bihon.ro Web analytics

Un proiect pornit din Bihor - „Ruta bisericilor din lemn” – premiat la nivel internațional

De Dan Birta

Un proiect pornit din Bihor - „Ruta bisericilor din lemn” – premiat la nivel internațional

„Ruta transnațională a bisericilor de lemn din România și Republica Moldova”, locul al II-lea în cadrul concursului „Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021”.
Scris de Dan Birta - „Ruta transnațională a bisericilor de lemn din România și Republica Moldova”, locul al II-lea în cadrul concursului „Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021”.

Un produs turistic aparte, care îmbină istoria, cultura, tradițiile, ecoturismul, activitățile de relaxare activă, gastronomia locală și meșteșugurile din mediul rural a început să fie oferit celor interesați, în urmă cu doi ani, de către Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor. Este vorba despre „Ruta bisericilor de lemn din Bihor”.

„Produsul turistic cultural «Ruta bisericilor de lemn din Bihor» va fi prima rută culturală din România având ca punct de pornire biserica de lemn. În acest sens, dorim extinderea ei ca rută națională împreună cu parteneri din țară și chiar internațională. Datorită faptului că bisericile de lemn din România fac parte din familia bisericilor de lemn din Nordul continentului european – Ucraina, Slovacia, Polonia și Norvegia dorim să realizăm alături de parteneri din Europa o rută culturală a bisericilor de lemn certificată la nivel european. Această rută va fi un instrument prin care turismul cultural alături de celelalte forme de turism vor ajuta la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale”, declara, în urmă cu doi ani, Gabriel Bonaciu, coordonator de proiect din partea AMD Bihor.

În anul următor, în curtea bisericii de lemn a Parohiei Ortodoxe Române Valea Crișului, Bratca, se lansa la Ruta Națională a Bisericilor de Lemn din România.

Poate că la momentul respectiv declarațiile lui Gabriel Bonaciu erau doar un vis. Visul acesta a devenit în prezent certitudine, în ciuda restrictiilor impuse de pandemie din 2020 încoace.

Proiect premiat

„Ruta transnațională a bisericilor de lemn din România și Republica Moldova”, unul dintre cele mai importante proiecte de promovare a turismului din ultima perioadă, dezvoltat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), în colaborare cu Agenția de Investiții din Republica Moldova, a câștigat locul al II-lea în cadrul concursului „Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021”, organizat de Rețeaua Europeană pentru Turism Cultural, în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Turism.

„Călătoria te poate purta în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie și evenimente culturale, într-un amplu proces de descoperire a esenței spiritului comunitar și a creativității sale artistice. Aceasta se desfășoară pe suprafața a 16 județe din țara noastră și 3 raioane de peste Prut. Cei care îndrăznesc să o parcurgă în integralitatea sa au posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesul fiecăruia. Toate aceste caracteristici unice i-au adus notorietate, inclusiv pe plan internațional”, precizează reprezentanții MEAT.

Decernarea premiilor a avut loc pe data 21 octombrie la Atena, Grecia, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a conferinței „Revitalizarea Turismului European prin Cultură, Patrimoniu și Creativitate”.

Traseu interesant

În Bihor, itinerarul rutei cuprinde localități bihorene situate la granița cu alte județe, astfel încât ruta să poată fi conectată cu alte rute locale pentru a deveni rută națională. Traseul pornește din Oradea, spre Biserica de lemn din Gheghie, comuna Aușeu, următoarele obiective fiind Biserica de lemn din Beznea, Biserica de lemn din Valea Crișului, ultimele două aflate în Bratca, comună situată la granița cu județul Cluj și foarte aproape de județul Sălaj. Ruta continuă prin Platoul Damiș – Roșia, spre Biserica de lemn de la Fânațe, comuna Câmpani, situată la poalele Munților Apuseni și la granița cu județul Alba, și se încheie la Mănăstirea Izbuc, comuna Cărpinet situată la granița cu județele Arad și Hunedoara.

În cadrul proiectului, inițiatorii au organizat diferite cursuri de specializare în domeniul turistic, inclusiv pentru ghizi.

„Prin acest proiect mi-am dorit să dezvolt zona rurală. Am vrut să afle oamenii din aceste minunate locuri că datorită lucrurilor de care dispun: peșteri, biserici de lemn și obiceiurilor și gastronomiei locale pot să câștige bani”, a subliniat managerul proiectului care a pornit din Bihor.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dan says:

  Din pacate unele biserici de lemn din judetul Bihor sunt lasate de izbeliste. De exemplu,, la Campani de Pomezeu , biserica de lemn din secolul XVII este lasata de mai multi ani de zile cu turla si parti din acoperis distruse, iar lemnul incepe sa se descompuna.

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să renunțe. A cântat peste 77 de ore!
  Tentativa pianistului orădean Thurzó Zoltán de doborâre a recordului mondial al celui mai lung concert-maraton de cântat la pian a eșuat din motive medicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Oradea a îmbrăcat straiele de sărbătoare. S-a făcut lumină în Târgul de Crăciun!
  Vineri, de la ora 18:00 a fost pornit iluminatul festiv, iar Târgul de Crăciun și-a deschis porțile. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poliția Locală Oradea, anchetă internă pentru stabilirea polițiștilor care se uitau la meci
  În urma articolului publicat de Bihon.ro, „Bubuie petardele în Oradea, în timp ce unii polițiști locali se uită la meciuri”, Poliția Locală a demarat o anchetă internă. 5

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Orădenii de pe malul stâng al Crișului Repede rămân două nopți fără apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în Oradea: 7 străzi afectate, inclusiv Spitalul Județean

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rafila: Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase
  Nu vom utiliza certificatul verde la slujbele religioase, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Părerea este unanimă. Rolul educativ al bisericii în respectarea regulilor generale poate să contribuie la controlul pandemiei”, declară el. 11

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Autobuz electric MAN, în teste la OTL
  OTL anunță că MAN LION`S CITY 12, un autobuz 100% electric se află în teste în aceste zile.

  România

  Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată: Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, Spania în zona galbenă
  Franța și Portugalia au intrat în zona roșie, iar spania în zona galbenă, potrivit listei țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, actualizată vineri de CNSU. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.