bihon.ro Web analytics

Un ex-comisar sef acuza

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Călin Mocan critică vânzarea certificatelor CO2 de către CET, evidenţiind problemele majore de la centrală.
Scris de Călin Corpaş - Călin Mocan critică vânzarea certificatelor CO2 de către CET, evidenţiind problemele majore de la centrală.

 „Dând dovadă de iuţeală de mână, Executivul orădean a profitat de nebăgarea de seamă a aleşilor locali, smulgându-le acordul pentru vânzarea ultimelor 646.357 certificate emisii gaze cu efect de seră (EUA) deţinute de către Electrocentrale SA în scopul obţinerii de lichidităţi pentru cumpărarea a 5.000 de tone de păcură necesare pornirii încălzirii în municipiu”. Astfel şi-a început Călin Mocan (ARD-PDL) tirada în cazul CET.

În esenţă, Mocan a criticat decizia Electrocentrale, aprobată de municipalitate, de vânzare a certificatelor EUA. Pedelistul spune că această vânzare e inoportună în condiţiile în care, spune el, tot în această perioadă Guvernul a adoptat OUG 60/2012 prin care CET Oradea primea din rezerva de stat 60.000 de tone de cărbune şi 6.500 tone de păcură, „despre care Executivul local nu a suflat o vorbă”.

 CO2, Kyoto, UE…

Plecând de la această premisă, Călin Mocan (candidat în Colegiul deputaţial nr. 9 Oradea) a pus mai multe întrebări municipalităţii. Mocan întreabă ce rost avea vânzarea certificatelor, dacă oricum se primeşte păcură şi cărbune de la rezerva de stat, chiar dacă cu titlu de împrumut. De asemenea, pedelistul pune problema răscumpărării certificatelor vândute peste doar câteva luni, la un preţ posibil mult mai mare. Fost comisar-şef la Garda de Mediu Bihor, Călin Mocan a avut şi alte întrebări. În condiţiile în care CET Oradea are datorii la furnizori de peste 91,5 milioane de lei noi, pedelistul întreabă „de unde va obţine Electrocentrale în aprilie 2013 lichidităţi de cel puţin 10 milioane euro necesare achiziţionării celor 1.034.037 certificate EUA pentru anularea emisiilor poluante din 2012?”. Pedelistul spune că, în caz contrar, pentru fiecare certificat lipsă, Electrocentrale riscă, potrivit Protocolului de la Kyoto, penalizări de peste 100 milioane de euro (100 euro/certificat)! Mocan plusează, întrebând din ce resurse îşi va achita Electrocentrale scadenţele către rezerva de stat (31 martie, respectiv 31 mai 2013) care se vor suplimenta cu cele încă aproximativ 10 milioane de euro necesare achiziţionării certificatelor la care este obligat, ca poluator. În fine, pentru Călin Mocan, vinderea certificatelor CO2 şi folosirea banilor pentru achiziţionarea de păcură se cheamă deturnare de fonduri. Ex-comisarul şef de Mediu susţine că aceşti bani puteau fi folosiţi doar pentru investiţii în mediu. În sprijinul spuselor sale, Mocan a dat ca bibliografie documente europene (Regulamentul UE nr. 1031/2012 a CE pentru aplicarea Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European şi Consiliului).

Directorul CET: „ Eram disperaţi, nu aveam o altă soluţie”

Dragos Gligor

Dragoş Gligor spune că vânzarea certificatelor CO2 era ultimul colac de salvare pentru achiziţia păcurii.

 Directorul Electrocentrale Oradea SA, Dragoş Gligor, a răspuns problemelor puse de Călin Mocan. Dragoş îl contrazice pe Mocan în problema ajutorului guvernamental pentru păcură. Directorul arată că, de fapt, cele 6.500 de tone de păcură pot fi luate de CET de la rezerva de stat doar cu condiţia rambursării celorlalte 6.500 de tone pe care le-a împrumutat în 2011. Însă, cum nici acelea nu s-au rambursat încă, ci doar s-a prelungit termenul până la care pot fi rambursate – pe 31 mai 2013 – CET nu a primit, în realitate, nicio tonă de păcură în plus de la rezerva de stat, anul acesta. „Această păcură, aceste 6.500 de tone nu există fizic. Ne-au ajutat cu această prorogare de termen, până pe 31 mai, ca să nu trebuiască să punem înapoi acum la rezerva de stat păcura împrumutată. Ca să vă spun drept, cele 6.500 tone de păcură se tot prorogă încă de acum trei ani”, spune Dragoş Gligor. Directorul CET spune că, astfel stând lucrurile, CET era în situaţia în care trebuie să facă rost de bani pentru a cumpăra păcură, cu iarna la uşă. „Dacă se întâmpla şi nu ţinea Cel de Sus cu noi în această perioadă, nu aveam cu ce să pornim centrala. Eram disperaţi, nu aveam o altă soluţie pentru achiziţia păcurii”, justifică directorul Dragoş decizia vinderii certificatelor CO2 pentru a putea cumpăra apoi păcură. El spune că CET rămăsese cu cele 646.000 de certificate CO2 din cele 1.034.037 de certificate estimate iniţial pentru 2012 şi le-a vândut acum cu 7,4 euro/bucata.

În schimb, Dragoş admite că prin OUG 60/2012 CET a primit de la rezerva de stat 60.000 de tone de cărbune ca împrumut. Cu acest împrumut, la această oră, CET Oradea are în total 160.000 tone de cărbune la dispoziţie pentru încălzirea oraşului.

 Nu mai vindem, doar cumpărăm!

În ceea ce priveşte problema răscumpărării certificatelor la anul, Dragoş confirmă problema majoră pe care CET o va avea. Mai mult, el îl contrazice pe Mocan, care afirmă că „se va reduce drastic numărul certificatelor date centralelor”. „Din 2013, ele vor trebui cumpărate. Nu se reduce drastic numărul de certificate date centralelor. Se reduce la zero! Toată lumea va cumpăra certificate la primăvară. Nu-i bine că le-am vândut, dar era soluţia salvatoare pentru păcură. Nu mai putem lua credite, iar potenţialii furnizori de păcură nu au mai venit la licitaţia din 15 octombrie, din cauza cererii de declarare a insolvenţei, formulată de către Maestro Trading (furnizorul către care CET are cele mai mari datorii – n.r.). Oradea nu-i singura centrală care a vândut din certificatele CO2 economisite. În trei ani am vândut de trei ori asemenea certificate”, ne-a declarat directorul Electrocentrale.

Mocan a făcut referire la acte normative europene care cer folosirea banilor obţinuţi prin vânzarea certificatelor CO2 doar pentru investiţii în tehnologii verzi. Dragoş arată că în ultimii trei ani, CET a vândut de trei ori asemenea certificate, chiar şi atunci când Călin Mocan era încă şef la Garda de Mediu Bihor: „Când le-am vândut era comisar-şef. Era cel mai în măsură să spună stop-cadru. Nu suntem singura centrală, nu e prima dată când vinde. Nu e legiferat niciunde să scrie că banii pot fi folosiţi doar pentru retehnologizare. Oricum, de anul viitor nu vom mai putea vinde”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Clienţii unor bănci, vizaţi de hackeri
  Mai mulţi clienţi ai unor bănci din România au fost vizaţi de „mostre” de atacuri de tip phishing, prin care hackerii au utilizat identitatea vizuală a acestor instituţii, atrage atenţia Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un tânăr de 17 ani a condus un moped neînmatriculat și a accidentat un copil de 7 ani
  Accidentul a avut loc luni, 2 august, în localitatea bihoreană Șoimi.

  România

  Arafat: Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară. Vezi care sunt sancțiunile
  Sunt persoane care îndrăznesc să prezinte documente false la intrarea în țară, a spus, luni, șeful DSU, dr. Raed Arafat, care a dat exemplul a 30 de pasageri ai unui zbor sosit în România din Anglia, care ar fi trecut în același timp prin boală. El speră că valul 4 al pandemiei va fi ultimul. 2

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bombă din al Doilea Război Mondial descoperită la Cordău
  Muncitorii care efectuează lucrări pentru rețeaua de canalizare au alertat pompierii bihoreni în cursul serii de luni, 2 august, după ce au descoperit o bombă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la podul din Bulz, aproape gata
  Lucrările la podul peste Crișul Repede din localitatea Bulz au fost începute în 11 ianuarie 2021 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul, în topul turistic pe primele șase luni din 2021
  Județul Bihor este pe locul cinci la numărul de turiști sosiți în județ și pe locul patru la numărul de turiști care s-au cazat în județ.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.