bihon.ro Web analytics

Un nou Premiu de Merit pe Viaţă pentru artistul fotograf Ştefan Tóth István

De Camelia Bușu
Reactualizat la:
Reactualizat la:
Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Săptămânii Culturii Maghiare.
Scris de Camelia Bușu - Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Săptămânii Culturii Maghiare.

 

La Teatrul Szigligeti Ede din Oradea a avut loc sâmbătă, 22 ianuarie, festivitatea de încheiere a seriei de evenimente din cadrul Săptămânii Culturii Maghiare organizată de UDMR și instituțiile sale partenere. În cadrul festivității a avut loc o tradiționala gală de premiere. Printre premiați s-a aflat și artistul fotograf orădean Ştefan Tóth István.

Laudațio a fost făcut de către deputatul Szabó Ödön, președinte executiv al UDMR Bihor, care a apreciat faptul că artistul fotograf a cochetat cu fotografia din fragedă copilărie (1964) şi a fost de-a lungul anilor un autodidact în arta fotografică. A debutat ca artist fotograf în anul 1973 cu lucrarea „Luptând cu timpul”, care a fost expusă în Sala Dalles din București, în cadrul Salonului Internațional al României, organizat sub patronajul Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO. De-a lungul carierei sale de o jumătate de secol a creat sute de fotografii artistice acceptate la sute de saloane naționale și internaționale de artă fotografică, multe dintre ele distinse cu medalii şi premii. În 1973 a devenit membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, iar în 1978 a devenit artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică.

În anul 2016 a fondat Colecția de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” din cadrul Muzeului orașului Oradea căruia i-a donat majoritatea obiectelor expuse în valoare de inventar de 20.000 euro. În anul 2019 a devenit director al Centrului Expozițional FIAP Oradea – România. La sfârșitul anului 2021 a primit distincția de Merit pe viață al Federației Internaționale (ESFIAP).

Din lucrările sale au fost organizate 85 expoziții personale și 57 principale expoziții de grup. A participat în 53 de jurii naționale și internaționale, a fost declarat membru și consilier de onoare a peste 20 de societăți fotografice. A participat la 40 de simpozioane și colocvii de artă fotografică și la 43 de festivaluri internaționale de artă fotografică. În cei 50 de ani de activitate artistică a efectuat 109 călătorii de creație în diferite părți ale lumii și a fost director a 12 proiecte naționale de artă fotografică, respectiv organizat 70 de saloane naționale și internaționale de artă fotografică și 37 festivaluri internaționale de artă fotografică în Oradea şi Bihor.

Timp de 45 de ani a fost lectorul a peste 200 de cursuri internaționale de tehnică şi artă fotografică, organizate în cadrul „Euro Photo Art” Academy Oradea care au fost absolvite de peste 2.000 de iubitori ai fotografiei din mai multe țări: Canada, Cehia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, SUA, Ucraina și Ungaria. În calitate de director al trei edituri a editat 57 de cataloage și albume de artă fotografică. A fost distins cu 13 premii de merit internațional și este membru și consilier de onoare a 20 organizații fotografice din întreaga lume. A organizat peste 1.000 expoziții de artă fotografică în intreaga lume și a devenit de-a lungul celor 50 de ani de activitate în domeniul artei fotografice ambasadorul cultural al municipiul Oradea, județului Bihor și României în întreaga lume.

Diploma de Merit pe viață i-a fost înmânat de către deputatul Szabó Ödön, iar Premiul Merit pe viață, constând din staueta realizată de reputatul sculptor orădean Deák Árpád, din partea dr. István Vitányi, membru în Parlamentul Ungariei, care a participat în urmă cu o zi, împreună artistul fotograf sărbătorit, la vernisajul expoziției jubiliare a acestuia la Casa de Cultură „Nadány Zoltán” din Berettyóújfalu.

4 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ioio says:

  Un parvenit ordinar ahtiat dupa “faima”

  • Attila says:

   Dna Camelia, ungur la tine?
   „Diploma de Merit pe viață i-a fost înmânat de către…”
   (Lipsește acordul subiectului cu predicatul.)

   Cât depre protagonist, face bine ce face, e drept exclusiv pentru națiunea maghiară. Pe români îi urăște visceral, aproape pe față. De asta este „băgat în seamă” de guvernul țării vecine.

   Și sunt de acord, este un profitor de primă mână.

 2. M says:

  Pai după un asemenea CV (inclusiv ambasador cultural al Oradiei, BH și României), repetat obsesiv, nu – mi explic de ce nu e decorat cu ceva Merit Cultural romanesc sau chestii de astea, cetățean de onoare al Oradiei.etc.

 3. Gheorghe says:

  El a făcut ceva voi nu , el a participat la multe fot-expouri voi nu , el a învățat și pe alții voi nu ați reușit să învățați nimic ….a fost director mulți ani la rând la clubul de pe strada Moscovei unde a reușit să mențină o atmosferă plăcută pentru mulți tineri ! Pentru cei invidioși cu comentarii idioate , voi ce realizări aveți…..hoția , șmenul și ,,jmecheria,,?

 4. România

  Noi reguli RCA: constatarea amiabilă se va face electronic, reguli simple pentru mașina la schimb
  Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a aprobat un proiect de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România. Actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianina e din nou în Parcul Libertăţii
  Pianina din Parcul Libertăţii, aflată în grija Fundaţiei Comunitare Oradea, este din nou la dispoziţia orădenilor pentru a aduce un plus de frumos în viaţa oraşului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorean dat dispărut după ce a plecat la lucru în Deva. L-ați văzut?
  Polițiștii bihoreni fac un apel către persoanele care pot să ofere informații despre Bodog Balazs, în vârstă de 31 de ani, din localitatea bihoreană Vaida.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Cristian Lupuț și-a găsit angajament. Se va duela cu echipele bihorene în sezonul viitor

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost semnat contractul pentru podul nou din Nimăiești
  Podul vechi peste Valea Beiușele va fi înlocuit cu unul nou, valoarea construcției fiind de 2 milioane de lei.

  BIHON Sport local

  Misiune imposibilă pentru CAO 1910

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.