bihon.ro Web analytics

Un copac plantat pentru fiecare copil care se naște în Beiuș

De Veronica Bursașiu

Un copac plantat pentru fiecare copil care se naște în Beiuș

Acțiunea va îmbunătăți calitatea aerului din oraș, dar are și o valoare simbolică.
Scris de Veronica Bursașiu - Acțiunea va îmbunătăți calitatea aerului din oraș, dar are și o valoare simbolică.

Poluarea la care e supus orașul, ca urmare a traficului, plus faptul că fiecărui beiușean îi revin acum doar 7 mp de spațiu verde, când Organizația Mondială a Sănătății recomandă 50 mp de spațiu verde/cap de locuitor, sunt argumente în favoarea proiectului. „Suprafața Beiușului este de 2.446.000 mp (24,46 kmp ), iar spațiile verzi, conform datelor existente, ocupă doar 73.469 mp, adică aproape 7 mp aferenți fiecărui locuitor, la o populație de 10.667 de persoane. În acest context, se impun urgent măsuri pentru creșterea acestor spații”, spune Emil Popa, consilier local USR PLUS Beiuș . Acesta a anunțat că, împreună cu colegul său de partid Sorin Briscan, a depus la secretariatul Primăriei Beiuș un nou proiect: „𝑷𝒍𝒂𝒏𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒖𝒏𝒖𝒊 𝒄𝒐𝒑𝒂𝒄 𝒍𝒂 𝒏𝒂𝒔̦𝒕𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒇𝒊𝒆𝒄𝒂̆𝒓𝒖𝒊 𝒄𝒐𝒑𝒊𝒍 𝒊̂𝒏 𝑩𝒆𝒊𝒖𝒔̦ 𝒊̂𝒏 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒔𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝒂𝒎𝒆𝒏𝒂𝒋𝒂𝒕𝒆 𝒑𝒆 𝒅𝒐𝒎𝒆𝒏𝒊𝒖𝒍 𝒑𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄 𝒔𝒂𝒖 𝒑𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒓𝒊𝒆𝒕𝒂𝒕𝒆𝒂 𝒃𝒆𝒏𝒆𝒇𝒊𝒄𝒊𝒂𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒂𝒇𝒍𝒂𝒕𝒂̆ 𝒑𝒆 𝒓𝒂𝒛𝒂 𝒕𝒆𝒓𝒊𝒕𝒐𝒓𝒊𝒂𝒍𝒂̆ 𝒂 𝒎𝒖𝒏𝒊𝒄𝒊𝒑𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑩𝒆𝒊𝒖𝒔̦”

Consilierul Emil Popa spune că un astfel de proiect e absolut necesar la Beiuș, deoarece, conform legislației (OUG 114/2007), spațiul verde minim pentru fiecare locuitor din localitățile din România trebuie să fie de minimum 26 mp, iar recomandările Organizației Mondiale a Sănătății menționează un minimum de 50 mp/cap de locuitor pentru a beneficia de un aer curat. „Suprafețele de spații verzi din localitățile de pe teritoriul României, inclusiv în Beiuș, sunt mult sub acest nivel, lucru care impune găsirea unor soluții pentru creșterea acestora și asigurarea calității aerului și a vieții prin protejarea mediului. Știm foarte bine că Beiușul a devenit extrem de poluat, atât datorită traficului tot mai intens, cât și pentru că încă se mai folosesc combustibili solizi. Totodată localitatea noastră se află în depresiune, motiv pentru care, de cele mai multe ori noxele rămân foarte jos, mirosul emanat simțindu-se în aer în cea mai mare parte a zilei. În combaterea acestui efect, mai mulți copaci ar fi de un real folos”, consideră consilierul USR.

Un simbol

Emil Popa vorbește și despre valoarea de simbol a unui astfel de gest, dar și despre valențele sale educaționale. „Plantarea unui copac la nașterea unui copil este și un simbol, mai ales că în tradiția românească se spune că ești împlinit dacă ai un copil, plantezi un copac și ai o casă. Copilul va ști că are propriul său arbore alături de care va crește împreună și pe care îl va putea îngriji, creând o legătură care îl va face peste timp să revină, să prețuiască și să susțină locul în care s-a născut. Proiectul are și un rol educativ, pentru că fiecare copil va învăța să prețuiască natura, copacii, viața. Va învăța cum să-i îngrijească și cât de importanți sunt pentru sănătatea fiecăruia dintre noi”. Consilierul nu a scăpat din vedere nici argumentele de ordin financiar. În opinia lui Emil Popa, la un simplu calcul, efortul bugetar presupus de o astfel de acțiune e unul cu totul neglijabil. Aceasta și fiindcă în Beiuș nu se nasc mai mult de 100 de copii pe an.

5 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Adrian says:

  Ma ofer sa plantez eu doi daca si ramane in Beius si nu vine spre Oradea.

  • Garfield says:

   Copilul sau copacul?

  • Figuranti, infatuati si aroganti says:

   Noah, va creste natalitatea in zona Beius – Stei – Vascau.
   Aia planteaza pomi la fiecare nou nascut.
   Cand copilul va avea 4-5 ani, tati sau mami il vor duce la plimbare prin parc si copilasul va rupe varful copacului.
   Apoi va creste mare si tati cu mami isi vor folosi neamurile din Zona Folclorica ptr. a-i rezolva copilasului facultatea si ulterior un loc de munca sigur in Politie, Jandarmerie, in institutiile bugetare ale municipiului Oradea sau ceva post cald si bine platit prin firmele oamenilor de afaceri influenti.
   Ca asa prospera zona aia de 50 de ani incoace
   Fută mamă dă nu!

 2. Sorin says:

  Vai da protală i mai sunteți. Și voi și inițiatori.Atat îi duce mintea.Ăstia doi o să schimbe lumea!

 3. Zic și eu says:

  Propunem acest proiect și pt. Oradea.

 4. România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.