Acuze în bugetarea participativă: s-au distribuit buletine gata completate

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
2Comentarii
Acuze în bugetarea participativă: s-au distribuit buletine gata completate
La prima ședință de prezentare și vot public din bugetarea participativă 2019, găzduită în sala festivă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, a iscat scandal faptul că o parte dintre buletinele de vot au fost distribuite către alegători cu unul dintre proiecte deja bifat, cel referitor la „Educare prin dotarea sălilor de clasă din Oradea cu pubele pentru precolectarea a trei fracții de deșeuri”, din categoria Amenajare spații publice.

Situația a fost reclamată de reprezentantul asociației ProBikers, Sebastian Miklo: „chiar la intrare, în holul liceului, era cineva care împărțea buletine de vot. Am luat un buletin, m-am uitat în mare pe el și nu mi-am dat seama că ar fi vreo problemă. Un domn din spatele meu a observat că nu sunt ok buletinele de vot din moment ce sunt deja marcate”, ne-a relatat el.

Miklo spune că asociația sa are în bugetarea participativă, în concurs, un proiect pentru finanțarea sistemului de bike-sharing.
„Am atras atenția ca sunt marcate și au adus alte buletine de vot. Cele din sală, din cutie, erau curate”, spune el, insistând că este exclus să fie vorba doar de situația accidentală în care un buletin abandonat, completat parțial, să fie ajuns, din greșeală, sub nasul lui.

„Cel puțin 100 sau 200 care erau deja marcate au fost distribuite până a ajunge cei de la Primărie. Am atras atenția dar nu și-a asumat nimeni, nimic. Cel care le distribuia, probabil portarul, a spus doar că el le-a primit să le împartă, nu știe nimic altceva. E absurd. Dacă s-au introdus în urnă 50 sau 100 de voturi cu acest proiect marcat, asta poate face diferența. Un alt proiect muncit și promovat cinstit poate pierde finanțarea din cauza aceluia care a ales să facă asta”, consideră reprezentantul ProBikers.

Viceprimarului Birta Florin i s-a atras atenţia încă din timpul prezentării asupra acestui fapt. „Noi am lăsat buletine de vot la şcoală înainte de şedinţă. Am fost informat despre situaţia cu proiectul bifat şi am întrebat în jur, inclusiv conducerea şcolii, dar nimeni nu ne-a putut lămuri. Le-am explicat oamenilor că votul nu e valabil decât dacă pe formular sunt trecute datele de identificare ale persoanei”, a comentat vicele. A admis că situaţia e nedorită, motiv pentru care spune că, la viitoarele şedinţe, buletinele se vor distribui abia după scurta prezentare făcută de oficiali proiectelor, ca măsură de siguranţă.

Interes mare arătat de orădenii din Nufărul față de proiectele propuse de concitadini, în cadrul celei de-a doua etape a bugetării participative. Sala festivă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu s-a umplut de lume, luni după-amiază, cu ocazia primei ședințe de prezentare a celor 52 de proiecte în faț...2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor