Amendă maximă, la „periferie”

De Cristina Ghilea
11Comentarii
Blocul, în construcţie
Blocul, în construcţie
Proprietarul blocului, aflat în şantier pe strada Sovata colţ cu Aluminei, pe o parcelă care a fost folosită ca teren de sport de Liceul Ortodox, este titularul super-amenzii de 10.000 de lei, maximul prevăzut de lege pentru nerespectarea autorizaţiei de construire.

Procesul verbal a fost emis de Primăria Oradea, aceeaşi instituţie care a dat amenda simbolică de 1.000 de lei pentru lucrări neautorizate la restaurantul Transilvania situat în mijlocul Centrului Istoric.

25 din 12

„Inspectorii Primăriei au constatat că proprietarul clădirii, cel care a solicitat Primăriei eliberarea autorizației de construire, nu a respectat proiectul și a realizat 25 de apartamente în loc de 12, câte au fost propuse prin proiect și aprobate. Având în vedere că zona Sovata este aglomerată, soluția cu 12 apartamente într-un imobil P +4E/ P+3E era o condiție pentru ca proprietarul terenului să obțină autorizație de construcție pentru acest bloc, cu atât mai mult cu cât acesta nu poate asigura locuri de parcare și spațiu verde pentru mai mult de 12 apartamente. Proprietarul a fost sancționat de Primărie cu o amendă de 10.000 lei (cuantumul maxim prevăzut), în baza Legii 50/91 actualizată și va trebui să revină la proiectul inițial, pentru că în acest caz intrarea în legalitate cu o altă variantă decât cea aprobată inițial (respectiv construirea unui bloc cu maxim 12 apartamente) nu este posibilă”, informează Primăria printr-un comunicat de presă.

Titularul amenzii este firma Maximus Construcţii SRL, cea care a autorizat lucrarea, anul trecut. „Au ştiut din start că vor face 25 de locuinţe. Când se toarnă plăcile de beton, trebuie lăsate găurile pentru alimentarea cu apă şi canalizare într-un anumit fel pentru garsonieră şi în alt fel pentru alte apartamente cu două sau trei camere. În plus, materialele necesare se comandă de la început. Nu se poate spune că s-a răzgândit acum”, apreciază arhitectul şef Adriana Lipoveanu, eliminând posibilitatea unei greşeli nevinovate. În opinia sa, gabaritul zonei nu permite 25 de apartamente, mai ales dacă acestea nu au şi locuri de parcare. Constructorului i se impută şi că s-a întins şi pe verticală, acolo unde era prevăzută înălţimea de P+3 s-au construit patru nivele.

„Voi intra în legalitate”

Proprietarul investiţiei din strada Sovata, de lângă Liceul Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu (fosta Generală 17), colț cu strada Aluminei spune că va face demersurile necesare pentru intrarea în legalitate a construcţiei. „Primăria mi-a adus la cunoştinţă procedurile care trebuie îndeplinite. Am oprit lucrările şi fac actele pentru a fi în regulă”, ne-a declarat Mircea Groza, în numele firmei Maximus Construcţii SRL. „Construcţia respectă amprenta la sol dată în autorizaţie, am fost amendat pentru modificările din interior”, mai spune el.

Mai afirmă că a avut o tentativă de a amenaja parcări în jurul blocului în construcţie, în intervalul de două săptămâni de când a primit amenda, dar că s-a izbit de un refuz al Primăriei. „Am fost la Administraţia Domeniului Imobiliar şi am cerut să mi se concesioneze pe o perioadă mai mare, de peste 20 de ani, terenul din faţa şi din vecinătatea blocului, ca să amenajez cu locuri de parcare. Am oferit, la schimb, să amenajez spaţiile verzi din vecinătate, în beneficiul tuturor celor care locuiesc acolo. M-au refuzat, mi-a spus că varianta e posibilă doar pentru instituţii publice”, spune Mircea Groza.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor