bihon.ro Web analytics

Vulcanistul Mircea Flonta, academician titular. Coleg de clasă cu alți doi academicieni de la Samuil Vulcan

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Vulcanistul Mircea Flonta, academician titular. Coleg de clasă cu alți doi academicieni de la Samuil Vulcan

Reactualizat la:
Liceul de la Beiuș este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Lazăr Dragoș. Mircea Flonta era până acum membru corespondent.
Scris de Veronica Bursașiu - Liceul de la Beiuș este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Lazăr Dragoș. Mircea Flonta era până acum membru corespondent.

„Tata ar fi vrut să fac medicină sau inginerie. Era conştient că filosofia nu-i o pâine sigură“, mărturisea Mircea Flonta care alături de filosoful Ilie Pârvu și fizicianul Ladislau Vékás au devenit miercuri academicieni titulari. Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef cu UE, este membru corespondent, iar mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, membru de onoare. Wolfram Mauser este membru de onoare din străinătate.

„Este titlu de „noblețe” pentru Colegiul Național Samuil Vulcan . Aici au învățat și au devenit academicieni 13 elevi”, spune profesorul de la CN Samuil Vulcan Andrei Indrieș. Academia Română este condusă de Ioan Aurel Pop, profesor și fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cetățean de onoare al Beiușului.

Mircea Flonta (n. 19 noiembrie 1932, Supur, Satu Mare, România) este filozof , profesor de filozofie la Facultatea de Filozofie a Universității din București, specialist în teoria cunoașterii, epistemologie, filozofia limbajului. Obține doctoratul în filozofie în 1970 cu o lucrare despre epistemologia genetică, iar în perioadele 1972-1973, 1985, 1991 a fost bursier Humboldt.

„La Beiuș am frecventat un liceu cu tradiție, înființat în 1828 de către Episcopul Unit de Oradea, Samuil Vulcan . Avea foarte mulți profesori de calitate, foarte motivați și foarte dedicați profesiei lor. Iar regimul de studiu al internatului de la Beiuș a fost excepțional. Presupun că am câștigat foarte mult în cei trei ani petrecuți acolo în ceea ce privește disciplina muncii și capacitatea de concentrare. A trebuit să depun mari eforturi pentru a mă situa printre cei mai buni din clasă”, a povestit academicianul Mircea Flonta despre perioada petrecută la Beiuș.

Specialist în epistemologie și filosofia limbajului, cea mai mare parte a activității sale de cercetare a dedicat-o filosofiei lui Wittgenstein, aducând contribuții esențiale în domeniul filosofiei religiei, mai ales prin aprofundările sale asupra sistemului filosofic al lui Lucian Blaga. De asemenea, Mircea Flonta a contribuit și la dezvoltarea filosofiei biologiei, în contextul darwinismului, a teoriei cunoașterii, a filosofiei științei sau a studiilor asupra sistemului filosofic kantian.

Filosoful a tradus din Hume, Kant, Wittgenstein, Popper, von Wright, Einstein, Kuhn, Russell, St. Toulmin și A. Janik.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Andrei says:

  In toate articolele biografice despre Mircea Flonta , acesta este amintit ca absolvent al liceului Gh Sincai din Baia Mare.(!!). Liceul din Beius a fost , intr-adevar , unul dintre cele mai bune licee din Ardeal, de la infiintarea sa pina la sfarsitul anilor 70( 1970), cand profesorii de elta, scoliti la universitati interbelice prestigioase au inceput sa se pensioneze, iar in locul lor au venit localnici scoliti in noile scoli ale regimului.

 2. antibeius says:

  Se putea sa nu se laude binsenii cu ceva ? Nu se putea! Astia din Bins au in ei o dorinta bolnavicioasa de a se infoia in pene, ca-ti vine greata! Nici macar oltenii nu-s asa de laudarosi!

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutorul de încălzire și curent electric pentru sezonul rece, la DASO. Documentele necesare și sumele alocate
  Direcția de Asistență Socială Oradea va distribui și prelua documentele necesare pentru ajutorul de încălzire și pentru suplimentul de energie electrică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Terminalul intermodal de mărfuri, pe terenul Vămii Oradea
  Aleșii locali au votat vineri trecerea clădirii Vămii Oradea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului de Finanțe, în domeniul public al Primăriei Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pompierii au salvat viața unui bărbat adus la porțile subunității din Salonta
  Pompierii salontani au intervenit prompt și au salvat viața unui bărbat de 66 de ani.

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Dragnea vorbește despre planurile președintelui Klaus Iohannis cu criza politică
  Klaus Iohannis a vrut ca PNL să fie controlat de el 100% și nu putea face asta cu Ludovic Orban și a mai vrut ca cel care face propunerile pentru șefii parchetelor să fie omul lui, spune Liviu Dragnea:„își bate un cui în talpă foarte serios”. Despre alegerile anticipate, Dragnea afirmă: „o cacialma”.

  BIHON Opinii

  Instinctul ca durere
  E foarte greu să definești în ziua de azi, noțiunea de instinct, într-o societate așa zisă modernă și civilizată care funcționează după anumite reguli morale, sociale, politice etc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Județean 709, reparat pe cheltuiala constructorului
  Consiliul Județean Bihor a transmis că firma de construcții SC Crișana Proconstruct SA a început, pe propria cheltuială, lucrările de reparații pe Drumul Județean (DJ) 709 Talpoș, la limita cu județul Arad.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.