Criză pe piaţa mărţişoarelor

De Dan Birta
Mărţişoare aurite
Mărţişoare aurite
Deşi preţul mărţişorului porneşte de la 1 leu, comercianţii se plâng că vânzările scad de la an la an.

Criza economică cu care ne confruntăm de câţiva ani se simte şi pe piaţa mărţişoarelor. De la an la an se vând tot mai puţine mărţişoare, spun comercianţii de astfel de obiecte. Cu toate acestea, ca în fiecare an, bătaia pentru locurile cele mai bune din pieţe şi din zonele mai circulate din oraş se dă cu multe zile înainte. Anul acesta, cu atât mai mult, cu cât Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea nu a mai dat voie să se vândă mărţişoare în faţa pieţelor. ADP motivează această măsură prin faptul că sunt locuri în pieţe, iar dacă ar fi închiriat locurile de lângă pieţe ar fi afectaţi comercianţii care plătesc lună de lună spaţii în incinta acestora. Astfel locurile din pieţe s-au licitat ajungânduse, în unele cazuri, la preţuri mult mai mari decât cele de pornire de 73 de lei/mp. În piaţa Rogerius pentru un loc într-un vad mai bun un comerciant a plătit 850 de lei/mp, iar în Piaţa Cetate un alt comerciant a plătit 620 de lei/mp.

Preţuri şi preţuri

Cel mai ieftin mărţişor costă doar un leu. Şi acela trece cel mai bine. „De şase ani ies în fiecare an cu mărţişoare de vânzare. Şi vânzările sunt tot mai mici. Prea puţini sunt cei care mai cumpără. El mai bine trec cele ieftine, la un leu bucata”, ne-a declarat Viorica Ban, o vânzătoare de mărţişoare.

Unii comercianţi au venit să vândă mărţişoare la Oradea de la sute de kilometri. Este şi cazul Iuliei Trancea din Bucureşti. Aceasta vine de trei ani la Oradea, nemulţumită de vânzările făcute în capitală. „La Bucureşti s-a demonetizat sărbătoarea Mărţişorului. La Oradea încă se mai cumpără. Cel mai bine trec mărţişoarele simbolice: cele cu trifoi cu patru foi, coşar, ghiocei, dar şi cele cu personaje din desene animate”, ne-a precizat Iulia Trancea.

Cine vrea să dăruiască un mărţişor care să se poată purta în orice perioadă a anului poate alege unul aurit sau unul din cristale swarovski. Preţul mărţişoarelor aurite este cuprins între 20 şi 30 de lei, iar cele din cristale swarovski între 30 şi 70 de lei.

Printre cei care căutau mărţişoare erau şi persoane trecute de prima tinereţe. Semn că dragostea nu moare niciodată.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !