CNU: uraniul furat nu e periculos

Inspectoratul Poliţiei Judeţului (IPJ) Bihor anunţă că a fost informat marţi de către Compania Naţională a Uraniului privind starea barelor cu uraniu furate de la Ştei.

Conform IPJ Bihor, în documentul CNU se arată că „minereul de uraniu existent în cele opt ţevi intră în categoria materialelor de joasă activitate, iar impactul radiologic al acestuia este nesemnificativ. Referitor la potenţialul de contaminare radioactivă a mediului, acesta este extrem de limitat, având în vedere cantitatea redusă de minereu, cât şi forma fizică în care se găseşte – rocă naturală. Astfel, impactul asupra mediului este inexistent atâta timp cât minereul este închis în ţevi”.

Totodată, CNU mai consideră că şi dacă „întreaga cantitate de minereu ar ajunge în mediu prin tăierea sau distrugerea ţevilor din metal, impactul ar fi redus, întrucât minereul de uraniu exploatat de Sectorul minier Băiţa Plai are caracteristici mineralogice şi petrografice ce îi conferă o mare stabilitate şi nu permit migrarea uraniului în mediu”.

Conform unor surse neoficiale, poliţiştii nu exclud ipoteza ca furtul celor 73 kg de uraniu închis în baremetalice să fi fost comis de bandele de hoţi de fier vechi din colonia de la Vaşcău.

C.H.

Uraniu furat de la Stei

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !