bihon.ro Web analytics

Unirea a fost sărbătorită solemn, la Sânlazăr

Reactualizat la:

Unirea a fost sărbătorită solemn, la Sânlazăr

Reactualizat la:
Deși aparţine de comuna Chișlaz, condusă de un primar UDMR, satul Sânlazăr s-a remarcat prin fidelitatea faţă de culorile Tricolorului românesc, atât în Primul Război, cât și în Cel De-al Doilea Război Mondial.
Scris de Călin Corpaş - Deși aparţine de comuna Chișlaz, condusă de un primar UDMR, satul Sânlazăr s-a remarcat prin fidelitatea faţă de culorile Tricolorului românesc, atât în Primul Război, cât și în Cel De-al Doilea Război Mondial.

Nu întâmplător, în această localitate au fost dezvelite, anul trecut și în toamna acestui an, două monumente menite să-i onoreze atât pe martirii din cele două
conflagraţii mondiale, cât și pe delegaţii care au reprezentat cu cinste plasa Marghita, la Marea Adunare Naţională de la Alba – Iulia, la 1 Decembrie 1918.

La 101 ani distanţă, duminică, 1 Decembrie 2019, după slujba religioasă oficiată la biserica greco-catolică din Sânlazăr, în frunte cu preotul Adrian Simion Cioară, creștinii români s-au deplasat la cimitirul unde sunt amplasate cele două monumente și au oficiat o slujbă de pomenire a înaintașilor comemoraţi.

Reamintim că la Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1918, au fost prezenţi cinci sânlăzăreni, în frunte cu pr. protopop Gavril Lazăr, iar delegat oficial din partea plasei Marghita a fost desemnat Graţian Crăciun Horgoș, alături de voluntarii Chiș Gal Petru, Mihai Horgoș și Petru Gal.

O veșnică pomenire i s-a dedicat și lui Florian Popovici, victimă a bolșevismului feroce care prinsese Ungaria, în ghearele sale. Acesta a fost împușcat în faţa soţiei și a celor trei copii ai săi, trăgându- se în el cu patru gloanţe, fiind anterior legat la mâini și la picioare, cu sârmă! Și lui Popovici i s-a ridicat un moment, la Sânlazăr.

Fii ai satului precum orădeanul Aurel Horgoș au ţinut să sărbătorească 1 Decembrie în satul lor natal.

http://www.bihon.ro/martir-bihorean-eternizat-urmasii-nostri-sa-vada-si-ei-cine-a-fost-neamul-nost/2317500

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Oficial o duce bine says:

  Revendicarea unor frontiere în UE poate arunca un stat afarã din UE mai ales dacã are şi Schengen?

 2. Vector says:

  Mai Korpas cacat cu ochelari!ce legatura are ca primarul este de la UDMR?te-ai apucat si tu ca analfabetii de la borhoteanul sa faci articole care instiga la ura rasiala.

 3. BIHON Opinii

  Sechestrele Fiscului încetează în dosarele penale
  Prin decizia nr. 581/2019 Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art. 213 alin. (8) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în forma anterioară modificării prin Ordonanța Guvernului nr. 30/2017 sunt neconstituționale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  În memoria victimelor Holocaustului
  Expoziţia „In memoriam Auschwitz” a fost vernisată luni, la Sinagoga Neologă Sion.

  România

  Gheorghe Dincă, scrisoare pentru familia Luizei: Am fost obligat să mint că am ucis-o
  Familia Luizei Melencu a primit scrisoare de la Gheorghe Dincă, în care acesta susţine că fata „ a fost furată”, nu omorâtă, iar el a fost obligat să recunoască o crimă pe care nu ar fi comis-o. „Eu aici îl cred”, a declarat, luni, Monica Melencu, mama fetei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polițiștii bihoreni au acordat peste 800 de amenzi în patru zile
  Peste 500 de amenzi au fost acordate pentru depășirea limitelor de viteză.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Primii pași pentru centura ocolitoare Oşorhei
  Consiliul Director al Zonei Metropolitane Oradea a decis săptămâna trecută organizarea licitației pentru realizarea studiului de fezabilitate a centurii ocolitoare a Oşorheiului, a transmis primarul Ilie Bolojan pe pagina sa de Facebook. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei cazuri noi de gripă în județul Bihor
  În sezonul rece 2019-2020 s-au înregistrat patru cazuri de gripă în județul Bihor, toate având o evoluție pozitivă.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.