bihon.ro Web analytics

Violoncelist doctorand, invitatul Filarmonicii

De Camelia Buşu

Violoncelist doctorand, invitatul Filarmonicii

Reactualizat la:
Ştefan Cazacu va interpreta, sub conducerea maestrului Horváth Gábor, Concertul nr. 2 de Haydn.
Scris de Camelia Buşu - Ştefan Cazacu va interpreta, sub conducerea maestrului Horváth Gábor, Concertul nr. 2 de Haydn.

Pentru joi seara, Filarmonica oferă melomanilor un program special. Prima lucrare este uvertura „Regele Ştefan” de Ludwig van Beethoven, o lucrare destul de rar interpretată. Programul va continua cu Concertul nr. 2 pentru violoncel și orchestră în Re major de Joseph Haydn. Lucrarea compusă în 1783, a fost dedicată lui Antonín Kraft, violoncelist în orchestra curţii prinţului Esterházy Miklós.

Solistul invitat, Ştean Cazacu, are 25 de ani şi a început să iubească violoncelul încă de la vârsta de cinci ani, îndrumat fiind de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Răzvan Suma, în prezent fiind doctorand la aceeaşi instituţie. A obţinut numeroase premii în diverse competiţii naţionale şi internaţionale, fiind distins cu Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Januigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians (2010 Bucureşti), în anul 2009 Revista Actualitatea Muzicală oferindu-i Premiul Tânărului Interpret. A susţinut recitaluri în ţară şi străinătate, colaborând ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu orchestra Filarmonicii din Chişinău.

Pentru lucrarea sa de doctorat şi-a ales un subiect care nu a mai fost abordat până acum. A studiat sonatele de George Enescu pentru pian şi violoncel, şi pentru că Enescu le-a scris în două stiluri – brahmsian şi stil francez, a ales să facă o legătură cu sonatele de Brahms şi sonatele de violoncel ale lui Fauré.

Spectaculos, dar dificil

Despre concertul de Haydn, Ştefan Cazacu mărturiseşte: „Am ascultat pe youtube şapte sau opt interpretări ale concertului. Mi-a plăcut în mod special cea cântată în stil baroc, totul cu un semiton mai jos, dar nu m-am inspirat de acolo pentru că era interpretat pe un instrument de epocă, dar am luat câteva idei. Mi-a plăcut foarte mult. La Haydn trebuie cântat într-un anumit stil, mult mai liniştit, şi nu trebuie cântat cu presiune. Este un concert şi spectaculos, şi dificil, dar foarte benefic pentru violonceliştii concertişti”.

În partea a doua a concertului veţi putea asculta o compoziţie romantică de mare popularitate, Simfonia a II-a în mi minor, op. 27 de Serghei Rahmaninov. În urma eşecului primei sale simfonii, din cauza unei interpretări nereuşite dirijate de Glazunov, Rahmaninov s-a retras şi nu a mai compus ani la rând. În perioada verilor din anii 1905-1906, aflat la rezidenţa familiei din Ivanovka, a compus Simfonia a II-a în mi minor, dedicând-o fostului său profesor de la Conservatorul din Moscova, Serghei Taneiev. Nemulţumit de rezultat, după mai multe luni de revizuiri a finalizat compoziţia şi a dirijat-o în premieră la Sankt Petersburg pe 8 februarie 1908. Succesul şi premiul Glinka prin care a fost recunoscută simfonia, i-au readus din nou credinţa în propriile forţe creatoare.

Cu studentul lui Răzvan Suma

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Horváth Gábor din Ungaria. Din 2000 predă dirijatul la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta iar din 2002 dirijatul și muzică de cameră la Liceul de Muzică „Szent István Király”, în fiecare an fiind conducătorul taberei muzicale din Tihany. Din 1 ianuarie 2010 deţine funcţia de director artistic al Orchestrei Simfonice din Gödöllő, iar din 2014 este doctor în muzică al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”. „Mă bucur că voi dirija uvertura «Regele Ştefan», mai rar interpretată, şi asta pentru că lucrarea redă foarte bine spiritul maghiar. M-am bucurat şi că voi avea ca interpret la violoncel un tânăr, fost student al lui Răzvan Suma cu care am colaborat acum un an, la Sibiu, la concertul pentru violoncel de Dvořák. Pentru partea a doua a concertului m-am gândit că ar fi foarte potrivită simfonia lui Rahmaninov, contrastând cu prima parte, clasică, a programului. Este o lucrare foarte frumoasă, pe care simt că o iubeşte şi Filarmonica din Oradea, cu care am mai colaborat de vreo cinci ori până acum şi care se află într-o evoluţie continuă”. Concertul simfonic va începe, ca de obicei, de la ora 19:00.

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ultimatum says:

  VIOLO(ce)? bai prostanaco care ai scris articolul, unde dracu ai facut limba romana? VIOLONIST toanto… unde dracu va gasesc astia de la bihon, gloabelor? :)))))

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  15 milioane de euro, finanţări pentru împăduriri
  S-a prelungit până, pe 31 martie 2020, depunerea cererilor de sprijin pentru schema de împădurire.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ePiramida, funcţională de luni
  Platforma online poate fi accesată parţial, în baza codului numeric personal. Pentru acces la toate secţiunile, utilizatorul trebuie să ceară Primăriei, online sau la ghişeele din Piramidă, validarea contului.

  Bihon CSM Oradea

  CSM Oradea va juca cu Dinamo în semifinalele Cupei
  Turneul Final Four al Cupei României se va desfășura la Cluj-Napoca, la 9-10 februarie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Discoteca anilor '70-'80”, la muzeu
  Este vorba despre prima expoziție permanentă dedicată discotecilor din anii comunismului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parc industrial în locul vechiului CET
  Directorul demisionar al Termoficare SA, Stănel Necula, anunţă refuncţionalizarea terenului de la CET-ul vechi de pe Borșului. După toate probabilităţile, Necula va rămâne în administraţia locală, la Termoficare SA şi după intarea în vigoare a demisiei depuse ca urmare a unei condamnări penale. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Debitul Crișul Repede, de trei ori mai mic decât media multianuală
  Debite scăzute și fenomene de iarnă în bazinul hidrografic Crișuri. Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.