Schimbarea conducerii Termoficare SA, prin demisia lui Stănel Necula, condamnat penal pentru tentativă de fraudă cu fonduri europene, și numirea interimarului Călin Ungur, înseamnă și oprirea afacerii cu certificate CO2.
Doi ani la rând, în 2018 și 2019, Termoficare SA a cumpărat de pe bursă certificate de emisii de gaze cu efect de seră, cunoscute ca certificate GES, pe care le-a tranzacționat către Colterm Timișoara și Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru. Cele două administrații au returnat costul certificatelor în rate pe cel puțin patru luni. Oradea a creditat, astfel, orașele cu primari liberali, câștigând bani din adaosul pe care și l-a pus per certificat. Stănel Necula vorbea, la vremea respectivă, de profituri de aproximativ 2 milioane de lei pe an.
2020 a găsit Termoficare SA cu altă gardă la conducere, locul demisionarului Necula a fost încredințat de primarul Ilie Bolojan lui Călin Ungur.
Afacerea certificatelor CO2 s-a oprit anul acesta, fără explicații, deși profitul înregistrat anterior nu e de neglijat.
Chestionat pe acest subiect, directorul spune că „a fost un contract de asociere pentru a-i ajuta pe cei de la Colterm Timișoara și de la Motru. Anul acesta nu am avut nicio solicitare de la ei, așa că nu s-a pus problema continuării contractului”.
Directorul interimar mai zice că, și dacă ar fi venit o cerere de acest gen, nu e nicio garanție că i-ar fi dat curs.
Secretul care incită
Traderul pe bursă al afacerii cu certificate a fost TDR Energy, problema cea mai mare a fost secretizarea contractului între Termoficare SA și intermediar. Fosta conducere s-a ferit să spună cât a câștigat acesta concret din afacere. Necula a insistat mereu că datele contractului au fost secretizate pentru a apăra interesul părților.
Secretomania i-a și incitat pe cei de la USR Bihor care, acum, transmit un comunicat de presă cu titlul „Afacerea pe banii orădenilor cu certificate de carbon oprită de USR Bihor”, care începe abrupt, cu concluzia: „USR Bihor a atras atenția, în repetate rânduri, asupra afacerii cu certificate de carbon dintre Termoficare SA și TDR Energy, fapt care a dus într-un final la stoparea contractului înainte de termen. Deși contractul între Termoficare SA și TDR Energy era încheiat pe trei ani (2018, 2019, 2020) – și prevedea și pentru anul acesta un împrumut – acesta nu a mai fost realizat”.
USR Bihor a cerut documentele tranzacțiilor, a fost tratat cu refuz, pe motiv de clauză contractuală de confidențialitate. Partidul a mutat disputa în justiție dar procesul este suspendat pe fondul pandemiei de Covid19.
Cifrele USR Bihor
Comunicatul mai arată că, compilând cifrele comunicate oficial în Oradea și în celelalte două orașe, profitul tranzacției este mult mai mare decât ceea ce a raportat conducerea CET Oradea: „din cele trei tranzacții analizate a rezultat un profit total de 1 593 060 euro, sumă despre care nu vă putem informa momentan cum a fost împărțită (și în baza căror criterii) între cei doi asociați, Termoficare SA Oradea și TDR Energy. Declarațiile publice ale directorului Stănel Necula ridică semne de întrebare: astfel, din tranzacția pe anul 2018 ni se spune că Termoficare SA a câștigat “circa două milioane de lei”, afirmație care nu corespunde cu realitatea din moment ce profitul afacerii a fost de 351 030 euro, adică 1 635 799 lei, iar acest profil a trebuit împărțit cu asociatul căruia i-a revenit cel puțin 25% din sumă, conform participării la asociere. Din profitul pe 2019 de la Timișoara și Motru (1 242 030 euro), societății oradene îi revin 415 850 euro. Restul de 826 180 euro nu ni se spune unde s-a dus și de ce”.
Trimite articolul
Xce frumos suna, demisionarul necula, jurnalisti au uitat ca acel gunoi de hot a fost condamnat, alfel nu demisiona veci pururi
hotul ramane hot, nu este demisionar
A fost o afacere de partid … pentru a băga bani în “pușculița” din Modrogan !?! Numai fraierii nu au înțeles asta, de la bun început !?! În mod normal, pentru o așa afacere, toți implicații ar trebuit să fie la pușcărie, pe cel puțin o juma de deceniu !?!
-
Daca nu recuperezi pagubele degeaba face un deceniu de puscarie fiecare mai mananca si doarme tot pe banii celui pe care ia jefuit
O când va fi un Gojdu în bronz Unirii piaţã unde a dat din casã studenţilor cãmin salvând din Avram Iancu istoriei puţin în loc de noi trotuare cu led-uri uimitoare fãrã acomodare istoricã deplin.
Nenorocitii astia fac afaceri pe banii nostri ai contribuabililor. Gasesc tot felul de inginerii financiare gen “certificate verzi”, iar cetateanul plteste de-i sar capacele si nu stie pentru ce sunt aceste “certificate verzi”. Noroc cu unii care sesizeaza la nivel mai inalt aceste escrocherii ale “baietilor destepti. Oricum daca cetateanul sesizeaza sau cere socoteala i se rade in nas sau ca vezi Doamne “confidentialitatea contractului”, adica se fura “confidential”.