bihon.ro Web analytics

Ziua Națională a României, sărbătorită de sute de persoane în Piața Unirii din Oradea

De Marius Sasu

Ziua Națională a României, sărbătorită de sute de persoane în Piața Unirii din Oradea

FOTO: BIHON
Orădenii s-au adunat miercuri, cu mic, cu mare, în Piața Unirii din Oradea pentru a sărbători Ziua Națională a României.
Scris de Marius Sasu - Orădenii s-au adunat miercuri, cu mic, cu mare, în Piața Unirii din Oradea pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Anul acesta, festivitățile din Oradea, cu ocazia Zilei Naționale s-au desfășurat în Piața Unirii, fără paradă militară. Ceremonia a început la ora 11:00, cu primirea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului și ocuparea locului în formație.

Sute de orădeni au urmărit atât fizic, fiind prezenți la eveniment, cât și transmisiunea live de pe pagina Bihon.ro, a întregii ceremonii cu ocazia Zilei Naționale.

A urmat apoi intonarea imnului României, urmată de o slujbă religioasă. Apoi oficialitățile bihorene au luat cuvântul pentru a se adresa orădenilor cu ocazia Zilei Naționale a României.

Prefectul Țiplea: Trebuie să fim mândri că înfăptuirea Marii Uniri a început la Oradea

„Azi celebrăm Ziua Națională a României, 1 Decembrie 1918 este momentul în care s-a împlinit dorința românilor de veacuri. Unirea într-un singur stat național, unitar și indivizibil. La acest vis au lucrat generații întregi, fiecare generație punând câte o cărămidă pentru înfăptuirea lui. Trebuie să fim mândri că înfăptuirea Marii Uniri a început în Oradea, în casa avocatului Aurel Lazăr. Aici s-a semnat Declarația de la Oradea, ce proclama dreptul românilor la autodeterminare. Acest act a stat la baza evenimentelor care au urmat, culminate cu Marea Adunare Națională de la Alba Iulia”, a spus prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea.

El a mai adăugat că „în aceste vremuri este important să rămânem uniți, să ne uitam la înaintașii noștrii, să fim conștienți de efortul depus și de ceea ce au realizat și să ducem moștenirea mai departe, demni și în bună înțelegere cu celelalte etnii conlocuitoare. Astăzi trebuie să privim trecutul cu recunoștință, prezentul cu responsabilitate și viitorul cu nădejdea în Dumnezeu. La mulți ani, România, la mulți ani, dragi români”, a mai adăugat prefectul Țiplea.

Moisa: România, un proiect numit țară

„În urmă cu 103 ani, într-un timp în care vremurile nu erau atât de prielnice precum sunt cele din ziua de astăzi, vremurile erau complicate întrucât eram după finele primului Război Mondial. Într-o vreme în care Europa Centrală explodase pur și simplu. Vremuri în care a început să se producă pur și simplu o reconfigurare a ceea ce înseamnă Continentul European. Spațiul românesc a intrat din plin în ceea ce înseamnă această turbină a finalului de Război Mondial, care a condus în cele din urmă la România Mare.

România constituită la 1918 a fost o Românie mai mare decât este astăzi, întrucât parte din ceea ce s-a construit atunci nu se mai regăsește în componența statului român. Dacă ar fi să discutăm despre semnificația momentului 1 Decembrie 1918 și despre evenimentele petrecute atunci, trebuie spus că avem foarte multe lucruri de învăța și dacă ar fi să insistăm pe ceva într-o zi de sărbătoare, cum este cea de astăzi, cred că ar trebui să ne oprim la ceea ce cu atâta voluptate numim astăzi cu o tehnologie foarte sofisticată proiect de țară.

Cei de atunci au dus la bun sfârșit acest proiect de țară. Au avut un proiect pe care ei l-au numit țară, pe care l-au definitivat foarte apăsat la mijlocul secolului al XIX-lea. Există antecedente încă de prin secolul al XVIII-lea, pe vremea Mișcării Iluministe, care detectează deja primele elemente ale unității românești, precum ar fi limba, elementul fundamental în jurul căreia s-a constituit națiunea română, această idee a unității naționale a existat de-a lungul secolelor. Mijlocul secolului al XIX-lea este cel care a punctat decisiv ceea ce s-a întâmplat câteva decenii mai târziu, la 1 Decembrie 1918. A fost așadar un proiect numit țară. România Mică, așa cum o cunoaștem noi s-a construit în jurul unor elite naționale, elite românești din toate cele trei spații românești majore, Transilvania, Moldova și Țara Românească. Cu toții au conclucrat la ceea ce s-a întâmplat decenii mai târziu”, a spus istoricul orădean Gabriel Moisa, decanul facultății de Istorie din cadrul Universității din Oradea.

Moisa a mai precizat că la 12 octombrie, la Oradea s-a semnat declarația de Independență a românilor.

„După cum bine știm, la 12 octombrie, în casa avocatului Aurel Lazăr s-a semnat Declarația de autodeterminare (independență -n.r) a românilor din Banat, Crișana și Maramureș, o declarație cu un rol fundamental a ceea ce am vrea să însemne 1 Decembrie 1918. La Oradea s-au întâlnit lideri ai românilor din toată Transilvania, care au decis în cele din urmă să pornească în linie dreaptă spre unirea Transilvaniei cu România. Lucrul acesta s-a petrecut la 1 Decembrie 1918, cu un entuziasm general, când peste 100.000 de români au participat la Alba Iulia la ceea ce s-a cu totul ieșit din comun pentru națiunea română. Semnificația momentului este una cu totul și cu totul deosebită, noi nu avem decât să urmăm exemplul înaintașilor noștri, să avem obiectivele lor, aduse la zi și sunt convins că lucrurile vor merge bine mai departe. La mulți ani, România, la mulți ani, români!”, a mai punctat istoricul orădean Gabriel Moisa.

Birta: Trebuie să dăm dovadă de unitate, punând umărul la dezvoltarea Oradei

„Dragi orădeni, sărbătorim astăzi Ziua Națională a României, iar gândul meu se îndreaptă spre voi, oriunde în lume v-ați afla. În istorie, ziua de 1 Decembrie reprezintă simbolul curajului, solidarității și victoriei românilor. Făcând un salt peste ani, trebuie să dăm dovadă și noi, astăzi, de unitate, punând umărul la dezvoltarea orașului nostru pentru ca acesta să rămână “acasă” pentru noi toți. Marcăm, iată, 103 ani de la gloriosul eveniment și îi comemorăm pe înaintașii nostri care s-au jertfit pentru noi, purtând în suflet dragostea de țară și față de tradițiile strămoșești și apreciind sacrificiul celor care au făcut posibilă România europeană. Cu prețuire pentru trecut și cu gândul la viitorul nostru, vă doresc să fiți sănătoși și încrezători. La mulți ani Români, la mulți ani, România”, a spus cu ocazia Zilei Naționale primarul orașului Oradea, Florin Birta.

Cântece patriotice și depuneri de coroane

A urmat apoi un scurt moment artistic, interpretat de solista Simona Costin. Aceasta a interpretat câteva cântece patriotice spre bucuria participanților, mai ales a copiilor careu au aplaudat și au fluturat stegulețe tricolore.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand I.

S-au depus coroane de flori din partea Parlamentului României, Prefecturii Bihor, Primăriei Oradea, Consiliului Județean Bihor, grupurilor PNL, PSD, USR, UDMR , APP și minorităților, precum și din partea Consiliului Elevilor Bihor, Bibliotecii Județene și rezerviștilor militari.

 

1 Decembrie la Oradea: Fără paradă militară de Ziua Națională a României

18 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. artistul says:

  Daca ciolan cu fasole gratis nu e , nimic nu e …

 2. Romanca says:

  Eu sunt pro-vaccinare deoarece mam Vaccinul Johnson & Johnson si vreau sa merg si la doza bosster de Pfizer, dar sa inteleg ca vaccinul ar contine molecule si cipuri in el si ce daca nu imi pasa.

  Dar ce facem cu Omnicron?

  Noi nu suntem Romani, noi nu suntem , noi nu suntem Romani, noi suntem prosti pentru ca purtam masca cu nasul afara ca sa i infectam pe cei din jurul nostru ca noua nu ne pasa, ca NOI NU SUNTEM ROMANIII

  Marea mea intrebare este urmatoarea: De ce ar baga Guvernul Mondial impreuna cu Bil Gates Cipuri in vaccin si ar cipa oamenii prin vaccin? De Ce?

  Oamenii noi nu suntem Romani!

  Haideti sa ne impotrivim sistemului sa mergem la Guvern sau pe Centru sa spunem cu taria in Noi

  Nu mai vrem Coronavirus si nici Omnicron, Nu mai tolaram un Guvern Corupt Condus de Guvernul Mondial

  Vaccinul este bun, deoarece vaccinul iti ofera protectie impotriva radiatiilor produse de Antenele 5 G plus care sunt peste tot.

  Vaccinul contine cip-uro moleculari prin Nanotehnologie si nano-boti. Aceste cipuri la ce ne ajuta????

  La multi ani Romania Corupta!

  La multi ani o Romania Falsa

  La multi ani o Romania condusa de Guvernul Mondial Corupt!

 3. Depo says:

  deșteaptă te romane bihorean si cere salarii de centru !!! ca avem cele mai mici salarii din romanica ! falși “sărbătoresc”

 4. Bianca says:

  Degeaba spui de fasole cu ciolan, la Romanii nostri ca ei nu respecta nimic.

  Acum 10 minute daca vreti va trimit si filmarea, mai multi ROMANI iau produsele cu mana murdara goala de la Lidl la raionul de patiserie si le pun in punga.

  La raionul de patiserie Romanul intoarce produsele cu mana si le cauta pe cele mai mari, la conurile cu cremvusti, va trimit filmarea daca doriti, cu mana murdara rascoleste raionul de patiserie, ca Romanul nu stie ce este ala cleste special sau manusi de unica folosinta. Si dupa mai vorbim de coronavirus sau omnicron

  Romanul nu crede in virus

  Ci doar noi prostii ca mine si tine crede

  La Multi Ani o Romaniei murdara si plina de bacterii! o Romania Corupta si Hoata la multi ani!

  • Coco says:

   No ho intotdeauna a fost corupta romania si plina de needucati!!!! Ei ar sarbatori si ziua tricicletei pt o fanfara si un bon de mici😂

 5. Mongolul nomad says:

  Fara tara, fara radacini, rautacios, ravneste la cele ale altora.

 6. La multi ani! says:

  Am participat si eu. A fost foarte frumos, si vremea a fost frumoasa.

 7. Centru says:

  Maimutzele iredentiste fac ceea ce stiu, adica sa injure., sa insulte Atat il duce capul (prost), pe un iredentist. E tipic.

 8. Alina says:

  La Multi Ani O Romanie Jegoase si murdara plina de gunoaie si plina de Corupti!

  La Multi Ani Vaccinul Moderna care ati baga cipuri in Oamenii si ati creat guvernul mondial

  Acum vreti sa resetati oamenii sa nu mai poata sa merga bietul de om sa manance o ciorba la resutarant mai bine mananca paine cu pate sau unt, sa va fie rusineeeeeeeeeeeeeeee

  Ati creat tehnologie 5-6 G plus ajung oamenii fara aer din cauza voastra, pasarile cad de pe case din cauza 5 G pLUS ATI BAGAT SATELITI SI ATI CONECTAT VACCINUL 5 G MODERNA PRIN EL CA OMUL SA FIE ROBOT.

  iNCERCATI SA AJUTATI OAMENII CU ACESTE CIPURI ROBOTIZATE SA FIE DE FOLOS PENTRU VIITOR SA VINDECAM BOLI, NU SA FACEM RAU LA OAMENII

 9. oLA says:

  SA VA FIE RUSINE ROMANIA, ATI BAGAT FRICA IN OAMENII, ACUM NE ESTE FRICA SA MERGEM LA RESTAURANT, NICI NU AVME VOIE FARA CERTIFICAT ALBASTRU

  SA VA FIE RUSINE

  CA ATI CIPAT OAMENIII CU VACCINURI

 10. Gheorghe says:

  …și cei de la AUR pe unde au fost băieții și fetele că doar ei sunt adevărații patrioți ???!!! Poate s-au dus să se vaccineze și ei să fie cu acte în regulă !

  • dsasdsdadad says:

   Se pare ca asta ii scopu vaccinului: sa ai actele in regula.
   Oricum la altceva nu ajuta…

  • Luc says:

   Ce-i din conducera AUR Bihor au fost cu mic cu mare la Alba Iulia, unde a fost o parada militara in adevaratul sens al cuvantului .. a fost superb.

 11. Classic says:

  “Calitatile” revizionistilor: “Toleranta”, “bun simt”, “educatie”, “cinste”, “corectitudine”. Niste imbecili plini de ura si de prostie. Se vede si la comentarii.

 12. Supărat pe proști says:

  La Mulți Ani, neam de dobitoci.

 13. Mariana says:

  Mai bine ar fii sa se controleze și ci când se controlează QR pt ca f mulți au certificat verde al altora e doar un simplu vaccin care ne protejează cât de cat nu o sa devenim nici ozn nici farfurie zburătoare nici zombii f mulți suntem cercetători în arta prostiei și descoperim tot ce vrem despre acest vaccin pt ca le știm pe toate sa ferească D-zeu prin ce au trecut multe persoane și ce n-ar fii dat sa fie protejați de acest vaccin

 14. România

  Două noi cazuri de variola maimuței au fost descoperite în România
  Două noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România, au anunțat miercuri autoritățile.

  Mapamond

  FIFA a vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din Qatar
  Organizatorii au vândut 1,8 milioane de bilete pentru Cupa Mondială din acest an din Qatar, a anunțat miercuri FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial, înaintea următoarei runde de vânzare a biletelor, care va începe pe 5 iulie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Începe Festivalul Medieval: defilarea cavalerilor, în Piața Unirii
  Joi seara, în deschiderea Festivalului Medieval, va avea loc „Parada coifurilor” - defilarea alaiului de personaje medievale, de la Cetate până în Piața Unriii.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  România

  Mircea Bravo va juca într-un film de comedie realizat chiar de el. S-a aflat și data lansării în cinematografe
  Mircea Bravo, unul dintre cei mai urmăriți vloggeri din România, cu peste un milion de abonați pe YouTube, a făcut public trailerul oficial al comediei „Mirciulică”, un film de lungmetraj produs împreună cu asociatul său, Cristian Iliușan.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Recensământ în Bihor: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care refuză recenzarea
  Cu 20 de zile înainte de termenul-limită, 71% din populația țintă estimată a județului Bihor s-a recenzat.

  România

  ”Golden Gata de România” aproape finalizat. Podul peste Dunăre de la Brăila va fi deschis circulație anul acesta
  Ultimul segment de tablier metalic al podului peste Dunăre, de la Brăila, care va face legătura dintre sudul Moldovei, nordul Munteniei şi Tulceaa fost montat marți, 28 iunie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.