Candidatii la Primaria Oradea, testati de oamenii de afaceri

De Veronica Bursaşiu
1Comentariu
Candidatii la Primaria Oradea, testati de oamenii de afaceri
Au vrut să aibă o perspectivă clară asupra candidaţilor la fotoliul de primar al Oradiei.

 Cele mai importante organizaţii patronale din Bihor : Federaţia Patronilor, Camera de Comerţ şi Industrie, Consiliul Local al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii şi Confindustria au organizat marti, la sala festivă a Prefecturii, o întâlnire cu candidaţii la fotoliul de primar al Oradiei.

Oamenii de afaceri au vrut să treacă prin filtrul personal programele candidaţilor, strategia acestora pentru mediul de afaceri local. Aceasta , cu atât mai mult, cu cât de istoricul unor astfel de întâlniri se leagă- sublinia preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor Ioan Lucian- reducerea taxelor şi impozitelor pe imobile, dar şi investiţii precum parcul industrial. La întâlnire au participat, de asemenea, Asociaţia Firmelor Bihorene şi PISC. Iniţial au confirmat participarea la întâlnire toţi cei nouă candidaţi pentru Primăria Oradea. În cele din urmă Dorel Vesa, candidat al PP CC şi Ioan Hathazi din partea PRM au lăsat scaunele goale.

În prima parte a discuţiilor cei şapte candidaţi prezenţi au avut posibilitatea de a-şi prezenta aceea parte a programului care viza strict mediul de afaceri. Majoritatea a înţeles exact faptul că şeful primăriei poate contribui decisiv la dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial sănătos, că acesta are un rol decisiv în transformarea oraşului într-un loc atractiv pentru investitori, dar şi în generarea oportunităţilor pentru investiţii.

„Atragerea investitorilor şi încurajarea agenţilor economici din Oradea, un nivel scăzut al impozitelor , eliberarea rapidă a documentelor, oferiorea unor amplasamente ieftine celor care vor să se localizeze la Oradea, licitaţii transparente, transformarea liceelor industriale în şcoli profesionale pentru a oferi o forţă de muncă bine pregătită agenţilor economici, colaborare cu Universitatea astfel încât secţiile facultăţilor să fie adaptate la realitatea economică, revitalizarea centrului istoric” sunt câteva dintre obiectivele candidatului PNL Ilie Bolojan.

 Să căutăm excelenţa

Un alt tip de abordare a avut candidatul UDMR Cseke Attila. Acesta a ieşit din rutina proiectelor prezentate în campaniile electorale şi a mizat pe dezvoltare economică iontegrată a oraşului. „Sigur dezvoltarea punctuală este importantă, dar fără a găsi punctele în care Oradea excelează nu e suficient. Ne ocupăm de foarte multe, dar excelăm în foarte puţine domenii, aşa cum Sibiul excelează la cultură, Clujul la investiţii, iar Debrecenul la sport, educaţie şi cultură. Debrecenul a organizat spre exemplu Campionatul Mondial de Gimnastică. Există un studiu al Camerei de Comerţ care arată cât a adus acest eveniment creat de autorităţile locale pentru oraş: 650.000 de euro au cheltuit turiştii la acest campionat. La aceasta se adaugă faptul că evenimentul a fost transmis de sute de televiuni, cu reluări şi răsreluări. Văd colaborarea dintre primar şi oamenii de afaceri în termeni corecţi, o colaborare cinstită şi permanentă. Trebuie să găsim însă activităţi în care suntem cei mai buni şi acestea ne vor aduce venituri, domenii care ne aduc plusvaloare”, a spus Cseke Attila.

 Sfatul primarului

Candidatul PDL Mihai Groza consideră că un consiliu consultativ (un fel de sfat al primarului) format din reprezentanţi ai mediului de afaceri care să funcţioneze pe lângă primar, după modelul pe care a încercat să-l impună fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, ar aduce un plus de eficacitate viitorului ocupant al scaunului de primar al oradiei. Domnia sa mizează şi pe fondurile europene care ar urma să vină în România în perioada 2014-2020 şi pentru o absorbţie maximă candidatul PDL Bihor a spus că va crea o structură specială în cadrul Direcţiei de Programe din Primărie, structură care va funcţiona în parteneriat cu mediul devafaceri şi firmele de consultanţă specializate în scrierea de proiecte. Recâştigarea terenului de la CET II în patrimoniul oraşului şi administrarea lui de mediul de afaceri, dar şi un complex expoziţional şi un pavilion realizate în parteneriat public privat, reguli clare pentru toţi investitorii au fost ofertele lui Mihai Groza.

Axa Oradea-Debrecen

 Reprezentantul PPMT, Zatyko Gyula a spus că dezvoltarea oraşului se bazează pe visterie, dar visteria e goală. Că visteria se umple din impozite şi taxe, care vin şi din locurile de muncă. „Oradea are cea mai scumpă gigacalorie, în Bihor s-au creat doar 135 de locuri de muncă şi suntem pe ultimul loc din punct de vedere al salariilor. Atunci să nu ne mirăm că din Oradea au plecat, aşa cum arată recensământul, 20-30.000 de oameni, deci taxe şi impozite mai puţine. Consider că am putea să mărim consumul printr-un acces mai bun spre Debrecen pe o cale ferată rapidă, un drum rapit care să dea direct în autostradă. În acest fel am avea practic nu un oraş de 200.000 de locuitori, ci unul de 400.000 de locuitori. Un aeroport comun pentru cele două oraşe ne-ar face mai competitivi, aşa am face şi sport împreună şi ar porni şi turismul”, consideră reprezentantul PPMT.

Reprezentantul Uniunii Ecologiste, Horia Vuşcan iese din tipare şi propune anularea avizelor, eliminarea taxelor şi impozitelor, dar şi spargerea monopolurilor din oraş, privatizarea regiilor aflate în subordinea Primăriei şi a Consiliului judeţean, promovarea tinerilor antreprenori.

Candidatul PP DD, Gheorghe Frenţ consideră că pe lângă ofertele prezentate de contracandidaţii săi el se gândeşte la o viaţă mai bună pentru cei cotaţi ca şi cazuri sociale, dar şi la indemnizaţii pentru marile personalităţi ale oraşului, indiferent că vin din sport sau din domeniul artei. Candidatul PP DD a avut un punct comun cu cel al UNPR Marius Sonea, ambii pretendenţi la Primărie insistând asupra reabilitării şi anvelopării blocurilor, chiar cu titlu gratuit. Candidaţii au trebuit să răspundă unor întrebări care au venit din partea organizatorilor, dar şi din sală.

Toate programele vor ajunge la membrii organizaţiilor patronale care le vor analiza şi în funcţie de competitivitatea şi valoarea acestora vor decide pe cine susţin astfel încât orice ar fi primar să fie un câştigător sigur: orădeanul. Întâlniri similare vor avea loc joi, cu candidaţii la poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, dar şi în oraşele din Bihor cu candidaţii la Primării.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor