bihon.ro Web analytics

Un compartiment întreg ocupat cu întreținerea depozitului de deșeuri

De Veronica Bursasiu
Reactualizat la:

Un compartiment întreg ocupat cu întreținerea depozitului de deșeuri

FOTO: Primăria Salonta
Reactualizat la:
La sfârșitul anului trecut, autoritățile județene au predat Primăriei Salonta terenul unde a fost halda de gunoi, împreună cu obligația supravegherii și întreținerii acestuia.
Scris de Veronica Bursasiu - La sfârșitul anului trecut, autoritățile județene au predat Primăriei Salonta terenul unde a fost halda de gunoi, împreună cu obligația supravegherii și întreținerii acestuia.

Întreg compartimentul „Spații verzi” din Primăria Salonta e ocupat cu supravegherea și întreținerea fostei halde de gunoi a orașului. Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România s-a angajat să aibă doar halde ecologice pentru depozitarea deşeurilor. În Bihor, acest fapt a presupus închiderea vechilor gropi de gunoi din Aleşd, Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai, Beiuş, Ştei şi Salonta.

„Conform normelor UE, manipularea corespunzătoare a deșeurilor nu înseamnă doar colectarea selectivă sau schimbarea mărimii recipientelor. Trecerea pe noul sistem a început cu ani în urmă, când, conform hotărârii UE, s-au închis depozitele de deșeuri de la marginea localităților. Asta a fost și soarta haldei din Salonta, care în momentul respectiv mai avea autorizație de funcționare valabilă încă câțiva ani”, spune primarul Salontei Torok Laszlo.

Conform unei Hotărâri de Guvern din 2005, termenul limită de închidere şi ecologizare a expirat pentru toate oraşele bihorene în 2011, mai puţin pentru Salonta şi Valea lui Mihai.

Vechiul depozit de deșeuri din Salonta a fost acoperit cu pământ, și până recent a fost supravegheat de către autoritățile județene, garantând faptul că nimeni nu va mai așeza gunoi în locul respectiv.

„La sfârșitul anului trecut, autoritățile județene ne-au predat terenul, împreună cu obligația supravegherii și întreținerii acestuia. Lucrările țin ocupată întreaga echipă a compartimentului «Spații verzi». Terenul nu poate fi accesat cu utilaje sau mașini mari, toate lucrările de întreținere trebuie efectuate manual. Iarba tăiată se adună, terenul se curăță manual, umiditatea din sol trebuie mereu eliminată dar este la fel de importantă și protecția zonei. Toate acestea reprezintă o nouă problemă pentru Primăria Salonta, căci toate costurile și forța de muncă trebuie suportată de noi”, spune primarul Salontei Torok Laszlo.

Depozitul trebuie monitorizat post închidere 30 de ani, adică până în august 2047.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Sport local

  Promovare ratată pentru un gol

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Omagiu profesorului Dorel Tifor
  din partea PROMOȚIEI 1973 a Liceului Gojdu.

  BIHON Sport local

  Performanță! Baschetbalistele de la Crișul BCU Oradea au cucerit titlul național!
  Sala Sporturilor din Târgu Mureș a găzduit turneul final al Campionatului Național de baschet rezervat fetelor U14.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Roşia Montană, la fel de vie în imagini ca acum 15 ani
  La Muzeul Ţării Crişurilor a fost vernisată expoziţia de fotografie documentară „Roșia Montană: Duhul Aurului”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O aripă a Palatului Baroc a fost inaugurată
  Aripa stângă de la etajul I al Palatului Baroc din Oradea a fost inaugurată sâmbătă, în prezența primarului Florin Birta, a secretarului de stat al Guvernului Ungariei – Potapi Arpad, a secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării și a mai multor episcopi. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean în marea finală Next Star: Alex Lucaciu a cântat la higheghe cu tolcer
  „De când a intrat pe scenă am simțit că se va întâmpla ceva fantastic”, a spus Loredana Groza, unul dintre cei trei jurați de la Next Star. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.