Ziua Culturii Naționale – Iosif Vulcan 180

De Camelia Buşu
Reactualizat la:
Reactualizat la:
Proiectul „Iosif Vulcan 180” se desfăşoară în perioada 15-20 ianuarie şi este finanțat de Ministerul Culturii.
Scris de Camelia Buşu - Proiectul „Iosif Vulcan 180” se desfăşoară în perioada 15-20 ianuarie şi este finanțat de Ministerul Culturii.

 

Asociația Culturală Teatrul de Copii Oradea și Teatrul Regina Maria Oradea, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, prin Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” și Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, prin departamentul Revista de Cultură „Familia”, anunță demararea proiectului „Iosif Vulcan 180” dedicat Zilei Culturii Naționale.

Proiectul „Iosif Vulcan 180” se desfăşoară în perioada 15-20 ianuarie și își propune să familiarizeze publicul interesat cu activitatea și biografia celui mai important animator cultural post pașoptist din Transilvania, Iosif Vulcan, accentuând pionieratul în promovarea limbii și culturii române în Transilvania aflată sub auspiciile Imperiului Austro-Ungar.

Scopul proiectului este realizarea unui dialog intercultural incluziv, prin intermediul căruia este vizat atât segmentul de public exclusivist, format din profesioniști și studenți din mediul academic, cât și publicul emergent, format din adolescenți, sau publicul mainstream, cel din urmă fiind exact segmentul de public pe care Iosif Vulcan și-a coagulat demersurile.

Evenimentul de deschidere al proiectului, un simpozion cu tema „Iosif Vulcan: Promovarea limbii și culturii române în Transilvania, prin literatură și teatru”, va avea loc vineri, 15 ianuarie ora 17.00, la sediul Muzeului Memorial Iosif Vulcan și îl are ca invitat pe istoricul literar Mircea Popa. Alături de el vor fi prezenți criticul de teatru Elisabeta Pop, poetul Ioan Moldovan, redactor al Revistei Familia, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, manager al Muzeului Țării Crișurilor şi scriitorul Ioan F. Pop. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook dedicată proiectului „Ziua Culturii Naționale – Iosif Vulcan 180”.

Evenimentul central al proiectului este proiecția în aer liber a unui scurtmetraj dedicat lui Iosif Vulcan, în trei locuri cu vad din Oradea, trei zile consecutiv. Filmul a fost realizat în muzeul memorial, fost sediu al Revistei Familia și domiciliu al scriitorului, și cuprinde inserții realizate de scriitorul Ioan F. Pop – muzeograf, și scriitorul Mircea Pricăjan – redactor-șef al revistei. Scurtmetrajul prezintă atât exponate valoroase, de la documente olografe trimise revistei de importanți scriitori români, la numărul Revistei Familia care cuprinde debutul lui Mihai Eminescu, cât și reconstituiri filmate cu actori ai Teatrului Regina Maria, trupa Iosif Vulcan: Emil Sauciuc, Anca Sigmirean, David Constantinescu, Ciprian Ciuciu, Eugen Neag, George Dometi, Anda Tămășanu, Angela Tanko, Alina Vicoveanu, Lucia Rogoz, Răzvan Vicoveanu, Andrian Locovei, Alexandru Rusu, Petre Ghimbășan.

Filmul va fi proiectat pe ecrane de 4×3 m, în Piața Unirii și parcările centrelor comerciale Era Park și Lotus Retail Park, în datele de 16, 17 și 18 ianuarie, în intervalul orar 18.00-19.00.

Marți, 19 ianuarie, de la ora 11:00, se va organiza un dialog live, online, între scriitorul Mircea Pricăjan, redactor-șef al revistei Familia și elevi ai Colegiilor Naționale „Mihai Eminescu” și „Iosif Vulcan” din Oradea, cu tema „Iosif Vulcan și Mihai Eminescu, de la literatura angajată la nașterea literaturii române”.

Proiectul se va încheia miercuri, 20 ianuarie, cu un alt dialog live, care va fi transmis online începând cu ora 19:00, între teatrologul Claudiu Groza și dramaturgul Matei Vișniec. Discuția va avea ca subiect rolul social al dramaturgului, plecând de la similitudinile dintre dramaturgia de emancipare națională a românilor din Ardeal scrisă de Iosif Vulcan și parabola antitotalitară din piesele lui Matei Vișniec.

Toate evenimentele vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook Ziua Culturii Naționale – Iosif Vulcan 180 și pot fi urmărite și pe paginile partenerilor de proiect. „Iosif Vulcan 180” este un proiect sprijinit financiar de Ministerul Culturii.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  OFICIAL! Persoanele vaccinate cu a doua doză pot intra în România fără a mai intra în carantină. Lista statelor din zona galbenă a fost actualizată
  Măsura este valabilă dacă de la a doua doză de vaccin au trecut peste 10 zile. 1

  BIHON Sport local

  Reunire cu mulți juniori la Luceafărul Oradea
  Pauza s-a încheiat și pentru cea mai tânără echipă din Seria 10 a Ligii a III-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  CSC Sânmartin vrea să urce în clasament
  Echipa bihoreană se întărește cu doi jucători experimentați și vizează o clasare superioară.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinul anti-Covid-19 nu i-a convins pe profesori
  Ministerul Educației a făcut publice rezultatele primei etape de consultare cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Mai mult de jumătate dintre dascălii bihoreni nu vor să se vaccineze împotriva virusului Covid-19. 15

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident pe Tudor Vladimirescu, provocat de „țeparul de le Electrica". Orădeancă anchetată pentru fals în declarații
  Se pare că bihoreanul care a înșelat mai mulți oameni, dându-se a fi reprezentat al Electrica a fost implicat într-un accident rutier, după care a „fugit" de la locul faptei. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Steluța Cătăniciu se dezlipește de PSD. Reacția lui Mang: "E strategia PSD"
  Nici măcar un trimestru nu a durat aventura în PSD Bihor pentru deputata clujenacă de Bihor, Steluța Gustica Cătăniciu. Aceasta se vrea social-liberală, în Parlament. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.