Amenzi pentru comercianţii de jucării

De Dan Birta
Amenzi pentru comercianţii de jucării
17 comercianţi de jucării, din 22 verificaţi, au fost amendaţi cu 68.000 de lei.


În preajma datei de 1 iunie – Ziua copilului, comisarii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor au derulat un control la jucării. Astfel, în perioada 11-22.05.2015, comisarii CJPC Bihor au desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, vândute atât direct cât şi online. „În timpul acţiunii tematice de verificare au fost controlaţi 22 operatori economici, fiind constatate abateri la 17 dintre aceştia. Au fost încheiate 17 procese verbale de constatare a contravenţiei, prin care au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 68.000 lei, din totalul de jucării în valoare de 108.519 lei verificate. Au fost oprite temporar de la comercializare jucării în valoare de 19.897 lei”, informează Giani Bura, comisar şef adjunct la CJPC Bihor.

Deficienţe

Principalele deficienţe constatate au fost următoarele: lipsa datelor de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului jucăriei; lipsa traducerii elementelor de identificare şi caracterizare ale jucăriilor; lipsa avertismentelor privind supravegherea de către un adult în timpul utilizării jucăriei, a instrucţiunilor de utilizare, montaj, etc, a celorlalte atenţionări specifice de la caz la caz; neafişarea în mod vizibil, lizibil, uşor de citit, fără echivoc, a preţurilor de vânzare.

„Sfătuim părinţii ca atunci când se decid să cumpere o jucărie să o facă dintr-un magazin specializat şi să urmărească: vârsta recomandată de producător pentru utilizator; prezenţa avertismentelor privind părţile mici, avertismentele specifice jucăriilor care conţin magneti, avertismente şi informaţii specifice pentru jucăriile care conţin baterii, instrucţiuni de utilizare. Păstrarea bonului de vânzare este obligatorie atât pentru solicitări în cadrul perioadei de garanţie cât şi pentru depunerea unei eventuale reclamaţii”, a precizat şeful CJPC Bihor.
Acesta mai recomandă ca la achiziţionarea jucăriilor să se verifice cu atenţie aceasta şi să se refuze jucăriile care prezintă muchii tăioase, vârfuri ascuţite, ale căror accesorii, păr sau puf se smulg cu uşurinţă, toate acestea putând duce la rănirea copilului.
Părinţii sunt sfătuiţi, pentru siguranţa copiilor, să nu-i lase să se joace nesupravegheaţi, mai ales cu jucării destinate pentru alte categorii de vârstă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !