Bucuros că nu mai e „baron local”

De Călin Corpaş
1Comentariu
Ioan Mang
Ioan Mang
Deşi „vice” la CJ, Ioan Mang aplaudă faptul că Bucureştiul a luat Judeţului prerogativa acordării de fonduri bugetare către primării.


Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, este adeptul împărţirii banilor către primării, direct prin formula „automatizată”, cu plafoane, pe care o livrează Legea Bugetului de Stat. Aceasta chiar dacă găselniţa scoate din ecuaţie Consiliul Judeţean, entitate în care Mang este vicepreşedinte.

Aidoma lui Liviu Dragnea, Mang susţine că astfel se elimină puterile baronilor locali. „Cred că este o măsură bună. Niciun primar nu mai trebuie să se roage de conducerile consiliilor judeţene la nivel naţional şi în CJ e un subiect care nu trebuie să se mai dezbată. Miza a scăzut foarte mult, pentru că banii vin de la Guvern şi CJ Bihor nu mai împarte bani către primării. Domnul preşedinte Cornel Popa este cel asupra căruia se fac presiuni”, transmite Mang, arătând că şi aşa, până acum 70% din sumele provenite din cotele defalcate din TVA şi din impozit erau împărţite direct de către Finanţe, iar din restul de 30%, 10% mergeau către primării şi 20% către bugetul CJ Bihor. „În 2014, din 340 milioane de lei, doar 30 de milioane au fost daţi de CJ pe formulă către primării”, arată Mang, subliniind că cei 10% împărţiţi de către Consiliul Judeţean „se împărţeau politic, nu pe bază de nevoi. Practic, ce s-a luat în acest moment este poziţia de baron local” – concluzionează pesedistul.

Fără primari „sărumâna”

Mang crede că oricum „nu este rolul preşedintelui de CJ să aştepte să vină primarii cu sărumâna”.

Anterior, deputatul UDMR Szabo Odon criticase măsura, arătând că aceasta centralizează Puterea la Bucureşti, nu în teritoriu, că este luată puterea din mâna aleşilor judeţeni, inclusiv pe partea de investiţii şi dată unor funcţionari numiţi, dar şi că se descurajează colectarea la bugetul local a unor primării. „Dacă Primăria nu îşi realizează veniturile la bugetul local este penalizată cu 15%, într-o primă fază, până în iunie. Dacă îşi realizează veniturile şi are proiecte europene, mai primeşte în plus 15%. Primăriile sunt încurajate să îşi realizeze veniturile proprii şi de asemenea să realizeze şi proiecte europene. Apoi, în aceste sume nu intră investiţiile pentru drumuri comunale şi judeţene”, a contracarat preşedintele PSD Bihor.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor