bihon.ro Web analytics

USL triumfa si în Bihor

Reactualizat la:
Reactualizat la:
USL a câştigat clar alegerile şi în Bihor. UDMR şi PDL sunt în picaj, pierzând parlamentari deoarece rezultatul final este urmatorul: USL – 10, UDMR –  2, ARD – 1
Scris de Călin Corpaş - USL a câştigat clar alegerile şi în Bihor. UDMR şi PDL sunt în picaj, pierzând parlamentari deoarece rezultatul final este urmatorul: USL – 10, UDMR –  2, ARD – 1

Alegerile parlamentare de acum patru ani, din Bihor, dădeau patru parlamentari UDMR şi câte trei PNL, PDL şi PSD. Era rezultatul unui echilibru între cele patru partide.

Votul de duminică a arătat că în patru ani raportul de forţe s-a schimbat radical. PNL şi PSD au reuşit să compună un USL puternic şi în Bihor, reuşind ca zece din cei treisprezece candidaţi să devină parlamentari! Şase sunt membri PNL, patru sunt ai PSD. Pe vot politic, USL a făcut 51,5%, mai bun inclusiv decât cel din iunie, pentru Consiliul Judeţean, când a realizat 47%. În schimb, UDMR a scăzut. Din patru parlamentari a rămas cu doi şi a pierdut aproape şase procente faţă de scorul politic din noiembrie 2008.

Celor din PDL nu le-a folosit la nimic masca numită Alianţa România Dreaptă (ARD). Alegătorii au arătat că nu uită uşor. Mai mult, confruntaţi cu o alianţă-mamut, precum e USL, oamenii ARD nu au reuşit decât un scor politic de 13,1%, după ce în urmă cu patru ani PDL reuşea 22,7%. ARD a reuşit, totuşi, să se plaseze în faţa PPDD, creditat de bihoreni cu 9,6%. Din cauza acestui procent slab, ARD ar avea un singur parlamentar. Însă unul surprinzător, pe tânărul Bogdan Manafu!

Social-Liberalii triumfa si in Bihor

USL Bihor şi-a atins obiectivul: zece parlamentari. La celelalte partide nu prea sunt motive de bucurie.

Pe 9 decembrie, USL Bihor a însemnat mai mult decât însemnau PNL şi PSD laolaltă, pe 30 noiembrie 2008. 51,5% e scorul politic al USL Bihor la alegerile parlamentare de duminică şi e peste procentele adunate ale PNL şi PSD din 2008, la parlamentare. 25,65% luase atunci PNL, iar PSD 18,4%. Mai mult, scorul e cu aproape 5% peste votul politic pe judeţ de astă-vară.

UDMR şi-a păstrat scorul politic judeţean din luna iunie, dar a scăzut cu aproape şase procente faţă de opţiunile parlamentare bihorene din 2008.

După ce a guvernat trei ani, PDL se confruntă cu cele mai mari probleme, chiar dacă de o jumătate de an stă în Opoziţie. În 2008, deşi venea după prima victorie clară a lui Ilie Bolojan la Primăria Oradea, PDL reuşea, totuşi, un 22,7% în alegerile parlamentare pe tot Bihorul. Pe fondul erodării guvernării Băsescu-Boc, la alegerile locale din iunie 2012 scorul cobora la 17,9%, pentru ca acum, nou-înfiinţata ARD să atingă un minimum de 13,1%!

Picajul UDMR şi al ARD se explică şi prin presiunea a două noi forţe politice: PPMT-ul înfiinţat de Tokes, respectiv partidul lui Dan Diaconescu. Un PPDD care a fost votat de aproape 10% din bihoreni. Procentul este, totuşi, sub cel obţinut de PPDD la nivel naţional, la fel cum s-a întâmplat şi la alegerile locale. Din acest motiv, foarte probabil PPDD va rămâne fără niciun parlamentar în judeţul Bihor.

Cât priveşte PRM, această formaţiune alunecă încet, dar sigur în uitare. Duminică, doar 1,2% dintre alegătorii bihoreni au preferat partidul lui Vadim, după ce în 2008 mai avea o „brumă” electorală de 4,15%.

 UDMR şi surpriza Manafu

În 2008, chiar dacă într-un final au primit doar patru mandate în Parlament, candidaţii UDMR reuşeau o performanţă remarcabilă: obţineau primul loc în şase din cele treisprezece colegii ale Bihorului, profitând şi de apatia românilor. Procentul prezenţei la vot de duminică a fost acelaşi cu cel din 2008: 42%. Cu diferenţa că acum patru ani s-a înregistrat o prezenţă excelentă la vot în rândul comunităţii maghiare, ceea ce nu s-a mai întâmplat acum. Dimpotrivă. Duminică, colegiile dominate de etnicii maghiari au fost codaşe în privinţa prezenţei la urne: doar 38,4% prezenţă în Colegiul 2 Săcueni, respectiv 39,9% în Colegiul 1 Marghita – Săcueni. Şi acum, cei trei candidaţi UDMR au reuşit să câştige în colegiile din nordul judeţului, însă doar dintre ei – Biro Rozalia şi Cseke Attila – vor ajunge parlamentari. Szabo Odon nu a reuşit să-şi câştige colegiul cu 50%+1 din voturi, ratând mandatul pentru doar 28 de voturi! Adică mai puţin de 1% din cât mai avea nevoie. În locul său, deputat va merge tânărul de doar 26 de ani, Bogdan Manafu. Nu mai contează că Manafu, candidat ARD în Colegiul 2 Săcueni, a terminat cursa electorală pe ultimul loc, cu doar 6,57% din voturi. Aşadar, Szabo stă acasă cu 10.323 de voturi şi se aşteaptă confirmarea faptului că Manafu va pleca în Capitală, cu doar 1.361 de „ştampile pe spate”.

Această situaţie arată clar că în actualul sistem electoral, nu întotdeauna ajunge parlamentar cel pentru care se pregăteşte mandatul, ci mai degrabă cine se nimereşte! Din cauza faptului că ARD are un scor politic de 13,1% în Bihor, sunt şanse mari ca PDL să rămână fără senator. Aceasta ar însemna că preşedintele filialei PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, n-ar mai prinde mandatul la redistribuirea bazată pe scorul politic al partidelor.

Evoluţii faţă de 2008

 Cu excepţia cazului din Colegiul 2 Săcueni, unde câştigătorul Szabo stă acasă, iar ultimul clasat Manafu ar urma să plece deputat, toţi ceilalţi 12 parlamentari de Bihor vor fi câştigători de alegeri. Şi aceasta numai pentru că au reuşit să obţină 50%+1 în colegii în care au concurat. Prin comparaţie, în 2008, doar nouă candidaţi deveneau parlamentari după ce îşi şi câştigaseră colegiile în care au candidat. Atunci, alţi patru ajungeau parlamentari de pe locurile 3 şi 4, ca urmare a redistribuirii mandatelor de către Biroul Electoral Central. Era şi cazul Soniei Drăghici şi a lui Ioan Sorin Roman, ambii PSD, care de pe locurile 3 în 2008, au ajuns acum să-şi câştige colegiiile cu 52%, respectiv 60% din voturi, sub flamura USL!

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum porți corect pantofii la vestimentație
  Stilul vestimentar reflectă personalitatea fiecărui bărbat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Priveşte natura în ochi în „România sălbatică”. Pelicula poate fi văzută la Cinema Palace Oradea
  Filmul realizat de Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache poate fi vizionat la Cinema Palace.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Momente de emoţie la Festivalul Național de Folk „Pro Lirica", de la Oradea
  Cea de a patra ediţie s-a desfăşurat timp de două zile în Parcul Bălcescu din municipiu.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  România

  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, demis de premierul Florin Cîțu. Fostul șef al GNM i-a mulțumit ministrului Tanczos Barna
  Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis, luni, din funcție de premierul Florin Cîțu. Decizia fost publicată în Monitorul Oficial.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Profesoara orădeană Mirela Tanc, susținută de ministrul Educației în cursa pentru un milion de dolari: „E singura din România care în ultimii 5 ani a reușit această performanță"
  Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" se află pe lista scurtă a celor 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize", "Oscar- ul Educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

  Anunturi Electrica

  Întreruperi energie electrică -B. 23.09.2021 - 24.09.2021 -PL Salonta + Oradea - anuntate cu 2 zile

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.