bihon.ro Web analytics

Un nou foraj de cercetare în localitatea Leș

De Simona Drimbău
Reactualizat la:

Un nou foraj de cercetare în localitatea Leș

FOTO: A.B.A Crișuri
Reactualizat la:
Admnistrația Bazinală de Apă Crișuri execută primul foraj de cercetare post decembrist pentru monitorizarea calității apelor subterare.
Scris de Simona Drimbău - Admnistrația Bazinală de Apă Crișuri execută primul foraj de cercetare post decembrist pentru monitorizarea calității apelor subterare.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri este singura din țară care are în dotare o instalație de foraj de ultimă generație. Aceasta va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea procesului de monitorizare a calității apelor subterane.

Zilele acestea, angajații ABA Crișuri, experți în lucrări geologice și pompări experimentale, lucrează la realizarea unui nou foraj de cercetare asupra corpurilor de apă subterane. Conform studiilor efectuate, noul foraj, amplasat în incinta cantonului Leș va avea o adâncime de 120 de m iar după terminarea pompărilor se vor recolta probe de apă pentru efectuarea analizelor de laborator. Lucrările de forare se vor finaliza în maxim trei zile.

Instalația de foraj utilizată poate săpa până la o adâncime de 200 de metri și este autoportantă, adică este montată pe un şasiu şenilat facilitând astfel transportul și instalarea la locul de foraj. Din punct de vedere tehnic, deosebit la acest utilaj este faptul că oferă posibilitatea de a instala coloane de separare a straturilor acvifere atinse în același punct de foraj.

Altfel spus, apa provenită din fiecare strat se poate monitoriza separat, atât cantitativ, cât și calitativ. Această facilitate este deosebit de utilă, mai ales în cazul identificării unor poluări în apa subterană. Faptul că se știe care este stratul de apă poluat ușurează identificarea sursei de poluare. De asemenea, se poate vedea dacă poluarea afectează unul sau mai multe straturi acvifere.

Monitorizare

În prezent, cu ajutorul acestui utilaj, în bazinul hidrografic Crișuri se vor realiza, în viitorul apropiat, încă 36 de foraje noi de monitorizare a corpurilor de apă subterane și se vor reabilita peste 70 de foraje existe. La ora actuală, în bazinul hidrografic Crișuri se monitorizează 321 de foraje atât cantitativ, cât și calitativ. Pentru o mai bună monitorizare, în ultima perioadă, aceste foraje au fost dotate cu senzori de nivel și temperatură cu transmisie GPRS, direct pe un server de date.

Instalația de foraj a costat 1.675.000 lei la care se adaugă un echipament de transport specializat al acesteia în valoare de 571.884, 25 lei. Instalația a fost achiziționată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin proiectul INPC-AF ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ati says:

  Daca vin sa imi faca si mie un foraj la 120 m pentru niste probe sint multumit :))))

 2. România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.