bihon.ro Web analytics

USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp

USR cere demisiile doctorului Gheorghe Carp și lui Mihai Jurca, ca urmare a achiziției de materiale de protecție, aduse din China, par avion Foto: C.C.
Reactualizat la:
Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția.
Scris de Călin Corpaș - Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția.

O achiziție majoră pentru cadrele medicale și nu numai, din timpul stării de urgență, se lasă acum cu solicitări de demisii, din partea Opoziției locale. Filiala USR Bihor a dat publicității, ieri, un document stufos, care conține mai multe “capete de acuzare” la adresa lui Mihai Jurca – director APTOR “Visit Oradea”, dar și la adresa doctorului Gheorghe Carp – manager al Spitalului Clinic Județean. Cei doi au fost responsabili pentru aducerea, în Oradea, a echipamentelor procurate din China, folosite în lupta pentru răspândirea noului coronavirus, în Oradea și Bihor. Cercetând documentația pusă la dispoziție tocmai de către Spitalul Județean, în baza unor solicitări, oamenii de la USR au ajuns la concluzii drastice: și anume că realitatea nu corespunde modului în care municipalitatea a ales să le prezinte orădenilor achiziția din China: adică fără intermediari, la prețuri foarte bune pentru materiale și transport, fără avans necesar, cu certificate europene de conformitate și cu inspecția prealabilă riguroasă a echipamentelor comandate din Shanghai, dar și din alte părți ale Chinei.

“Procurorii” de la USR

Acuzele formulate de USR vin după o cercetare a documentelor pe care le-a obținut de la Spitalul Clinic Județean condus de dr. Gheorghe Carp, USR înfierând faptul că documentația cerută în baza legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public au parvenit incomplete.
“Riscul la care cei doi reprezentanti ai municipalitatii au astfel expus mii de persoane nu poate fi justificat nici prin dorinta de a face economii in bugetul municipalitatii, nici prin caracterul exceptional al starii de necesitate.
Avand in vedere cele prezentate anterior, considerăm că demisia celor doi reprezentanti ai municipalitatii (Mihai Jurca – Primaria Oradea si Gheorghe Carp – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea) care au conceput, supravegheat si coordonat achizitia de materiale de protectie din China ar fi un gest de normalitate”, concluzionează USR Bihor, după ce, anterior, își argumentează teza prin șase “capete” de acuzare, fiecare cu “sentință” deja formulată de opozanții actualei administrații locale:

“1. Afirmatie: furnizorul nu a solicitat plata in avans. FALS
2. Afirmatie: furnizorul avea capacitatea de a produce si a livra tot stocul de marfa necesar, au fost eliminati intermediarii astfel rezultand un pret scazut al produselor. FALS
3. Afirmatie: toate materialele au certificate de conformitate europeana. FALS.
4. Afirmatie: pentru a garanta calitatea produselor, Primaria Oradea a angajat o companie globala care le-a inspectat inca din fabrica. MANIPULATIV / FALS
5. Afirmatie: S-a realizat un parteneriat public – privat cu o firma din parcul industrial Oradea. NU SE POATE VERIFICA.
6. Costul transportului a reprezentat 21,44% din valoarea marfurilor importate ceea ce a dus la o valoare foarte mica a pretului total platit/produs. FALS”.

În ceea ce privește transportul celor 37 de tone (170 de paleți) de materiale aduse cu șapte TIR-urile la Oradea de pe Aeroportul Otopeni, înaintea transporturilor aeriene ajunse direct din China, Primăria Oradea a precizat, la vremea respectivă, că a fost cu titlu gratuit, suportat fiind de firmele Lancetti și Rozoti. USR întreabă, totuși, cine a suportat costurile transportului par-avion pe relația China – București, pentru primele TIR-uri ajunse la Oradea.

Redăm din concluziile formulate de USR Bihor:

“Cei doi reprezentanti, ai Primariei si Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea, Mihai Jurca si Gheorghe Carp, au supravegheat si au desfasurat o achizitie de produse de protectie din China. Cu ajutorul consultantei oferita de firma Benvenuti s-a ales un anumitor furnizor chinez prin intermediul caruia s-au achizitionat 69 de tone de materiale de protectie provenind din 6 fabrici diferite. Niciunul dintre cele 12 tipuri de produse achizitionate nu se prezinta, conform documentelor care ne-au fost furnizate, cu certificate de conformitate europeana sau cu declaratii de conformitate. De altfel, unii dintre producatorii materialelor importate produc, de fapt, cu totul si cu totul altceva: Jiangsu Hubao Group Co Ltd, producatorul halatelor chirurghicale si al combinezoanelor, produce de fapt imbracaminte si incaltaminte, iar Shandong Xiaoya Group Household Appliances Co Ltd, producatorul termometrelor, produce de fapt masini de spalat si frigidere.

Pentru cele mai importante repere din lista de cumparaturi (mastile chirurgicale si mastile FFP 3), SCJU Oradea a sustras documentele din seria rapoartelor solicitate de USR Bihor asa incat nu exista niciun document care sa ateste ca mastile respective sunt conforme cu vreunul din standardele aplicabile dispozitivelor medicale sau echipamentelor individuale de protectie in Europa.

Fara certificate este imposibil sa distingem ce fel de masti au achizitionat cei doi reprezentanti ai orasului si carui standard de protectie corespund. Reamintim ca produsele de protectie de acest tip sunt reglementate prin urmatoarele directive si standarde europene: MD Dispozitive medicale (93/42 CEE) – schimbat prin Regulamentul UE 2017/745, Standard: EN 14683:2019+AC:2019

PPE (Echipament Individual de Protectie) REGULAMENTUL (UE) 2016/425, Standard: EN 149:2001+A1:2009. In asa-zisele certificate de conformitate acestea sunt denumite “disposable medical mask” si “medical face mask”, iar in contractul de achizitie “single use surgical mask”. Reamintim, de asemenea, ca productia de masti de protectie din China se inscrie in 5 standarde diferite, indicii de protectie si performanta (dar si pretul de comercializare) fiind diferiti de la o categorie la alta.

 1. Surgical mask
 2. Respiratory protective equipment
 3. Medical protective face mask
 4. Disposable medical face mask
 5. Daily protective mask

Mastile catalogate de standardul european ca fiind FFP3 sunt echivalentul mastilor produse in China cu calificativul KN100 sub standardul GB 2626 – 2006 privind “respiratory protective equipment). Ori acest lucru nu se regaseste in niciun document furnizat.

Cei doi reprezentanti ai municipalitatii au stiu de la bun inceput ce fel de produse achizitioneaza (ieftine, de la producatori neconsacrati, fara certificate de conformitate) dar, din motive asupra carora putem doar specula, au transmis public, in mod insistent, ca toate produsele respecta toate normativele in vigoare iar o firma “globala” si-a asumat verificarea acestora. In fapt, dupa cum se dovedeste, documentele invocate nu exista sau sunt altceva decat ne sunt prezentate iar compania si-a asumat doar o inspectie vizuala, tehnica, a produselor pregatite de livrare, nicidecum o verificare de conformitate si/sau de calitate.

USR Bihor nu sustine ca materialele achizitionate din China sunt neconforme. Sustinem insa ca, din documentele ce ne-au fost remise sau au fost prezentate public pana in momentul acesta, nu reiese in niciun moment ca acestea ar fi conforme si certificate adica testate, sigure si performante asa cum ne-au fost prezentate.

Uniunea Europeana a emis intr-adevar o recomandare care permite folosirea produselor de protectie necertificate sau in curs de certificare in contextul Coronavirus. Insa, cu indeplinirea cumulativa si integrala a anumitor conditii: acestea sa fie folosite doar pe perioada actualei crize sanitare, sa nu ajunga in circuitul civil, sa faca parte dintr-o achizitie centralizata a unei autoritati relevante a statului care poate verifica conformitatea acestora, sa fie fabricate in conformitate cu standardele EN. SCJU Oradea nu este nici o autoritate relevanta a statului roman, nu are nici capacitatea tehnica si legala de a verifica conformitatea unor produse de acest tip si nu poate furniza nici documente din care sa reiasa standardele de productie pentru produsele importate.

Suntem dispusi sa intelegem si sa acceptam, intr-o anumita masura, unele exagerari in auto-promovare folosite de autoritatile locale pentru a-si crea in fata electoratului o imagine pozitiva, mai ales acum, in pragul alegerilor locale. La fel cum ne-am obisnuit cu transformarea banilor publici pusi anual cu generozitate la dispozitia APTOR mai degraba in propaganda politica decat turistica. Consideram insa ca este inadmisibil modul in care, prin actiunile lor, cei doi reprezentanti ai municipalitatii oradene au pus in pericol siguranta personalului medical si de interventie care a beneficiat de aceste produse de protectie. Starea de pericol rezida nu numai in faptul ca au achizitionat produse ieftine, de la producatori neconsacrati, pentru care nu pot prezenta vreo dovada de conformitate ci si in faptul ca au conceput si prezentat public, in mod coordonat si intentionat, prin trunchieri si manipulari de informatii, o imagine care nu corespunde realitatii, prin aceasta amagind opinia publica si personalul medical si de interventie ca are la dispozitie produse de protectie verificate, certificate si performante creand astfel o falsa stare de securitate. Riscul la care cei doi reprezentanti ai municipalitatii au astfel expus mii de persoane nu poate fi justificat nici prin dorinta de a face economii in bugetul municipalitatii, nici prin caracterul exceptional al starii de necesitate.

Avand in vedere cele prezentate anterior, considerăm că demisia celor doi reprezentanti ai municipalitatii (Mihai Jurca – Primaria Oradea si Gheorghe Carp – Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea) care au conceput, supravegheat si coordonat achizitia de materiale de protectie din China ar fi un gest de normalitate. De asemenea, solicitam Primariei Oradea si SCJU Oradea prezentarea documentelor neprezentate din raspunsul conform legii 544 si demararea unei actiuni de verificare a conformitatii produselor achizitionate din China prin intermediul unei companii acreditata si competenta pentru asemenea inspectii”.

Documentația integrală furnizată de USR, aici: https://bihor.usr.ro/2020/07/03/masca/.

JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO a solicitat deja Primăriei Oradea un punct de vedere relevant, ca răspuns la cele arătate de USR, pentru o bună informare a cititorilor noștri, contribuabili la bugetul local.

UPDATE | Dr. Carp: La Spitalul Covid-19 sunt 141 de internați, 15 pe paturi ATI. Jurca, despre importul din China: a costat 4 milioane de dolari, cu transport inclus

VIDEO | Un Boeing 737 Shanghai – Oradea a aterizat, plin cu echipamente de protecție

Șapte camioane cu 170 de paleți de materiale de protecție au ajuns la Oradea

 

 

28 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. C. Manciu says:

  Aici sunt banii din taxe și impozite, banii merg să hrănească poporul chinez.

  • Sicum ramane cu dzvoltarea says:

   Intrebarea mea e: unde e acum DNA?nu investigheaza cum s-au furat banii contribuabililor in aceasta isterie?sau DNA este deservit doar intereselor liberale?sa nu uitam ca PDL au creat acest organism de oprimare politica in campania 2004 ,cand tartorul suprem ,traian besescu a ajuns presedinte pe sloganul:”🌶 pe corupti”.apoi in 3-4 ani de guvernare nu am vazut nimic alceva in mass-media decat linsaj politic,unde neghiobii liberali aplaudau frenetic in tandem cu restul “pulimii”!

  • Andronescu maximilian says:

   Bai idiotilor,pupati in dos PNL doar ptr ca asa va este spus,sau ca e ereditar indoctrinat in familiile voastre.acest liberalism fascist nu are nici o relevanta in aceasta situatie dramatica si nicaieri in vietile romanilor de rand!sint sigur ca inyre liberali exista si oameni lucizi care isi doresc prosperitatea acestei natiuni,nu doar interesele obscure care ofera beneficii pe termen scurt!

   • ..... says:

    Nu cred ca este macar un politician care sa vrea bine poporului si tari si nici macar nenascut

    • Florin popa says:

     Halo,doamna felicia popovici(procuroare sef DNA Oradea) ,ce facem nu demaram si o ancheta in aceasta speta?sau nu e voie daca are legatura cu PNL?

 2. buksi says:

  Nu ne intereseaza ce crede USR, tot pe Bolojan il votam. Daca ati fi cu adevarat Uniunea Salvati Romania ati face ceva pentru tara asta si pentru cetatenii ei, nu ati fi mereu Gica Contra la orice actiune intreprinsa. Succes la alegeri!

  • Adevar says:

   Acuma ti-au fost prezentate dovezi ca banii tai si ai mei au fost folositi fara cap si am fost manipulati si tot nu intelegi….cu ce esti diferit fata de unu care voteaza PSD?

 3. anonim says:

  Sa fim seriosi, In tara asta demisia de onoare este o utopie 🙁

 4. ? says:

  Alegerile vor fi câștigate de partidul Haiducesc PSD +PNL+USR. cu sloganul :
  Mafia salvează Patria.

 5. DIAVOLESCU says:

  Useratatii cer demisia Peneleprosilor.

  Cum ar veni. tilharii tipa impotriva hotilor ca fura mai mult ca ei.

  • Oare says:

   Prezinta te rog dovezi ca USR a furat ceva pentru ca vorbesti fara tine si te afli in treaba degeaba…ti se prezinta dovezi in legatura cu achizitia facuta de PNL si te prefaci ca nu vezi.

 6. Fekete says:

  Politicianul.
  Un împuțit, uite nu a șters toaleta, are perie de budă și nu a curățat. Ți-am zis că e un împuțit.

  Raționamentul e simplu: Politica e curvă. Toți politicienii sunt ticăloși.
  Ce vor policienii : Masca pe figură vitelor și marș la vot.

 7. coco says:

  bai usere, GURA!! astia nu stiu decat sa comenteze ampulea si sa faca scandal!! la orice aveti de comentat, ba!! habar n-aveti pe ce lume traiti, vai de capu vostru!!

  • caco says:

   exact , lasati pnl-ul sa fure in liniste !

  • Pitiu says:

   Ai citit macar analiza facuta de USR sau vorbesti doar sa te afli in treaba? Bolojan a facut dar trebuie sa ne emancipam si sa nu ne mai multumim cu faptul ca “se face ceva macar”, trebuie sa urcam o treapta la “se face ceva cu cap” si aici USR ar putea avea un cuvant de spus. PNL s-a prea obisnuit sa faca ce vrea fara sa fie controlat daca intradevar se face cu calitate.

 8. Viziunile says:

  Despre exproprieri la modul general de la alegeri mai departe, care este poziţia USR?

 9. martin says:

  cei de la usr bat campii, cred ca acest partid va disparea de pe scena politica.

 10. Alin says:

  Eu la alegeri voi alege USR cu dorința ca PNL să fie câștigător. PNL a dovedid că face (adică Bolojan) doar că avem nevoie și de un partid care să mai vegheze asupra ce se facez un partid care să expună și neregulile așa cum sunt ele și nu ca șantaj politic (UDMR). Eu până în momentul acesta am fost super mulțumit că se face, doar că e cazul ca de acum înainte să se facă din ce în ce mai bine. Vreau ca USR să fie ca o firmă de consultantă pe cate noi alegători o alegem ca să vegheze corect asupra ce face PNL. Din păcate deși Bolonaj e un om fain, în toți acești ani insituțiilez bussines-uriele, afacerile imobiliare, afacerile cu dedicație, modificările urbanistice se fac cu preponderență în favoarea celor care simpatizează direct acest partid și nu în favoarea omului de rând.

 11. ioana says:

  mai usristilor voi trebuie sa stiti ca mastile au fost cumparate la un pret f. bunin jur de 70 de bani pe bucata la masti, voua ce nu va convine de ce au fost asa ieftine sau ciripiti si voi sa va aflati in treaba, faceti pentru campanie electorala, oricum in bihor nu prea aveti electorat scorul vostru va fi sub 5% asa ca ciocul mic, ca nu va ajuta ciripitul.

 12. Citizen says:

  Fiindca ce edihoreanul se sterg toate comentariile care deranjeaza,ma repet.

  1. Carp, nu fura si nu este corupt.
  2. Toate prostituatele de pe Borsului sunt virgine.

 13. USR CE A FĂCUT PENTRU BIHORENI IN ACEASTĂ PANDEMIE ?!!??!!!NIMIC!!!SA CONTROLEZE AUTORITĂȚILE STATULUI PROCEDURA DE ACHIZIȚIE ȘI CONFORMITATE SAU USR ESTE ORGAN DE CONTROL CEVA DE GENUL ,,STAT IN STAT"??!!??? says:

  Pe langa faptul că nu au făcut nimic concret în pandemie USR BIHOR ne prezintă lucruri aiurea cel puțin până când vor fi confirmate de autoritățile statului.Este nedrept să arunci cu noroi înspre oameni gen Dr Carp care a luptat și lupta cot la cot cu cei din linia întâi.Oradea a gestionat exemplar criza virusul până acum și asta se vede chiar daca pe unii îi roade vizibil acest lucru.Din respect față de acei oameni care lupta in prima linie nu trebuia să ieșiți cu asemenea speță fara a avea dovezi solide este o jignire adusă lor ,instaurând o stare de panică și în rândul cetățeanului de rând care nu era necesară acum.Poate pt unii atragerea de capital politic nu are scrupule și nici nu contează sănătatea oamenilor.Dar voi USR in afara de al avea pe Ariel coada de purcel că și emblema ce ați făcut bun ,concret spre a creste calitatea vieții românilor???p.sOrice prost știe critica de pe margine …

 14. Victor says:

  Penibili cei de la USR si din acest motiv vor face scor foarte mic la alegerile logale.
  Pana la urma ce sa votezi? Leprele din PSD? Curvele din UDMR(care nici ei nu stiu pe ce lume traiesc), Ratatii/Nulitatile de la USR?
  Bine si PNL este plin de dobitoci de nivelul celorlalte partide, de fapt toate partidele din Romania sunt vai de capul lor.

  Ideea este ca la Oradea majoritatea cetetenilor vor vota cu omul Bolojan si nu cu partidul. Eu unul sunt multumit de ce a facut Bolojan pentru oras si ce va face in viitor(reabilitarea coridorului Nufaru-Cantemir, construirea unei gradini botanice intre cele doua parcuri Salca. Doar viitoarea Gradina Botanica este suficienta sa pun stampila pe Bolojan cand de la opozitie nu am vazut absolut nimic interesant.

  Oricum este cat se poate de evideta campania Anti-Bolojan a opozitie care se desfasoara de cateva luni. Adica opozitia din Oradea este atat de slaba ca tot ce pot sa fac este doar sa se lege de primarul in functie, ei nu au idei, nu au proiecte, solutii pe termen scurt, mediu si lung etc. doar critica si critica la adresa cuiva care face ceva pentru Oras, doar lucuri fara substanta sau importanta, discutii irelevante.
  USR-istii vad ca de cateva zile bocesc pe internet dupa buruieni crescute pe malul Petei de zici ca erau padurea Amazoniana. PSD-istii au plans la inceputul anului dupa cateva salcii care au fost taiate pentru ca altfel stateau sa cada in Cris. Astia sunt, cum sa votezi asa ceva?

 15. meri says:

  useristii au devenit trompetisti, latra si ei dar nu-i baga nimeni in seama.

 16. lola says:

  usr bat apa-n piu.

 17. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.