bihon.ro Web analytics

USR PLUS vrea la Beiuș un teren de golf în loc de plajă urbană. Profit: 120.000 de lei/lună

De Veronica Bursasiu
Sorin Briscan și Emil Popa, consilieri locali ai USR PLUS, merg pe mâna Președintelui Iohannis și vor ca locuitorii din Țara Beiușului să joace golf.
Scris de Veronica Bursasiu - Sorin Briscan și Emil Popa, consilieri locali ai USR PLUS, merg pe mâna Președintelui Iohannis și vor ca locuitorii din Țara Beiușului să joace golf.

 

Ideea a fost lansată în spațiul public de însuși șeful statului, iar liberalii din Beiuș, care dețin majoritatea, pot să demonstreze că sunt în parteneriat cu șeful suprem. O țară întreagă a luat în derâdere apelul președintelui de a face din sportul regilor – golful, un sport național. Consiliul Local Beiuș poate pune în practică propunerea. Au pe masă un proiect de hotărâre de consiliu.

„Am depus azi la secretariatul Consiliului Local Beiuș, alături de colegul meu, Sorin Briscan, consilier local, următorul proiect de hotărâre: «Schimbare destinație proiect plajă urbană în teren de golf»”, anunță consilierul USR PLUS Emil Popa. Iată cum justifică demersul lor cei doi consilieri: „Luând în considerare următoarele: 1. Recomandarea d-lui Klaus Werner Iohannis, președintele României, care spunea despre golf că este «un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic, care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport, care oferă multe satisfacții»”. 2. Afirmația domnului primar, care în ședința ordinară a Consiliului Local din luna august 2021, a menționat că nu s-au investit bani în plaja urbană, pentru că s-a lucrat pe bază de voluntariat. 3. Dacă plaja amenajată în prezent, de doar câțiva metri pătrați, se adresează unui grup restrâns de oameni, respectiv în special tinerilor, golful este un sport care se poate practica la orice vârstă, conform celor menționate de d-l Președinte”, se arată în nota justificativă a proiectului de hotărâre. În plus, cei doi consilieri USR PLUS argumentează că e mai profitabil un teren de golf decât o plajă, deoarece „sezonul pentru plajă la Beiuș este de cel mult trei luni – iunie, iulie, august, pe când golful se poate practica aproape tot anul. Fiind un oraș turistic, cu acest teren de golf putem atrage și mai mulți turiști în Beiuș, având în vedere raritatea terenurilor de golf din țară și din zonă. Suprafața propusă ca plajă este extrem de mică, raportată la terenul disponibil, care este lăsat în paragină. Terenul din proximitatea acesteia poate fi astfel mult mai eficient folosit și totodată se poate elimina depozitarea gunoaielor în zonă”.

Probabil cei mai hâtri consilieri merg mai departe cu propunerea președintelui Iohannis, demonstrând cât de oportună și profitabilă e ideea acestuia. „Terenul ar putea fi administrat de ADP și astfel societatea ar putea deveni profitabilă, fără a mai fi necesar să fie finanțată din banii Primăriei, adică ai beiușenilor… Investiția ar oferi oportunitatea de a pune Beiușul pe harta terenurilor de golf din România, posibilitatea de atragere de resurse financiare, oportunitatea de atragere a și mai multor turiști și de creare a unor noi locuri de muncă. În acest sens, credem că sunt suficiente argumente care să susțină schimbarea destinației terenului și realizarea unui teren de golf”.

Cei doi consilieri USR PLUUS merg și mai departe cu viziunea, calculând și profitul obținut de pe urma unui teren de golf. „În Beiuș, pe terenul menționat, având 20.738 mp, cel mai potrivit ar fi un teren de golf pentru amatori, destinat publicului larg. Astfel, o dată ce pasionații de golf ar afla despre existența acestuia, ar veni la Beiuș pentru o partidă pe terenul amenajat aici. Având în vedere că este un teren pentru amatori, acesta va avea 9 găuri, nu 18, cât are un teren profesionist, care ulterior, va putea fi construit pe un amplasament mai generos. Un joc pentru amatori, pe acest teren, ar dura 1-2 ore, în funcție de abilitățile jucătorilor și ar putea aduce un profit de 120.000 lei/lună. Totodată, ar deveni și un loc de agrement mult mai atractiv pentru beiușeni. În prezent, terenul amintit este în paragină și fără a fi pus în valoare în vreun fel. Amenajarea unei așa-zisei plaje de mici dimensiuni ar fi neatractivă atât pentru beiușeni, cât și pentru turiști, ca să nu mai spunem că nu aduce nicio plus-valoare Beiușului, nici ca resurse și nici măcar ca imagine”, spune Emil Popa. În Bihor există deja un teren privat exclusivist de golf, la Ineu, acesta fiind o investiție privată. Terenul de golf de la Ineu este dotat cu 6 găuri.

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. zsizsi says:

  Ce optimiști cu calculul profitului.

 2. radu says:

  ..”cai verzi pe pereeeetzi”…

 3. Dănuț Munteanu says:

  Da, profitul estimat e ușor cam prea optimist.
  Dar, avantajele practicării golfului sunt nenumărate :
  1. Dezvoltă practic toate grupurile de mușchi.
  2. Plimbarea in aer liber este indiscutabil benefica.
  3. A juca golf inseamna a respecta maniere elegante atat de competitie, cat si de comportament.
  4. Jocul de golf dezvolta abilitatuld antreprenoriale, pt ca in fapt jocul este bazat pe a evalua ceea ce ai , in scopul indeplinirii sarcinii puse in față. Jocul este extrem de complex, fiind jucat in principal pe 5 tiputi de suprafață SIMULTAN : 4 cu iarba, una cu nisip.
  Le țin pumnii si sper ca initiativa sa se materializeze, iar rezultatul sa fie mult superior tarlalei de la Ineu de Criș.
  Cunoscandu-i pe ambii semnatari ai propunerii, am incredere ca pot reuși.
  Nu-mi rămânr decât să regret ca am vandut casa de la Beius, pt a-mi cumpsra una in Com. Valenciana, pt a juca golf, cand iata la Beius exista asemenea planuri. Daca experienta unuia care a jucat golf in 117 țări si se afla in ierarhia golfului german intre primii 3,53 % jucători ESTE DE FOLOS INITIATIVEI…ma ofer sa voluntariez GRATIS pt popularizarea acestui sport printre cei din Țara Beiușului !

 4. tautu says:

  Terenul de la Ineu, cu doar 6 gauri, nu e o idee atat de ciudata pe cat pare. Multe terenuri de amatori cu 9 gauri au fost convertite la 6, dureaza in general o ora.

  • Dănuț Munteanu says:

   Câte terenuri de golf cunoașteți care să aiba DOAR ȘASE GĂURI, in afara de cel de la Ineu de Criș și să-l numim teren de golf pe cel de la Chișinău ? Vă stau la dispozitie sa le numărăm împreuna. Nu discut despre pitch & putt, ci despre GOLF.
   Sunt absolut innebunit dupa golf, dar decăt sa faci o parodie de teren cum e tarlaua de la Ineu de Cris, mai bine faci o plajă…

   • tautu says:

    Pachesham Golf Centre (Anglia), De Pan (Olanda), or fi multe, atat am gasit in 1 minut pe net. Dar sa nu fiu inteles gresit, nu sustin asa ceva. Pur si simplu, cred ca si cei de la Ineu au luat ideea de la altii, nu au inventat ei conceptul. Dvs nu intrati la categoria amatori (grabiti), or acestora inteleg ca li se adreseaza acest tip de terenuri.

    • Dănuț Munteanu says:

     Greșiți. Dvs ați spus inițial ca sunt MULTE terenuri de 9 gauri transformate in terenuri de 6 gauri.
     Și ati exempluficat cu 1 teren din UK ( care are vreo 20 si ceva de mii de terenuri ) si unul din Olanda, care are un alt specific al terenurilor – orice teren de golf din Olanda este o minune, ținând cont de concurența cu agricultura.
     Sa fim BINE ÎNȚELEȘI : un teren de golf de 9 gauri necesita o parcela de vreo 30 hectare. Un teren de 18 gauri are nevoie de vreo 60 hectare.
     Un teren de golf NU E O PĂȘUNE cu steaguri. Costurie intretinerii lunare sunt semnificative ! Iarba de pe un teren de golf este tăiată la dimensiuni standard :
     – 3 mm pe terenul de țintă ( putting green )
     – 5 mm pe colierul acestuia ( fringe )
     – 1 cm pe fairway
     – 5 cm pe semi rough.
     De asemenea, va dati seama ca un teren de golf nu poate supravietui in lipsa unei surse serioase de apa, care printr-un sistem de irigatie sa ude intreg terenul.
     Sa mai demontam 3 mituri :
     1. Jucatorul AMATOR DS GOLF este acela care NU ARE UN SPONSOR și NU participă în competitții dotate cu premii care depășesc plafonul pt golful amator ( echivalentul a 500 £ pt primul loc ).
     Eu sunt un jucător AMATOR. Ca traiectoria mea include turnee câștigate pe 4 continente si plasarea pe locul 2 de 2 ori pe al cincilea continent…astea sunt in lumea GOLFULUI AMATOR.
     2. Golful NU este un sport ca tenisul, pt cei care nu au timp. La golf nu vii sa sari din masina in echipament pe teren , scoti crosa si bubui mingea…ca dupa 2 gauri vei fi tinta celor mai dure ironii de pe teren. La golf este ca la poligonul de trageri. Intri cand ai slotul de timp rezervat si inaintezi in ritmul impus de CEI DIN FAȚA TA…și corelat cu cei din flight-ul ( grupul ) tau.
     3. Cei de la Ineu de Criș NU AU FĂCUT TRANSFORMAREA terenului ( sa le facem o favoare si sa-l numim așa ) de la 9 la 6 gauri.
     Ei nu au avut NICIODATA un teren de 9 gauri ! Ei nu au avut bani DECÂT PT 6 găuri si au concluziinat ca daca e sa vina lumea, va veni si la o cocalareala…
     Ei bine, ce sa vezi…n-au venit indeajuns de multi jucatori, incat terenul sa reziste !

 5. cizma says:

  E la misto?..Jumatate din beiuseni sunt plecati pe la munca pe afara!Ajutati CJ si faceti un parc industrial ..investiti in energie, faceti ceva pentru comunitate!Bai..ce naiba fumati ?..sunteti penibili!!!

  • Dănuț Munteanu says:

   Studiați un pic despre inițiativa de la Teleac, din jud. Alba. Sau, despre cea de la Sun Garden, din Cluj.

   • cizma says:

    Stimate Domn..sunt din bani publici investitiile la care va referiti?

    • cizma says:

     ca..daca nu sunt am incheiat aici!

     • Dănuț Munteanu says:

      Raspunsul corect la intrebarea dvs este : NU.
      Dar o completare la ideea dvs ar putea fi :
      Știți cumva ca bainele de inot sa fie exclusiv din bani privați ? Dar terenurile de fotbal din mandatul doamnei Udrea ?
      Sa mai continui ?
      Vă spun doar atât : am fost scutit de sport si orice activitate fizică din clasa intai si pana in anul 2 de facultate. Cand m-am apucat de golf aveam indicele de masa corporala 35,3 ( obez de grad 2 ). Tensiunea arteriala la Sp. Pelican mi-a fost luata de 4 ori, pt ca medicii nu mai vazusera 190 / 150.
      Dupa ce m-am apucat de golf, am ajuns cu sanatatea la nivelul parametrilor optimi.
      Fiind scutit de sport, in timpul orelor respective rezolvam probleme la mate, fizica, sau chimie, fiind triplu olimpic national.
      Dar nu faceam mișcare și asta REGRET ACUM, cand am 50 ani și am o condiție fizica mai buna decat la 37 ani, cand am parasit România.
      Gandiți-va la viitorul copiilor vostri, pe care poate vreti sa nu ii auziti nici exprimându-și frustrarea, nici nerespectăndu-și adversarii, nici stănd prea mult cu nasul in tastaturi si cu coloana deformată în scaun.
      Apoi, gandiți-vă si la ce AR PUTEA insemna o asemenea pozitionare turistica pt municipiul Beiuș.
      Nu voi pleda niciodata impotriva parcurilor industriale, sunt o idee excelenta ! Dar nu cred ca asta ar trebui sa excluda golful. Nu cred ca doriti ca Beiușul să se transforme într-un mega dormitor, cu niște baruri și cluburi și în rest doar magazine și teren arabil…

 6. Cristi says:

  Bai releu!dute culcate intr un dulap ca esti un penibil cu prostiile tale.sa va fie rusine.orasu pute iar voi vreti terenuri de golf sa l ingrijesti tu cu clica ta!rusine sa va fie

 7. Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.