Bolojan – avertisment pentru Pasztor&Mang

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
24Comentarii
Bolojan – avertisment pentru Pasztor&Mang
Şeful PNL Bihor transmite conducerii UDMR&PSD de la Judeţ că dacă nu finanţează primarii PNL, le blochează proiectul strategic pe sănătate.

Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan lansează un avertisment public pentru şefii de la CJ Bihor, Pasztor Sandor & Ioan Mang. Bolojan le transmite că în cazul în care din bugetul anului viitor nu vor aloca „o sumă proporţională” primarilor PNL din judeţ, consilierii judeţeni PNL se vor împotrivi pe linie la orice propune conducerea CJ Bihor. Bolojan ameninţă că PNL ar putea să se opună inclusiv proiectului strategic judeţean pe sănătate, convenit deja cu CJ Bihor, de care beneficiază şi Oradea, dacă primarii PNL vor fi ignoraţi! Acest proiect ce ar aduce aparatură medicală de top în Bihor, din fonduri Ro – Hu are nevoie de două treimi din voturile consilierilor judeţeni pentru a avansa, în condiţiile în care 17 din cei 35 de consilieri judeţeni sunt ai PNL, ceilalţi 18 fiind PSD, UDMR, ALDE.

Bolojan vede „nesimţire politică”

Ilie Bolojan: „Este anormal ca primarii ce trebuie să furnizeze servicii publice pentru 60% din populaţia Bihorului să nu beneficieze de finanţare. Lansez un avertisment public: cât timp voi fi preşedintele PNL Bihor nu o să accept această chestiune. Nu dintr-o chestiune de partid, ci din respect pentru cei care ne-au votat primarii. Nu locuitorii sunt de vină că locuiesc într-o comună sau alta. În cazul în care la aprobarea bugetului pe anul viitor nu vor aloca o sumă proporţională, nu vom vota proiectele judeţului Bihor. Nu vom vota niciun proiect de două treimi, orice ar face, cât timp îşi bat joc de locuitorii din comunele cu primari PNL. Nu mi se pare normală această ipocrizie”. Primarul de Oradea, şef al PNL Bihor spune că la începutul anului 2017 va avea o discuţie cu Pasztor Sandor şi Ioan Mang, preşedintele şi vicepreşedintele CJ Bihor, pentru a vedea cum se poziţionează aceştia faţă de doleanţele PNL. „Sunt de acord cu un bonus politic în alocarea banilor, dar cu nesimţirea nu sunt de acord. Un comportament sinonim cu nesimţirea politică se va întoarce împotriva conducerii Consiliului Judeţean, în mod cert. Când va avea nevoie de două treimi, nu mai au ce să caute să vină la PNL. Nu putem fi doar o pelerină de vreme rea. Există o limită şi-n politică”, este mesajul lui Bolojan pentru adversarii săi politici.

Cei 85% de marţi

Reacţia preşedintelui PNL Bihor vine după ce, în şedinţa sa de marţi, Consiliul Judeţean a alocat 85% din fondurile destinate primăriilor către primarii UDMR&PSD. Din cel aproape 1 milion de euro alocat (4,36 milioane de lei), primarii PNL au cules doar resturile, 15 primari liberali primind 475.000 de lei, în timp ce singurul primar ALDE, cel din Boianu Mare, a primit 170.000 de lei, bani ce s-au dus pe arierate. Sumele împărţite de CJ Bihor provin din cotele defalcate 20% din TVA şi impozitul pe venit.

Vulnerabilitatea primarilor PNL

Problema cea mare pentru cei 46 de primari liberali de Bihor este că, de acum, chiar stau la mâna Consiliului Judeţean, de vreme ce guvernarea va fi una 100% PSD. Din păcate, în Bihor sunt multe comune ce nu se pot autofinanţa, aşteptând după plombe de la Guvern şi CJ Bihor. Şi mai grav este că Bihorul are destui primari care, indiferent de coloratura politică, nu sunt în stare să acceseze fonduri europene, preferând să opteze pentru plata unor firme de consultanţă îndoielnice ce pretind banii înainte de la darnicii primari, pentru ca ulterior proiectul să le fie respins la finanţare. Ştiind toate aceste lucruri, Ilie Bolojan va încerca să negocieze la sânge cu şefii de la Judeţ, pentru a-şi salvagarda financiar primarii din ograda filialei. Vor fi, însă, şi primari PNL ce vor lua iniţiativa, mergând cu jalba-n proţap la Pasztor & Mang, sperând să obţină un sprijin financiar pe cont propriu.24Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor