A murit Nagy Csaba, cel care a inventat mecanismul ceasului din turnul Prefecturii Bihor

De Bihon.ro
Reactualizat la:
5Comentarii
A murit Nagy Csaba, cel care a inventat mecanismul ceasului din turnul Prefecturii Bihor
Prefectura Bihor anunță trecerea în neființă a celui ce a construit mecanismul din turnul Prefecturii Bihor, Nagy Csaba.

„Orologiul din turnul Prefecturii va întârzia mai des de acum: a plecat dintre noi un om dedicat unei pasiuni prea puțin observate in tumultul vieții noastre cotidiene, deși se îngrijea de ceva important pentru noi toți: timpul.

Condoleanțe pentru cel care a fost Nagy Csaba, un om harnic și cu un suflet mare! El a fost cel care a construit mecanismul ceasului din turnul Prefecturii, o invenție proprie și brevetată. Nagy Csaba avea grijă să treacă cel puțin lunar pentru a regla orologiul, care era practic unul dintre copiii lui, de care avea grijă.

Instituția Prefectului județul Bihor transmite sincere condoleanțe familiei”, este mesajul transmis de Instituția Prefectului Bihor.

A administrat și ceasul din Turnul Primăriei

Nagy Csaba, în vârstă de 67 de ani, se ocupa și de buna funcționare a ceasului din Turnul Primăriei Oradea. Acesta și-a pus amprenta asupra ceasului din turn la începutul anilor ’90. „Datorită lui, modul de funcţionare a ceasului s-a schimbat din 1992. Dacă până în 1992 inerţia greutăţii acţiona ceasul şi pendulul, acum pendulul este acţionat electronic, ducând mişcările prin axe şi roţi dinţate până la arătătoarele cadranelor.

Orologiul este alcătuit din patru părţi – cadrane, situate în partea superioară pe fiecare latură a obiectivului. Cadranul din faţă, cel care priveşte spre Criş, a fost confecţionat din sticlă groasă, numită sticlă de lapte şi era iluminat din spate. După război, în 1944, cadranul din faţă a fost schimbat, sticla fiind înlocuită cu tablă, la fel s-a procedat şi pentru celelalte cadrane.

Orologiul a supravieţuit celor două războaie mondiale, iar acoperişul şi zidul turnului au supravieţuit celor două incendii, primul în 1917, iar la doilea în 1944. Cadranul ceasului păstrează şi azi urme de gloanţe din timpul războiului din 1944”, se precizează pe site-ul Primăriei, Oradea.ro.

Înmormântarea va avea loc joi, 14 februarie, la ora 12, la Capela Municipală din Cimitirul Rulikowski.

FOTO: VaradVideo.ro5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor