Crede ca lucrarile la Aeroportul Oradea vor incepe anul acesta!

Crede ca lucrarile la Aeroportul Oradea vor incepe anul acesta!
Deşi contractul de finanţare nu e încă semnat, preşedintele Consiliului Judeţean e foarte optimist. 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, crede că lucrările de modernizare a pistei Aeroportului Oradea vor debuta în acest an. Aceasta chiar dacă proiectul Aeroportului mai trebuie să treacă de o comisie, înainte de a se da drumul la finanţarea europeană.

Ţîrle spune că miercuri s-a întâlnit la Bucureşti „cu mai mulţi miniştri” şi i-a înmânat preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, un document despre aerogara orădeană. „Dosarul a trecut de trei comisii şi aşteaptă să intre în a patra comisie. Se pare că durează două luni ca şi timp traseul de la o comisie la alta. Avem însă o susţinere foarte largă din partea Guvernului pentru alocarea de fonduri pentru modernizarea pistei aeroportului”, a declarat ieri şeful CJ Bihor.

Ţîrle spune că „noi suntem pe primul loc”, după ce Suceava a semnat deja în noiembrie contractul pentru o finanţare de 20 milioane de euro. Chiar dacă Ţîrle e optimist că lucrările vor începe anul acesta, nici la Suceava nu s-a organizat încă licitaţia, a anunţat şeful Biroului de Investiţii şi Achiziţii de la Aeroport, Viorel Băican.

Deşi proiectul nu e încă aprobat, Ţîrle a anunţat joi că Aeroportul va posta cât de curând pe SEAP (serviciul electronic pentru achiziţii publice) documentaţia de atribuire pentru investiţia de la Aeroport, „pentru a câştiga timp”.

Viorel Băican spune însă că documentaţia va suferi modificări în privinţa valorilor eligibile şi neeligibile. „Am discutat chiar azi (joi – n.r.) cu un membru al comisiei de evaluare de la Bucureşti. Urmează să mai primim nişte solicitări de clarificare pentru planul financiar. Aşteptăm să vedem ce ne spune comisia de evaluare, ca să putem publica corect, să nu existe modificări de valori faţă de ce estimăm şi ceea ce se va aproba”, a precizat Băican.

Bani mulţi

Reprezentantul Aeroportului a dat şi sumele proiectului. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 131,3 milioane lei (TVA inclus), adică 32 milioane de euro. Din aceşti bani, valoarea eligibilă este de circa 106 milioane de lei noi (fără TVA), iar din această sumă 69,25% este contribuţia Comisiei Europene, 28,75% reprezintă contribuţia de la bugetul de stat şi 2% este contribuţia Consiliului Judeţean. Aeroportul va trebui să acopere şi valoarea TVA pentru întreg proiectul, reprezentând câteva milioane de euro.

Călin Corpaș0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !