3.000 de euro pentru un hectar cultivat cu usturoi

De Simona Drimbău
1Comentariu
Bani mai mulţi pentru usturoi
Bani mai mulţi pentru usturoi
Producătorii agricoli se mai pot înscrie în programul de susţinere a producţiei de usturoi până pe 15 mai inclusiv.

Un proiect de hotărâre propus de M.A.D.R. prevede majorarea la 3.000 de euro pe hectar a sprijinului financiar acordat pentru susţinerea producţiei de usturoi. În prezent, cuantumul sprijinului este de 1.000 de euro pe hectar, insuficient – spun agricultorii – pentru susţinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului.

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul în lei a 3.000 euro/hectar, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro în trei exerciții financiare per beneficiar.

„Cultura de usturoi are un potenţial nevalorificat pe deplin, în sensul existenţei unor premise care să le ofere producătorilor posibilitatea funcţionării în condiţii de piaţă echitabile în context concurenţial. În România, suprafaţa cultivată cu usturoi, în anul 2017, a fost de 9.974 hectare, obţinându-se o producţie de 55.673 tone. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producţia de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Sprijin

Pentru a beneficia de acest ajutor de minimis, solicitanţii sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere până la data de 15 mai la Direcţia Agricolă Judeţeană (D.A.J.) Bihor, urmând ca instituţia să verifice existenţa culturii şi să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat programului.

O altă condiţie este ca beneficiarii să deţină o suprafaţa cultivată cu usturoi de minim 3.000 de metri pătraţi, dar şi să obţină o producţie de minimum trei kilograme de usturoi/10 mp, precum şi să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere.

„Beneficiarii sprijinului trebuie să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative. Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie inclusiv, a anului de cerere”, spune Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.

Conform acestuia, în judeţul Bihor, doar patru agricultori s-au înscris până în prezent în program.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor