bihon.ro Web analytics

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Oradea: În niciun caz nu vom scădea testările

De Călin Corpaș
Reactualizat la:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Oradea: În niciun caz nu vom scădea testările

Ministrul Nelu Tătaru, însoțit de managerul Spitalului Municipal, Maria Silaghi și de primarul municipiului, Ilie Bolojan. Din delegație au mai făcut parte prefectul Țiplea și dr. Carp.
Reactualizat la:
După vizita-fulger efectuată la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a concluzionat că "managementul s-a descurcat destul de bine", iar Bihorul nu a avut probleme cu stocurile de materiale și medicamente. Tătaru dezminte speculațiile privind o scădere a numărului de testări.
Scris de Călin Corpaș - După vizita-fulger efectuată la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a concluzionat că "managementul s-a descurcat destul de bine", iar Bihorul nu a avut probleme cu stocurile de materiale și medicamente. Tătaru dezminte speculațiile privind o scădere a numărului de testări.

Miercuri, ministrul Sănătății a fost prezent în județul Bihor, într-o vizită inopinată. Aterizat la Oradea, Nelu Tătaru a mers direct la sediul DSP Bihor, flancat de SPP, după care s-a deplasat la Prefectură, unde a fost așteptat de prefectul Dumitru Țiplea, împreună cu Ilie Bolojan și dr. Gheorghe Carp. Apoi, împreună cu aceștia, ministrul s-a deplasat la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu, dedicat tratării Covid – 19.
După vizita-fulger din spital, în dialogul purtat de Tătaru cu jurnaliștii s-au abordat subiecte delicate, precum: medicamentele și echipamentele din Spitalul Municipal, situația cadrelor medicale, evoluția numărului de testări în contextul în care se speculează că se va testa mai puțin, problema transfuziei de plasmă și modul în care știu autoritățile să comunice, pentru a fi credibile în fața populației.
Dincolo de observațiile cum că, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, județul Bihor nu a avut și nu are probleme cu achiziția de materiale sanitare, echipamente și medicamente, iar “managementul (spitalicesc – n.red.) s-a descurcat destul de bine”, concluzia ministrului Tătaru este că “această pandemie nu se tranșează în spital, ci în prespital, acolo unde avem o transmitere accentuată. Respectând niște reguli, putem limita această transmitere și putem avea o scădere a numărului de cazuri și atunci avem și o degajare a patologiei de spital. Noi am făcut acele reguli care trebuie doar respectate. Cred că fiecare în felul nostru putem repeta aceste reguli. Celor apropiați nouă sau celor care la un moment dat contestau această pandemie”.

Ministrul Nelu Tătaru și prefectul Dumitru Țiplea, pe platforma parcării amplasată în fața Spitalului Municipal. Tătaru a răspuns tirului de întrebări.

Redăm, în cele ce urmează, dialogul purtat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu mass-media, la încheierea vizitei-fulger efectuată la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea:

JB & BIHON: Cât a durat vizita în acest spital și care sunt aspectele punctuale pe care ați dorit să le urmăriți?
Ministrul Nelu Tătaru: Aspectele legate de management, de necesar, de evoluție a pandemiei din punctul de vedere a materialelor, a medicamentelor și a părții umane. Discuțiile au fost pe fiecare palier în parte. Sunt apanajul managementului, care în acest moment s-a descurcat destul de bine. Menționez că suntem la peste 5 luni de pandemie, în condițiile în care și corpul medical are și el niște limite. Avem grijă ca acest corp medical să poată face presiunii, dar în același timp să poată să aibă și o viață personală.
La nivelul județului Bihor, nu a fost niciodată o problemă cu echipamente, medicamente sau materiale sanitare, aici având și aportul Primăriei și a factorilor din administrația publică locală, care au suplimentat ceea ce nu reușeau spitalele să realizeze.

Evoluția cazurilor pozitive Covid-19 în județul Bihor

JB & BIHON: Ce alte destinații sau unități spitalicești veți mai vizita în județul Bihor, azi?
N.T.: Azi nu vom mai vizita nicio unitate medicală, vom merge în alt județ.

JB & BIHON: Care sunt obiectivele privind evoluția numărului de testări în perioada următoare, la nivel național?
N.T.: După cum știți, avem niște protocoale agreate de OMS, de INSP și de ECDC (Centrul European de Prevenire a Bolilor – n.red.), pe care le aplicăm și noi la nivel național. Sunt protocoale care merg pe ancheta epidemiologică, pe profiluri de persoane de risc, cum este corpul medical.

JB & BIHON: Ne putem aștepta la o scădere a numărului de testări, la nivel național, în perioada următoare?
N.T.: Nici într-un caz, ține foarte mult de fiecare laborator în parte. În acest moment avem 133 de puncte, cu o capacitate maximă de 27 – 28.000 de teste. Ține foarte mult de aparat, ține foarte mult extra-proof, de reactivi, de partea umană. Doar laboratoarele sunt cele care pot lucra aceste teste.

Evoluția numărului de testări, în România

Jurnalist: Ce ați observat la DSP Bihor?
N.T.: Se muncește mult. La sfârșitul pandemiei vom trage o linie. Faptul că în acest moment avem și medici școlari care participă și avem peste 50 de anchete epidemiologice pe zi și sunt făcute în termen de 24 de ore, este un rezultat bun.

Jurnalist: Cum își explică ministrul diferențele substanțiale între sursele locale și ceea ce raportează Grupul de Comunicare Strategică, care nu raportează câte decese sunt în fiecare județ?
N.T.: La nivel național informația vine de la nivel local – DSP și Comitetele Județene pentru Coordonarea Intervenției. La decese, avem o confidențialitate pe care trebuie să o păstrăm și tot de la nivel local ne vin și acele decese. Sunt date confidențiale și mai ales în decese avem o responsabilitate suplimentară.

Jurnalist: Cât de periculoasă este această relaxare?
N.T.: Am văzut o a doua cocoașă a primului val pandemic, care a fost mai agresivă decât primul val. Terapia Intensivă este segmentul sanitar care trepidează, la un moment dat. Am plecat cu un număr limitat de paturi ATI. Acum patru săptămâni aveam 840 de paturi, în acest moment avem 1.034 de paturi complet utilate. Suntem la 473 de cazuri pe ATI, putem gestiona, dar nu putem lăsa doar în baza cadrelor medicale.
La nivel național, avem peste 4.000 de persoane din corpul medical infectate. Nu putem spune că ducem lipsă, dar nu trebuie să ne lăsăm la această bază. Personalul medical a făcut față, în această perioadă. Dar dacă noi, cei care trebuie să respectăm niște reguli, ne lăsăm doar pe personalul medical, vă spun că vom ajunge să colmatăm acest sistem.
Această pandemie nu se tranșează în spital, ci în prespital, acolo unde avem o transmitere accentuată.
Vedem numărul celor pozitivi la revenirea din concedii, vedem acea navetă făcută cu anumite mijloace de transport. Dar respectând niște reguli, putem limita această transmitere și putem avea o scădere a numărului de cazuri și atunci avem și o degajare a patologiei de spital.

 

Jurnalist: Sunt voci care acuză că nu s-a simplificat procedura privind dosarele în vederea recoltării de plasmă.
N.T.: Sunt în lucru anumite metodologii, dar trebuie să înțelegem că o recoltare de plasmă nu este un act medical banal, ci impune teste suplimentare pentru a face această transfuzie. Plasma se ia de la cei care nu mai sunt pozitivi și au anticorpi și se adresează pacienților critici, care au virusul în sânge. Pentru a face parte dintr-un din cele două categorii, trebuie să certificăm prin analize, pentru a vedea de la cine recoltăm și către cine.

Jurnalist: Cei care donează plasmă își fac testele pe banii lor?
N.T.: Nu, își fac la centrele care donează.

Jurnalist: Vă gândiți să schimbați ceva în modul de comunicare, ca oamenii să conștientizeze că nu e o joacă?
N.T.: Sperăm foarte mult în ajutorul dumneavoastră (al mass-media – n.red.). Noi am făcut acele reguli care trebuie doar respectate. În măsura în care aceste reguli nu se respectă, și noi nu le vom repeta în fiecare zi, chiar dacă tindem să devenim obișnuiți (în a le repeta – n.red.), nu vom avea nicio schimbare. Cred că fiecare în felul nostru putem repeta aceste reguli. Celor apropiați nouă sau celor care la un moment dat contestau această pandemie.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Covid19 says:

  Nimeni nu a cerut sa le scadeti. Inca de la inceput ati facut prea putine, dar poate erati prea ocupati sa va laudati cat de bine ati gestionat criza. Si acum sunt prea putine. Ce poti astepta de la ciuma galbena? Va bateti joc de cetateni si apoi va laudati.

 2. Un oradean says:

  Bă ministru de câcat nu voi faceti testarile ci persoanele care vor sa plece din tara asta de cacat condusa de PNL ,binenteles pe banii lor personali

 3. Ionescu says:

  Nu am legatura cu domeniul presei, dar constat ca unii dintre reporterii locali nu au putut sa puna intrebari mai bune decat unele absolut tampite ce probeaza stupiditate autentica, in mod special cei de la Bihoreanul (alde – Adrian Cris ) Q.E.D. Mi-e si rusine sa fiu bihorean, pentru ca performanta jurnalistica a unora dintre semenii nostri ne recomanda cu o eticheta de provinciali rudimentari.

 4. Betonarul says:

  În niciun caz nu vom scădea testările……………..fiindca cifrele mari ne servesc interesele…….

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Focar de coronavirus la echipa de polo CSM Oradea
  CSM Oradea nu a făcut deplasarea la turneul de la Brașov. Cei de la Crișul sunt toți negativi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sistem nou de vânzare a biletelor la teatru
  Pentru reprezentaţiile din luna noiembrie se vor putea face doar rezervări de bilete.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr din Aleșd, prins în flagrant în timp ce vindea 105 grame de cannabis. Avea acasă o mini-fabrică de droguri
  Un bărbat, de 26 de ani, bănuit de trafic intern de droguri de risc, a fost prins luni, în flagrant delict, de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul Antidrog și procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bolojan dă afară cam jumătate din angajații CJ Bihor
  Este doar prima etapă de disponibilizare, până în decembrie e de așteptat că se vor stabili noi concedieri din instituțiile subordonate Consiliului Județean. 26

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alte decese de COVID-19, în Bihor: Cinci decese, în 24 de ore, la persoane cu vârste între 64 – 79 ani
  Două femei, de 69 respectiv 73 de ani și un bărbat de 64 de ani, toți trei în stare gravă la secția de Anestezie Terapie Intensivă, o altă femeie de 79 de ani, internată la secția de Infecțioase și un alt bărbat, de 73 de ani, internat la secția de Pneumologie, au decedat, confirmați fiind și cu coronavirus. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trafic Bihor: amenzile rutiere au scăzut la jumătate și „a plouat" cu sancțiuni pentru coronavirus
  Probabil printre cei mai afectați de pandemie sunt polițiștii. Din cauza atribuțiilor tot mai multe, Poliția Bihor trebuie, cu aceeași oameni să se achite și de îndatoririle clasice și zilnice. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.