Baruri, cluburi şi discoteci amendate de ANPC

De Dan Birta
2Comentarii
Baruri, cluburi şi discoteci amendate de ANPC
În judeţul Bihor s-au desfăşurat 52 de acţiuni de control lăsate cu amenzi de peste 118.000 de lei.

Cluburile, barurile, discotecile şi alte spaţii cu destinaţie similară se confruntă cu multiple probleme. Acestea au fost costatate de către ANPC în urma controalelor efectuate la nivel naţional în perioada 6 – 7 noiembrie 2015.

Potrivit comunicatului ANPC, au fost controlaţi 674 operatori economici, constatându-se abateri la un număr de 487 ( 71 %) de la prevederile legale, în vigoare privind protecţia consumatorilor. S-a dispus măsura de suspendare temporară a activităţii la 38 de operatori economici (pentru abateri de la prevederile Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun) şi măsura de oprire temporară a prestării serviciului la 86 operatori economici pentru abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor.

De asemenea, s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare a unor produse pentru 30 operatori economici şi măsura de oprire definitivă a unor produse improprii consumului la 24 operatori economici. S-au aplicat 592 sancţiuni contravenţionale constând în 405 amenzi contravenţionale însumând 709.850 lei şi 187 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Abateri constatate

Principalele abateri constatate: produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită; liste de meniu incomplete, lipsa cantităţilor nete/porţie; lipsa afişării preţurilor la produse comercializate; nerespectarea prevederilor legale din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care „Se interzice fumatul în spaţiile publice închise”- lipsa spaţiului pentru fumători; lipsa informării „În această unitate fumatul este permis”; spaţiul destinat nefumătorilor nu era izolat perfect faţă de spaţiul în care se fumează; sistem de ventilare subdimensionat, care nu asigura eliminarea fumului din încăpere; extinctoare cu termenul de valabilitate expirat şi lipsa afişării, în mod vizibil, a denumirii unităţii, a codul unic de înregistrare la Registrul Comerţului, afişarea şi respectarea orarului de funcţionare.

În judeţul Bihor

Acţiunea, demarată la sfârşitul lunii trecute, după evenimentele din Clubul Colectiv, va continua în judeţul Bihor toată luna noiembrie, ne-a informat Giani Bura, inspectorul şef adjunct al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor. Doar în primul weekend după evenimentele amintite au fost desfăşurate 21 de acţiuni de control care s-au lăsat cu 15 amenzi în valoare totală de 15.650 de lei şi 11 avertismente. De asemenea, a fost oprită temporar prestarea serviciilor până la remedierea deficienţelor la opt societăţi comerciale.

Numărul acţiunilor de verificare şi control derulate de inspectorii CJPC Bihor în perioada 2 – 15 noiembrie se ridică la 31, cu 26 de amenzi aplicate, în valoare de 102.900 de lei şi cinci avertismente. „În total s-au desfăşurat 52 de acţiuni de control. S-au aplicat 41 de amenzi în valoare totală de 118.550 de lei şi 16 avertismente. Acţiunea va continua toată luna noiembrie”, a precizat Giani Bura.

Dintre abaterile constatate în judeţul Bihor, amintim: neafişarea în mod vizibil a sintagmelor necesare informării consumatorilor asupra faptului că în unitate este permis fumatul; nerespectarea prevederilor privind fumatul în spaţiile publice închise, neasigurarea sistemului de ventilaţie corespunzător, necesar eliminării aerului viciat.

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor