Bilanţul pe anul ce a trecut, expus de cei de la ISU Crişana

De Alexandra Lăzureanu
Mereu în alertă
Mereu în alertă
Miercuri, la sediul ISU Crişana, a avut loc şedinţa privind activitatea desfăşurată de Inspectorat în anul 2014.


Astfel, discuţia a început urmărindu-se obiectivele luate în considerare de ISU Crişana ca reper în activitate în anul ce a trecut. Mai exact, în anul 2014 inspectoratul a avut ca principale obiective: menţinerea unei capacităţi optime de răspuns, eficientizarea acţiunilor preventive şi reducerea numărului de incendii, gestionarea cu maximă eficienţă a resurselor, îmbunătăţirea cooperării şi colaborării interinstituţionale. Astfel, în contextul prevenirii situaţiilor de urgenţă, obiectivul fundamental al întregii activităţi a inspecţiei de prevenire în anul precedent, a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire în vederea menţinerii sub control a riscurilor şi asigurarea stării de normalitate a vieţii comunităţilor umane.

Astfel, pe parcursul anului 2014 au fost soluţionate un număr de 1.027 cereri pentru emiterea avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu, acordurilor, respectiv pentru acordarea de asistenţă tehnică de specialitate. În anul 2014 au fost desfăşurate un număr de 3117 activităţi de control, în creştere cu 748 de controale faţă de anul anterior. Pe timpul controalelor şi verificărilor desfăşurate în perioada de timp analizată, au fost depistate 16.652 de încălcări ale normelor care reglementează activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă. Din acestea, 6.692 au fost soluţionate pe timpul controlului, ceea ce reprezintă un procent de 40% din numărul total al acestora. S-au întocmit 781 procese verbale de contravenţie, în care s-au stabilit 1395 amenzi contravenţionale în cuantum de 1.344.000 lei şi 9.290 avertismente. Faţă de anul 2013 se constată o creştere a numărului de avertismente cu 51 %, respectiv o scădere a numărului de amenzi cu 27 % de la 1912 la 1395, cuantumul fiind în scădere cu 20 %, crescând în schimb media cuantumului pe amendă cu 7%. Pe linia pregătirii în domeniul situaţiilor de urgenţă au fost desfăşurate peste 3300 activităţi cu personalul cu atribuţii pe această linie, dintre care 222 la nivelul localităţilor, 1246 la nivelul operatorilor economici şi 1882 la nivelul instituţiilor publice, în special la unităţile de învăţământ.

Monitorizarea şi gestionarea urgenţelor

În acest an, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al Judeţului Bihor au avut loc 8056 evenimente ce au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri, în medie 22 intervenţii pe zi, faţă de 21 în anul 2013. Din totalul intervenţiilor (altele decât SMURD), 290 au fost intervenţii la incendii, 277 incendii la vegetaţie uscată şi altele, 156 alte situaţii de urgenţă, 105 intervenţii pentru asistenţa persoanelor, 31 alte intervenţii, 25 deplasări fără intervenţii, 34 alerte false şi 45 situaţii în care gărzile de intervenţie au fost întoarse din drum. În anul 2014 s-au produs 183 de incendii la gospodării ale populaţiei, în medie unul la 48 ore, cele mai multe fiind înregistrate la nivelul Municipiului Oradea, urmate de Săcueni, Aleşd .Din situaţia comparativă a incendiilor la gospodăriile populaţiei produse în ultimii cinci ani, se constată o scădere constantă faţă de anii anteriori.

În ceea ce priveşte distribuţia incendiilor pe tipuri de proprietate, situaţia este următoarea: 223 incendii au fost înregistrate la proprietăţi individuale (locuinţe, anexe, bunuri, mijloace de transport), 47 incendii pe domeniul privat român (societăţi, asociaţii, fundaţii, culte), 12 incendii pe domeniul public al statului, judeţului, localităţii. Din totalul incendiilor înregistrate în anul 2014, 59% s-au produs în mediul rural. Cele mai frecvente categorii de împrejurări determinante înregistrate au fost instalaţiile electrice defecte – 57, coşurile de fum defecte sau necurăţate – 47, fumatul – 47, respectiv acţiunile intenţionate – 27.

În perioada analizată, în urma incendiilor au fost înregistrate: 8 persoane decedate, 12 rănite şi 61 salvate. Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la aprox. 32 milioane lei, cifră comparabilă cu cea înregistrată în anul anterior, bunurile distruse în urma incendiilor cifrându-se la aproximativ 4,8 milioane lei. În perioada analizată, se observă o uşoară creştere a intervenţiilor echipajelor SMURD de la 6835 în anul 2013 la 7058 în acest an, media 19,3 intervenţii pe zi. Se observă o distribuţie relativ echilibrată a intervenţiilor SMURD pe tot parcursul anului, cu o uşoară creştere în lunile de vară. În acest an s-au înregistrat 149 intervenţii pentru alte situaţii de urgenţă, astfel: 54 misiuni pirotehnice; 67 alte situaţii de urgenţă; 1 intervenţie pentru înlăturare efecte fenomene meteorologice periculoase; 29 intervenţii la inundaţii şi alte 4 evenimente publice care pot genera o situaţie de urgenţă (asigurări evenimente sportive, spectacole, etc.). În ceea ce priveşte aplicaţiile informatice, şi în acest an s-a continuat dezvoltarea sistemului S1AD – Sistem Informaţional Intern de Asistare Decizională, fiind create noi module pentru eficientizarea activităţii la nivelul structurilor funcţionale ale inspectoratului, aplicaţia fiind diseminată la nivel naţional.

Activitatea de pregătire

Centrul de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă din cadrul inspectoratului a avut drept obiectiv creşterea nivelului de pregătire a personalului operativ în acordarea primului ajutor medical calificat, descarcerare şi alte operaţiuni de salvare. Pe parcursul anului 2014 în cadrul cursului de formare s-au desfăşurat 9 serii de curs, fiind pregătit un număr de 137 de persoane, din cadrul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, a Serviciului Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor, respectiv din cadrul Asociaţiei SALVITAL Hunedoara. Pe lângă activităţile de pregătire a personalului propriu au fost desfăşurate sesiuni de instruire în acordarea primului-ajutor de bază cu elevi ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea şi personal din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor. În perioada 3-5 septembrie 2014 a fost organizată la Oradea, faza naţională a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Prim Ajutor Calificat, la care lotul inspectoratului a obţinut locul II la ambele probe. Cu aceeaşi ocazie a fost inaugurat şi noul SITE al inspectoratului. În perioada 09 – 12 octombrie, echipele reprezentative de descarcerare şi prim ajutor calificat ale României, din care au făcut parte şi 2 subofiţeri din cadrul ISU Crişana, au participat, în premieră, la Competiţia Mondială de Salvare, desfăşurată în Anglia, în localitatea Moreton-in-Marsh, unde au ocupat un onorant loc 7.
În încheiere, ca plan de viitor, ISU Crişana şi-a impus îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi creşterea eficienţei şi eficacităţii instituţionale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !