Defrisari ilegale pe Soseaua Borsului din Oradea

Ciot rămas în urma tăierii plopului
Ciot rămas în urma tăierii plopului
Tăieri ilegale de plopi pe Şoseaua Borşului, la finele săptămânii trecute. Vinovaţii sunt doar intuiţi.

Cel puţin un plop a fost culcat la pământ, pe Şoseaua Borşului, în weekend, fără autorizaţie de la Primărie. E vorba despre aliniamentul dintre fabrica de zahăr şi CET.

RER Ecologic Service este firma abilitată de Primărie să facă asemenea tăieri, în anumite condiţii. Ionel Ban, directorul de producţie al salubrizorului, ne-a declarat sâmbătă că RER nu s-a dedat la tăieri de arbori pe Borşului. Au fost doar toaletări. Ban a completat, transmiţându-ne că vineri a fost tăiată creanga unui copac care încurca circulaţia. Dar atât. Sosit la faţa locului în urma unei sesizări cetăţeneşti, redactorul JB a remarcat sâmbătă după-amiază vreascurile adunate în urma toaletărilor. De asemenea, s-a putut observa ciotul unui arbore matur proaspăt tăiat cu drujba. Pe scuarul dintre trotuar şi carosabil, în zonă au apărut patru noi stâlpi de iluminat public. De asemenea, era remarcabil faptul că la un moment dat şirul des de plopi se termina brusc. Iar scuarul era acoperit de pământ reavăn. Semn că ciotul respectiv rămăsese sâmbătă ca singura urmă vizibilă, însă este posibil ca tăieri asemănătoare să mai fi avut loc în zonă, recent.

„Luminiş” de la Luxten?

Sesizat de JB, directorul adjunct al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Emil Benţan, s-a deplasat la faţa locului. Acolo, Benţan a constatat acelaşi lucru şi ne-a transmis că nu RER a tăiat copaci. Benţan spune că nu există autorizaţie pentru această defrisare şi înclină să creadă că de vină sunt cei care au montat stâlpii de iluminat public. Luni, oamenii Primăriei se vor edifica cine a tăiat, de ce şi cum vor fi sancţionaţi. „Nu am dat nicio aprobare. Vedem luni cine sunt cei care au făcut lucrările. Probabil că Luxten. Sau Luxten a făcut cu altcineva, că ei n-au cu cine lucra şi îşi iau diverse firme care fac asemenea lucrări”, spune Benţan, adăugând că şi în trecut au mai fost probleme cu firmele care lucrează în numele Luxten. Responsabil de spaţii verzi în Primărie, Benţan spune că pentru aceste defrişări ilegale sunt sancţiuni contravenţionale. Rămâne de văzut care va fi cuantumul acestora. Prin comportamentul autorităţilor în acest caz, se va putea discerne în ce măsură oricine poate culca la pământ arbori în Oradea după cum îl taie… capul!

 

Taguri: , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor