bihon.ro Web analytics

Voluntariat româno-norvegian în Bihor

Reactualizat la:
Tineri din Bregen – Norvegia – au participat la un schimb de experienţă pe tema voluntariatului în Bihor.
Scris de erdei - Tineri din Bregen – Norvegia – au participat la un schimb de experienţă pe tema voluntariatului în Bihor.

Pe vremea comunismului munca voluntară, cunoscută sub denumirea de „muncă patriotică” era la ordinea zilei în comunităţile româneşti. Azi, trebuie să vină străinii să ne îndemne să facem muncă voluntară.

Iniţiativa este totuşi lăudabilă, mai ales când protagoniştii sunt tineri. Promovând implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilorpentru dezvoltarea comunităţilor locale, un grup de tineri norvegieni au ales să înveţe despre cultura romă şi realităţile socio-economice ale comunităţilor rome în cadrul unui program iniţiat de Fundaţia Ruhama. Astfel, a luat naştere un schimb de experienţă cu  tineri voluntari romi din Bihor.

Activităţi

Concret, tineri norvegieni din Consiliul Locl al Tinerilor din oraşul Bergen s-au alăturat tinerilor romi din cinci comunităţi rurale din Bihor: Avram Iancu, Diosig, Drăgeşti, Husasău de Tinca şi Ineu. Aceştia au derulat în comun în perioada 31 august – 5 septembrie 2014 diferite activităţi de voluntariat în localităţile respective. Este vorba despre dotarea cu echipamente a spaţiilor de petrecere a timpului liber, a unei staţii de autobuz, programe educative şi de sănătate prin sport, programe ce urmăresc dezvoltarea durabilă a comunităţilor, etc.

Cu cinci dintre tinerii implicaţi în aceste activităţi am stat de vorbă. Alex, Costel, Daniel şi Cristi din Tămaşda au participat la amenajarea unui parc pe un teren nefolosit. „Ne place să ne implicăm în astfel de activităţi şi o vom face şi pentru viitor. Facem pentru comunitate şi pentru noi ceea ce facem”, a declarat Alex.

Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea a găzduit vineri, 5 septembrie, o întâlnire între cei implicaţi în proiect şi reprezentanţi administraţiilor locale beneficiare ale proiectului. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai ambasadei Regatului Norvegiei la Bucureşti, în persoana doamnei Hilde Berit Eide, consilier granturi SEE. „Proiectul este un exemplu prin care se consolideazărelaţiile bilaterale dintre Norvegia şi România. Aceste fonduri au ca scop reducerea disparităţii socio-economice şi consolidarea relaţiilor bilaterale”, a precizat doamna Hilde Berit Eide.

În luna martie 2015, un grup de tineri voluntari romi din România vor participa la schimbul de experienţă în Bergen. În cadrul întâlnirii de la Primăria Oradea a fost vernisată o expoziţie de fotografii realizată şi organizată de tinerii romi împreună cu tinerii norvegieni. Au fost surprinse imagini ale comunităţii de r omi din Bihor şi imagini din cadrul activităţilor de voluntariat desfăşurate.

Proiectul „Tineri din România şi Norvegia – promotori ai voluntariatului civic comunitar”este derulat de Fundaţia Ruhama, în parteneriat cu primăria oraşului Bergen. Proiectul are o finanţare nerambursabilă în valoare de 74.970 de euro prin granturile SEE 2009 – 2014.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Încă o victorie pentru „leii roșii”
  CSM CSU Oradea a dispus de SCM Timișoara cu scorul de 77-67.

  România

  Vaccinare fără programare: De vineri, oricine dorește se poate vaccina cu serul AstraZeneca
  Oricine persoană care vrea să se vaccineze cu AstraZeneca împotriva COVID-19 o poate face începând de vineri, fără programare. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victor Micula, trimis în judecată într-un nou dosar. Este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni
  Omul de afaceri este acuzat de aproximativ 30 de infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, și de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. 12

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prințul Philip va fi înmormântat într-un sicriu din lână
  Înmormântarea prințului Philip va avea loc sâmbătă, 17 aprilie, la Castelul Windsor. 2

  BIHON Sport local

  Liga 4 Bihor nu se reia! „Protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc și-a dorit”
  2

  România

  PSD îi cere președintelui Iohannis să intervină în criza politică: „Să iasă din letargie și să intervină public"
  Președintele României, Klaus Iohannis, trebuie să iasă din letargie și să rezolve criza politică majoră din ”Guvernul Său”, transmit, joi, social-democrații. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.