inca o intreprindere romaneasca ?
  Nu conteaza pentru nimeni ca raman pe drumuri numerosi meseriasi in adevarul cuvantului. Probabil ca vestul ii va astepta cu bratele deschise si astia de la guvernare se plang ca nu sunt fonduri pentru pensii. Aceasta marota a pensiilor se tot rostogoleste sub acesti nemernici, aceasta guvernare antiromaneasca.

  • Vasile says:

   E vorba de profitabilitate în mediu concurențial. Când le prezinți tehnologii moderne de producție, indivizi ca cei din poză te trimit la plimbare, că știu ei mai bine, că doar ei fac așa și așa de 30 de ani. Producția, după principii și tehnologii din Evul Mediu, nu este competitivă. Da, lucrează. Mult, prost și scump.

   • Cigmau says:

    SileProstu, inginer cu diploma si apreciat in domeniul rahatului carpatin.
    Medaliat la concursul maimutelor din India, unde a luat locul trei pentru *maimuta cu coada cel mai mare*.

    Semnat
    ioji virgula teglas cratima brusli

   • The foetus of a new day kicking says:

    Domnule, de data asta vorbesti in necunoştinţă de cauză.
    Ai habar de nişte noţiuni economice,jonglezi cu nişte termeni macroeconomici”furaţi”,probabil, de la iluştrii “filozofi economici” care se perindă pe la televiziuni, precum şi din reviste gen Capital (devenite de ani buni ,tabloide de scandal).
    Ştii ceva teorie, dar realitatea de facto, nu o cunoşti, pentru că ,probabil,în viaţa ta nu ai pus piciorul în vreo fabrică,darămite să munceşti acolo.
    În primul rând, într-o firmă privată, nu există democraţie.
    Singurul care ia decizii e patronul. Fără să aibă nevoie de aprobarea angajaților.Le poate cere opinia, dar nu e obligat să o facă.
    Dacă patronul doreşte să modernizeze linia tehnologică a fabricii,o va face, iar angajații, chiar dacă au muncit zeci de ani cu alte utilaje (mai vechi pe care ei le stăpânesc perfect),se vor adapta noilor cerințe sau vor părăsi firma. În 100% din cazuri ,acest gen de oameni (pe care tu îi desconsideri,probabil) se adaptează perfect fară să “murmure”.
    Referitor tot la genul ăsta de oameni , pe care eu îi consider deosebiţi(pe bună dreptate), datorită acestor oameni, părinții tăi au acum o pensie ,mai mică sau mai mare, nu contează.
    Dacă numărul lor va scădea în continuare,în ritmul alarmant al ultimilor 30 de ani, tu nu vei mai avea nici un fel de pensie, indiferent cu cât contribui acum la buget.
    Nu va mai fi cine să plătească pensiile,iar de împrumutat, nu cred că va mai împrumuta cineva România,peste vreo 10 ani, doar pentru consum.
    Aşa că,dacă această categorie dispare din Romania, tu ,la bătrânețe vei trăi doar din ce “pui la ciorap” acum.
    În cazul ăsta, viitorul nu sună bine! Da’ să nu fim chiar aşa pesimişti…

    Referitor la afirmația ta”
    Producția, după principii și tehnologii din Evul Mediu, nu este competitivă.”iarăşi te afli în eroare.
    Nu in toate cazurile, tehnologiile de productie ultramoderne, îți vor oferi un produs finit, mai bun decât cel obținut prin tehnologii mai vechi. De la caz la caz, e foarte relativ totul aici.
    Secretul succesului e managementul bun şi mai ales marketingul facut de profesionişti adevărați.
    Sunt situații în care se impune modernizarea fluxului tehnologic,dar in alte situații nu e necesar,pentru că amortizarea lor ar dura o perioadă prea lungă.
    Apropos ,nu ştiai că în Uk, 70% din firmele producătoare folosesc tehnologii mai vechi de 30 de ani, iar când le vezi cifrele contabile anuale nu-ți vine să crezi ce profituri mari au reuşit să obțină cu “utilaje din Evul Mediu”.
    Management şi marketing bun, asta e rețeta succesului.

    • Vasile says:

     N-ai fost la ei în hală să vezi cum montează roțile la transpalete. Să vezi cum depozitează piesele și apoi se chinuie să le curețe și să le vopsească. Lucrează cu echipamente și procese tehnologice din Evul Mediu. Mult și prost. Fluxul tehnologic … sudează în ploaie sau în umezeală, ce să le mai ceri “flux tehnologic”. N-au un rahat de set de lere. Dar știu ei, după ochi pasul filetului și când nu se potrivește punem pastă și strângem tare. Apropos, întreabă-i dacă au un proiectant.

 6. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.